Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britská ekonomika se kvůli covidu propadla nejvíce za tři století

ilustrační foto
ČTK/AP
 ČTK

Britská ekonomika v roce 2020, kdy se potýkala s hlavním náporem pandemie nemoci COVID-19, zaznamenala největší pokles za posledních více než 300 let a také větší pokles než kterákoliv jiná velká ekonomika. Podle aktualizovaných oficiálních údajů statistického úřadu se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 11 procent místo doposud uváděných 9,3 procenta. Údaje, které uchovává britská centrální banka, ukazují, že pokles byl nejvyšší od roku 1709.

Reklama

Před revizí byl pokles nejvyšší od doby těsně po první světové válce. Statistický úřad pravidelně aktualizuje údaje o HDP podle toho, jak má k dispozici další data.

Londýn

Brexit připravil Británii o levné pracovníky z EU. Nejvíc tím trpí tamní bary a restaurace

Počet občanů Evropské unie, kteří se stěhují do Británie, po brexitu prudce klesl. Odchod Británie z EU totiž omezil přístup do země především málo placené pracovní síle, uvádí výzkum, na který se odvolává britský list The Guardian. Dramatický pokles migrace ze států Evropské unie tvrdě zasáhl především britské pohostinství.

Přečíst článek

Již před aktuální revizí byl propad Británie nejvyšší ze skupiny sedmi předních ekonomik světa G7. Nyní je pokles vyšší i než ve Španělsku, kde se HDP snížil o 10,8 procenta. Statistický úřad však varoval před přímým srovnáváním s ostatními zeměmi, protože většina z nich, s výjimkou USA, dosud neuskutečnila tak hlubokou revizi, jako Británie.

Na vině je zdravotnictví a maloobchod

Revizi směrem dolů způsobily nižší příspěvky ze zdravotnictví a maloobchodu, než se dříve předpokládalo. „Zdravotnictví se potýkalo s vyššími náklady, než jsme původně odhadovali, což znamená, že celkový příspěvek k ekonomice byl nižší," uvedl statistik Craig McLaren.Vyšším nákladům čelil také maloobchod, což rovněž způsobilo k revizi příspěvku tohoto odvětví směrem dolů. Produkce továren byla naopak upravena směrem nahoru díky nižším nákladům na suroviny.

Britská královna Alžběta II.

Rána pro hrdou Británii. Saxo Bank ji zařadila mezi rozvíjející se země

Politická nestabilita, narušení obchodu kvůli brexitu, energetická krize a prudce rostoucí inflace dělají z Velké Británie „zemi rozvíjejících se trhů“. V aktuální analýze to uvedla uznávaná Saxo Bank. Výhled britské ekonomiky je totiž tristní - podle Bank of England vstoupí ve čtvrtém čtvrtletí do nejdelší recese od finanční krize v letech 2008 a 2009, což povede k poklesu HDP o 2,1 procenta, a inflace v říjnu vystoupí na 13 procent, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

V loňském roce se britská ekonomika prudce odrazila ode dna a v listopadu 2021 se vrátila zpět na úroveň před pandemií. Kvůli rychle rostoucí inflaci však centrální banka očekává, že ekonomika ještě letos sklouzne zpět do recese.

Statistický úřad zveřejní 30. září aktualizované údaje o růstu v roce 2021 a v první polovině roku 2022, napsala agentura Reuters.

Vše o blížících se signálech recese čtěte zde

Brotánie, Tower bridge

Hlad nebo zima. Británii hrozí humanitární krize

Kvůli vysokým cenám energií v Británii hrozí humanitární krize a zhoršení zdravotního stavu místních obyvatel. Tvrdí to představitelé britského státního zdravotnického systému NHS. Podle nich se zvyšující se počet domácností bude muset rozhodnout, zda vytopit své bydliště a omezit další výdaje, nebo naopak na vytápění šetřit. To ale může vést k růstu řady nemocí, se kterým se bude muset britské zdravotnictví vypořádat, napsal server BBC News.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruskou ekonomiku neskolila pandemie ani válka. Za sebou nechává i německou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme