Reklama

Rána pro hrdou Británii. Saxo Bank ji zařadila mezi rozvíjející se země

Britská královna Alžběta II.
ČTK
Dušan Kütner
duk

Politická nestabilita, narušení obchodu kvůli brexitu, energetická krize a prudce rostoucí inflace dělají z Velké Británie „zemi rozvíjejících se trhů“. V aktuální analýze to uvedla uznávaná Saxo Bank. Výhled britské ekonomiky je totiž tristní - podle Bank of England vstoupí ve čtvrtém čtvrtletí do nejdelší recese od finanční krize v letech 2008 a 2009, což povede k poklesu HDP o 2,1 procenta, a inflace v říjnu vystoupí na 13 procent, uvedl server CNBC.

Reklama

Důležité je, že britská centrální banka neočekává prudký náraz recese. HDP zůstane v polovině roku 2025 o 1,75 procenta pod současnou úrovní, uvedla Saxo Bank. Šéf makroanalýzy Saxo Bank Christopher Dembik v té souvislosti prohlásil, že Velká Británie „stále více vypadá jako země s rozvíjejícími se trhy,“ napsal server CNBC.

To, co brexit neudělal sám od sebe, dokázal brexit ve spojení s covidem a vysokou inflací. Britská ekonomika je rozdrcena,” prohlásil šéf makroanalýzy Saxo Bank Christopher Dembik.

Politickou nestabilitu způsobil pád premiéra Borise Johnsona. Jméno nového premiéra či premiérky bude oznámeno 5. září po Johnsonově rezignaci, přičemž konzervativní kandidáti Liz Trussová a Rishi Sunak soupeří o klíče k Downing Street 10 v době, kdy země čelí historické krizi životních nákladů a nejprudšímu poklesu životní úrovně v historii.

Miliony domácností míří do chudoby

Strop cen energií ve Spojeném království se má v říjnu zvýšit o dalších 70 procent, čímž se účty za energii vyšplhají nad hranici 3400 liber (asi 99 tisíc korun) ročně a miliony domácností se dostanou do chudoby, přičemž další zvýšení stropu se očekává začátkem příštího roku.

Nájmy se ve Velké Británii utrhly ze řetězu.

Nájmy v Británii raketově rostou, lidé se stěhují zpět k rodičům. Češi jsou na tom ještě dobře

Britům se stále složitěji shání dostupné bydlení. Průměrný nájem v Londýně za rok vzrostl o téměř 16 procent, v druhém největším městě – Manchesteru – dokonce o více než 23 procent. Řada lidí, i předdůchodového věku, se proto stěhuje k rodičům. Situace kopíruje vývoj v řadě dalších zemích. Česká republika si ale zas tak špatně nestojí.

Přečíst článek

Země se také potýká s narušením obchodu kvůli brexitu a překážkám souvisejícím s covidem. Jediným faktorem, který chybí v obvyklé charakterizaci „země s rozvíjejícími se trhy”, je podle Dembika měnová krize. Libra se totiž pevně drží navzdory množství makroekonomických brzd.

Vše o signálech nastupující recese čtěte zde

Naznačil však, že všechny výhledové ukazatele ukazují na další bolesti, které čekají britskou ekonomiku. Například registrace nových automobilů – často vnímaný jako hlavní ukazatel zdraví britské ekonomiky – klesly z 1,835 milionu v červenci 2021 na 1,528 milionu minulý měsíc, což je pokles o 14 procent.

Končící britský premiér Boris Johnson

Stanislav Šulc: Po Johnsonovi zůstane spálená země. Jako po každém populistovi

Vláda Borise Johnsona se sesypala během pouhých několika dní. Jeho permanentní populismus dokonal v Británii dílo zkázy, které odstartovalo Brexitem. Co bude dál a kdy se z toho Británie vzpamatuje, neví nikdo. Jak důsledně populismus likviduje kdysi významnou zemi, však Johnsonova vláda ukázala dokonale. Tady jsou hlavní faktory, které se mohou opakovat třeba i v České republice.

Přečíst článek

„Je to nejnižší úroveň od konce 70. let. Recese bude dlouhá a hluboká. Nebude snadný útěk. To je z našeho pohledu nanejvýš znepokojivé,“ řekl Dembik. 

Jedinou útěchou podle dánské investiční banky je, že očekávané zvýšení úrokových sazeb Bank of England v září – které by bylo již sedmé v řadě – by mohlo být posledním. „Mimo trh práce existují známky toho, že některé z klíčových hnacích sil inflace se mohou začít zmírňovat,” uzavřel Dembik. 

Dosluhující premiér Bors Johnson

Horší než v Česku. Britský zdravotní systém kolabuje, chybí doktoři i sestry

V britském zdravotním systému v současnosti chybí 12 tisíc lékařů a 50 tisíc zdravotních sester. Podle odborníků přitom vláda nemá jasný plán, jak situaci řešit.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme