Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Horší než v Česku. Britský zdravotní systém kolabuje, chybí doktoři i sestry

Dosluhující premiér Bors Johnson
ČTK
 ČTK

V britském zdravotním systému v současnosti chybí 12 tisíc lékařů a 50 tisíc zdravotních sester. Podle odborníků přitom vláda nemá jasný plán, jak situaci řešit.

Reklama

Britský státní zdravotnický systém NHS čelí největší personální krizi v historii, která už ohrožuje také pacienty. Vyplývá to ze zprávy parlamentního výboru pro zdravotnictví a sociální péči, o které informovala televize Sky News. Podle britských poslanců v nemocnicích chybí 12 tisíc lékařů a více než 50 tisíc zdravotních sester a porodních asistentek a vláda nemá „žádný věrohodný plán“, jak situaci zlepšit.

Jaký byl Boris Johnson premiér?

Zákonodárci v dokumentu upozorňují, že porodní služby jsou pod neudržitelným tlakem, jen za poslední rok skončilo 552 porodních asistentek. Praktických lékařů, kteří pracují na plný úvazek, je o 700 méně než před třemi lety.

Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna

Reportáž z postcovidového Londýna: Všude chybějí lidé. V dopravě, obchodech i muzeu

Po téměř dvou letech se konečně lze dostat do Londýna bez jakéhokoli omezení a Češi tak mohou jako před pandemií vyrazit na nákup na Oxford Street či navštívit British Museum. Postpandemický Londýn však má několik problémů. Předraženými hotely v centru začínaje a nedostatkem řidičů Uberu konče. A věděli jste, že na celý středně velký Marks & Spencer stačí jen jeden „shop assistant“?

Přečíst článek

Největší problém: zdravotní sestry

Podle prognóz bude třeba, aby vláda do začátku příštího desetiletí vytvořila dalších 475 tisíc pracovních míst ve zdravotnictví. Zapotřebí je také 490 tisíc pracovních míst v sociální péči.

„Tváří v tvář této situaci vláda projevuje výraznou neochotu rozhodně jednat,“ uvádějí poslanci ve zprávě. Kabinet premiéra Borise Johnsona podle nich dosáhl určitého pokroku ve snaze přijmout více zdravotních sester. Zřejmě ale nesplní svůj cíl přijmout dalších 6000 praktických lékařů.

„Přetrvávající nedostatek personálu v NHS nyní představuje vážné riziko pro bezpečnost personálu a pacientů, a to jak v oblasti běžné, tak i akutní péče,“ píší poslanci ve zprávě. Zdravotní péče je podle nich v důsledku personální krize nákladnější, protože pacientům se léčba dostane později, když už jsou jejich onemocnění rozvinutější a závažnější.

Končící britský premiér Boris Johnson

Stanislav Šulc: Po Johnsonovi zůstane spálená země. Jako po každém populistovi

Vláda Borise Johnsona se sesypala během pouhých několika dní. Jeho permanentní populismus dokonal v Británii dílo zkázy, které odstartovalo Brexitem. Co bude dál a kdy se z toho Británie vzpamatuje, neví nikdo. Jak důsledně populismus likviduje kdysi významnou zemi, však Johnsonova vláda ukázala dokonale. Tady jsou hlavní faktory, které se mohou opakovat třeba i v České republice.

Přečíst článek

Vlna depresí mezi zdravotníky

NHS také podle zprávy přichází o „miliony“ odpracovaných dnů kvůli nemocem zaměstnanců, kteří trpí úzkostmi, stresem a depresemi.

„Výsledkem je, že mnoho vyčerpaných zaměstnanců zvažuje odchod; pokud tak učiní, tlak na jejich kolegy se ještě zvýší,“ uvádí zpráva. Podle dokumentu nefungují základní věci, jako je přístup k teplému jídlu a pití v práci či flexibilní pracovní doba.

Podle poslanců je také třeba zlepšit například odměňování pracovníků v sociální péči, aby se zabránilo odchodu dalších lidí. Předseda výboru pro zdravotnictví a sociální péči a konzervativní poslanec Jeremy Hunt uvedl, že země čelí „největší krizi pracovních sil v historii NHS a sociální péče“.

Letiště, ilustrační foto

Špatná zpráva pro turisty. Chaos na letištích v Londýně a Paříži stoupá

Londýnské letiště Heathrow a pařížské Charlese de Gaulla ruší další lety. Heathrow se odvolává na obavy o bezpečnost, zatímco cestující ve francouzské metropoli zasáhne stávka. Cestovní chaos v Evropě tak pokračuje i na začátku vrcholného turistického období, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Mluvčí ministerstva zdravotnictví a sociální péče tvrdí, že zaměstnanců přibývá, a to „o více než 4000 lékařů a 9600 sester oproti loňskému roku“. V prohlášení dále napsal, že pro porodnické služby je připraven nábor za 95 milionů liber (přes 2,7 miliardy korun) a 500 milionů liber je vyčleněno na rozvoj sociálních pracovníků, „mimo jiné prostřednictvím vzdělávacích příležitostí a nových kariérních cest“.

Londýnské metro v parný den. Někteří cestující volí hodně uvolněný dress code

REPORTÁŽ: Britové vedra nezvládají. Města, budovy i stanice metra se změnily v sálající pec

Londýn a spolu s ním celá Velká Británie má za sebou rekordně horké dny. Naštěstí pro celou zemi vlna veder netrvala příliš dlouho. Ostrovní království prostě extrémní teploty nezvládá. „Na tohle nejsme vůbec připraveni,“ přiznal i bývalý premiér Ed Milliband, který má nyní na starost boj s klimatickými změnami.

Přečíst článek

Předseda WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO posunula opičí neštovice na úroveň covidu. Pandemie se rozšířila do 75 zemí

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli opičím neštovicím nejvyšší stupeň varování, vysoké riziko je podle ní v Evropě, uvedla agentura AFP. Podle agentury DPA tento krok nemá přímé praktické důsledky, protože o případných opatřeních rozhodují jednotlivé země. Nejvyšší stupeň varování v současnosti platí pro covid-19 a dětskou obrnu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Juniorní lékaři v Anglii zahájili 3. ledna šestidenní stávku, nejdelší v historii britského zdravotnického systému NHS

Nejistá hra se smrtí. Jak vypadalo britské předválečné zdravotnictví. A jak to po Brexitu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme