Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Elektřina z Temelína by stačila českým domácnostem na celý rok

Jaderní elektrárna Temelín vyrobila tolik elektřiny, že by to domácnostem stačilo na rok.
iStock
 ČTK

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila podruhé ve své dvaadvacetileté historii 16 terawatthodin (TWh) elektřiny. Dosud nejvíc to bylo v roce 2017, kdy vyrobila 16,48 TWh. Za letošní velkou výrobu vděčí elektrárna zvládnutým odstávkám i modernizaci. Elektřina, kterou letos Temelín vyrobil, by stačila českým domácnostem téměř na celý rok.

Reklama

V dosud výrobně rekordním roce 2017 se jedna ze dvou odstávek odehrála na přelomu let 2016 a 2017. Tentokrát dosáhl Temelín 16 TWh v roce, kdy absolvoval obě odstávky, při nichž se měnilo palivo. „Česká energetika potřebuje v současné době bezemisní a výkonné zdroje, na které se může spolehnout. Jsme rádi, že tuto roli můžeme plnit, a dobré výsledky budeme chtít potvrdit i v dalších letech,” řekl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Zastropování cen energií pro velké podniky přichází. Hrozí „maďarský scénář“?

Vláda rozhodla od ledna zastropovat ceny energií pro velké podniky, a to na stejných cenových úrovních, jaké budou platit pro domácnosti, tedy na úrovni 6000 korun za jednu megawatthodinu včetně DPH v případě elektřiny a 3000 korun včetně DPH v případě plynu.

Přečíst článek

Letos má Temelín za sebou dvě odstávky spjaté s výměnou paliva, kontrolami a modernizací. Dohromady je energetici zvládli za 107 dní. „Za letošním výsledkem stojí i vysoká spolehlivost provozu přes 99,5 procenta. Pomáhají i modernizace a dobré provozní nastavení, pro které využíváme moderní matematické metody. Ty zohledňují provozní a meteorologická data z posledních let,” uvedl temelínský mluvčí Marek Sviták.

ČNB

Rok 2023 bude těžký, nikoliv tragický. Ekonomika zpomalí, inflace postupně spadne

Česká ekonomika v příštím roce zpomalí. Podle predikcí ministerstva financí a České národní banky (ČNB) za celý rok vykáže pokles hrubého domácího produktu (HDP), analytici očekávají slabý růst do jednoho procenta. Vysoká inflace by se měla postupně snižovat, ale stále zůstane nad dvouprocentním cílem ČNB. I proto podle analytiků nepřikročí ČNB dříve než v polovině roku ke snižování základních úrokových sazeb. Instituce i analytici očekávají také mírné zvýšení nezaměstnanosti.

Přečíst článek

Nyní připravuje Temelín nový software, který bude on-line hlídat efektivní provoz výrobních bloků elektrárny Temelín. Do zkušebního provozu by ho chtěli energetici nasadit v příštím roce.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 16 TWh.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Mero se dohodlo s akcionáři konsorcia TAL na projektu rozšíření ropovodu

Odpoutávání od Ruska. Mero se dohodlo s akcionáři konsorcia TAL na rozšíření ropovodu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme