Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rok 2023 v energetice o moc klidnější nebude. Češi budou proto stále víc vyhledávat alternativní zdroje

Větrné elektrárny (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Rok 2022 v energetice byl podle podnikatelských a energetických svazů pod vlivem války na Ukrajině, která ukázala závislost ČR na dodávkách energetických surovin z Ruska. Jedním z hlavních důsledků krize byl skokový růst cen energií, což podle svazů zbrzdilo i další hospodářský rozvoj. Krize naopak rozšířila využívání obnovitelných zdrojů energie, poptávka po nich by měla růst i v příštím roce. Rok 2023 bude hlavně ve znamení bezpečnosti dodávek komodit, vyplývá z komentářů svazů a komor.

Reklama

Letošní rok podle Hospodářské komory ukázal po začátku ruské invaze na Ukrajinu značnou závislost EU na Rusku a jeho zemním plynu. „Podnikatelé proto byli vystaveni vysokým cenám energií a museli se ve větší míře začít zabývat také úsporami a vlastní výrobou energie primárně z obnovitelných zdrojů,“ řekla tajemnice Energetické sekce komory Lenka Janáková.

Rok 2022 vnímá jako rok tvrdého vyjednávání o zastropování cen energií, zabezpečení plynu, v kombinaci s pokračováním vyjednávání o unijním programu Fit for 55.

Cena plynu klesla na červnovou úroveň.

Teplo a nízká spotřeba. Cena plynu znovu klesla a je nejníže od června

Cena plynu pro evropský trh pokračovala v poklesu a přechodně sestoupila až na 80 eur (zhruba 1940 korun) za megawatthodinu (MWh), tedy nejníže od června.

Přečíst článek

V příštím roce je podle komory klíčovým úkolem zajištění stability dodávek plynu a naplnění zásobníků po zimním období. Komora se dál připravuje na dokončení balíčku Fit for 55, aktualizaci Vnitrostátního plánu ČR v energetice a klimatu a chce diskutovat i aktualizaci Státní energetické koncepce. „Klidný rok 2023 se z pohledu energetiky bohužel opět čekat nedá,“ dodala Janáková.

Reklama

V roce 2023 je nutné zajistit bezpečné dodávky

Pro Svaz průmyslu a dopravy ČR byl letošní rok ve znamení nejistot kvůli bezpečnosti dodávek a stability energií. Skokově rostoucí ceny plynu, elektřiny i tepla byly podle svazu brzdou ekonomického růstu.

„Jsme proto rádi, že se nakonec po mnoha jednáních podařilo prosadit některá opatření, včetně například zastropování či pomoci pro velké firmy v příštím roce,“ řekl za svaz Bohuslav Čížek. Do dalšího roku zdůraznil nutnost zajištění bezpečnosti dodávek energií a jejich konkurenceschopné ceny.

David Marek: Čeká nás složitý rok. Není jisté, že budeme mít dost plynu

S ekonomickými prognózami je to v současné nejisté době složité, píše v komentáři pro Newstream David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. A dodává: „Jisté je jen to, že půjde o složitý rok“.

Přečíst článek

Rok 2023 bude zase zelenější

Podle Svazu moderní energetiky byl uplynulý rok silně spojený s restartem české fotovoltaiky. „Růst cen energie a zájem o energetickou nezávislost vedl k více než 50 tisícům žádostem o finanční podporu z Nové zelené úsporám na malé střešní solární elektrárny a chystá se víc než 600 megawattů solárních elektráren na zemi,“ uvedl programový ředitel svazu Martin Sedlák.

K dalšímu rozvoji moderní energetiky v Česku by podle něj měla pomoci i novela energetického zákona, která zařazuje obnovitelné zdroje mezi řešení ve veřejném zájmu. Do příštího roku je podle Sedláka před vládou v oblasti obnovitelných zdrojů řada úkolů. Připomněl například zajištění podmínek pro komunitní energetiku nebo akumulaci energie.

Gymnázium v Českobrodské ulici v Praze s novými solárními panely na střeše

Pořizujete soláry? Můžete je pojistit i pro případ, že nebude svítit slunce

Solární panely na střeše rodinného domku už jsou dnes mnohem běžnější než před pár lety. S tím, jak se každý snaží optimalizovat výdaje za vysoké ceny energií, objevuje se fotovoltaika i na českých domcích a činžácích stále častěji. Ne každý ale myslí na to, že si tím o několik set tisíc zhodnotil svůj dům, a proto na to musí myslet i v pojistné smlouvě. Solárů se navíc týkají i nová rizika, která vás třeba ani nenapadnou.

Přečíst článek

„Zájem domácností, firem a veřejného sektoru o takzvané malé obnovitelné zdroje letos vyskočil jako nikdy předtím,“ okomentoval letošní rok předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

Podle údajů členů komory bylo letos v ČR postaveno přes 300 megawattů nových fotovoltaik a odhadem přes 50 tisíc tepelných čerpadel. V příštím roce pak komora očekává další růst zájmu o tyto technologie, a to například u bytových domů, pro něž začnou platit nová pravidla pro sdílení energií. Poprvé od roku 2019 byly v Česku letos postaveny také nové větrné elektrárny, dodala komora.

Elektrárna, ilustrační foto

Obnova ukrajinské energetiky může povzbudit boom v celé Evropě

Celý svět mohl na jaře téměř v přímém přenosu sledovat, jak ruská agresorská vojska ničí jeden z pilířů ukrajinského průmyslu – ocelárny ve východní části země. Na podzim se terčem barbarských útoků stala celá energetická infrastruktura Ukrajiny. I ti obyvatelé napadené země, kteří přímo nebojují na frontě, řeší akutní existenční problémy – jak přežít nadcházející zimu, když si nemohou být jistí ani dodávkami energií a vody.

Přečíst článek

Jaderní elektrárna Temelín vyrobila tolik elektřiny, že by to domácnostem stačilo na rok.

Elektřina z Temelína by stačila českým domácnostem na celý rok

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila podruhé ve své dvaadvacetileté historii 16 terawatthodin (TWh) elektřiny. Dosud nejvíc to bylo v roce 2017, kdy vyrobila 16,48 TWh. Za letošní velkou výrobu vděčí elektrárna zvládnutým odstávkám i modernizaci. Elektřina, kterou letos Temelín vyrobil, by stačila českým domácnostem téměř na celý rok.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Záporožská jaderná elektrárna

Energetické lekce z války: Ukrajinci našlapují mezi ozvěnami Černobylu a vyhlídkami obnovy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme