Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Teplo a nízká spotřeba. Cena plynu znovu klesla a je nejníže od června

Cena plynu klesla na červnovou úroveň.
ČTK
 ČTK

Cena plynu pro evropský trh pokračovala v poklesu a přechodně sestoupila až na 80 eur (zhruba 1940 korun) za megawatthodinu (MWh), tedy nejníže od června.

Reklama

Dolů cenu plynu tlačí příchod teplejšího počasí a s ním slabší spotřeba i větší přísun energií z větrných elektráren, uvedla s odkazem na Spolkovou síťovou agenturu (BNetzA) agentura DPA. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku vykazovala ve středu dopoledne pokles o zhruba 1,1 procenta na 82 eur za MWh.

David Marek: Čeká nás složitý rok. Není jisté, že budeme mít dost plynu

S ekonomickými prognózami je to v současné nejisté době složité, píše v komentáři pro Newstream David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. A dodává: „Jisté je jen to, že půjde o složitý rok“.

Přečíst článek

Klesající tendenci má cena plynu od poloviny prosince. V tomto období klesla cena na trhu TTF zhruba o 50 eur. Na rekordní maximum 345 eur se vyšplhala v létě. Prudký nárůst tehdy vyvolalo zastavení dodávek plynu z Ruska.

Levnější, ale pořád drahý

Hlavním důvodem poklesu ceny jsou nyní mírné teploty, které udržují spotřebu poměrně nízkou. O vánočních svátcích byly teploty výrazně vyšší než v polovině měsíce, kdy třeba ve střední Evropě panoval tuhý mráz.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

David Navrátil: Češi jsou maniodepresivní národ. Inflace může v lednu vyskočit i přes 20 procent

Sebenaplňující očekávání nás můžou srazit do kolen, říká David Navrátil, hlavní analytik České spořitelny. V duchu, že když se bojím, změním své chování. A tím vlastně přispěji k naplnění černých vizí. Češi jsou podle Navrátila maniodepresivním národem. Vedle energetické krize a obří inflace jsou podle něj „sebenaplňující očekávání“ největší hrozbou pro českou ekonomiku v roce 2023. Inflace podle něj může začátkem roku vyskočit na rekord, kvůli konci fixací energií. Ale v druhé polovině roku prý spadne na jednociferná čísla.

Přečíst článek

I přes nedávný pokles je cena evropského plynu ale stále na poměrně vysoké úrovni. V roce 2020 byly ceny na trhu TTF pod hranicí 20 eur za MWh.

Země Evropské unie minulý čtvrtek formálně schválily parametry nouzového omezení cen plynu, na němž se ministři energetiky shodli pod vedením českého předsednictví. Omezení bude unie na všech svých plynových burzách uplatňovat od 15. února, pokud cena plynu na trhu TTF překročí 180 eur za MWh. Zároveň bude muset být nejméně o 35 eur vyšší než globální průměr cen LNG.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu potvrzuje příznivý průběh energetické krize. Rating Prahy i Česka by se díky tomu dokonce mohl zlepšit

Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu pod 50 eur může vylepšit investiční rating Prahy i Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme