Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů

Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů
Midjourney
 nst
nst

Takřka devět z deseti tuzemských andělských investorů dokázalo svou investici do startupů zhodnotit. Víc než desetina z nich na ní dokonce vydělala více než desetinásobek. Průměrně do startupu andělští investoři vkládají mezi 25 a 50 tisíci eury (600 tisíc až 1,2 milionu korun). A přes 100 tisíc eur na jednu startupovou společnost investuje víc než čtvrtina investorů. Vyplývá to z průzkumu společnosti DEPO Ventures, advokátní kanceláře Havel & Partners a agentury CzechInvest.

Reklama

V protikladu k obecně rozšířenému pravidlu o velkém procentu padlých startupů průzkum naznačuje, že investice zatím převážně končí úspěchem. Zhruba dvě pětiny investorů (41 procent) považují výkonnost investic do startupů za vyšší nebo totožnou s ostatními třídami aktiv.

Rok 2022 byl plný zvratů. Energetická krize, válka na Ukrajině, vysoká inflace i očekávaný příchod recese radikálně změnily investiční prostředí. Investoři však složitou situaci dokázali využít. Průzkum ukázal, že to byla ideální doba k prodeji podílu ve startupu. Exit u některé ze svých investic již uskutečnilo zhruba 40 procent investorů, proti loňsku se počet investorů, kteří svou investici prodali, zvedl o více než 10 procentních bodů. 

Úspěšný start-up SupplyDo založil David Klímek.

Od snů o NHL k založení vlastní firmy. Klímkův start-up SupplyDo získal investici 9,6 milionu a roste

Start-up SupplyDo se věnuje se zjednodušení dodavatelského řetězce, kromě výroby obalů a tvorby marketingových předmětů řeší také kompletaci a distribuci. Loni ho založil bývalý profesionální hokejista David Klímek a už v prvním roce dosáhl dle svých slov zisku.

Přečíst článek

Svou investici už dokázala podle průzkumu někdy v minulosti zhodnotit drtivá většina investorů (téměř 86 procent). V nadpoloviční většině případů se jejich zisk pohyboval do pětinásobku původně vloženého obnosu, což je na evropské poměry obvyklé. Dalších 23 procent investorů svou investici zhodnotilo šesti- až desetinásobkem. A 12 procent respondentů si připsalo výnos, který původní investici překonal více než desetkrát. Našli se mezi nimi i tací, kteří si odnesli více než stonásobek vložených peněz.

Přepálené valuace startupů letos zmizí

Každý investor má v průměru vložené peníze do osmi různých firem. Zhruba dvě třetiny dotázaných investorů uvedly, že letos plánují investovat na stejné úrovni (38 procent), výrazně více plánuje investovat 16 procent investorů, méně než loni 13 procent dotázaných investorů.

Akcie bank jsou nyní hop nebo trop investicí, říká analytik

Rostoucí úrokové sazby odhalují fatální nesoulady mezi aktivy a pasivy bank, pojišťoven a penzijních fondů. Příběhy britských penzijních fondů, Silicon Valley Bank a dalších ukazují, že vyšší sazby mohou znamenat riziko pro finanční sektor, namísto očekávaných zisků.

Přečíst článek

Podle investičních profesionálů mohou letos přijít dobré investiční příležitosti. „Nedává smysl, abychom nyní omezovali svou investiční aktivitu. Letos chceme pokračovat dosavadním tempem, zainvestovat kolem 15 startupů v rané fázi. Výhodou je, že zmizely přepálené valuace některých startupů, což křivilo celý trh,“ říká Petr Šíma, partner DEPO Ventures.

Andělské investování není pro každého

Podle průzkumu vkládají peníze do startupů v rané fázi zpravidla podnikatelé (8,9 procenta), významnou část tvoří investoři na plný úvazek (17,8 procenta). Průzkum také zaznamenal sedm procent investorů z řad zakladatelů startupů. „Úspěšní zakladatelé podporují vznik nových startupů podobně jako dříve v Estonsku. Čím více úspěšných startupů zde bude, tím více přibyde andělských investorů,“ dodává Šíma.

video

Eduard Kučera: Investice do Ruska a Číny jsme si zakázali už v roce 2010

Neinvestujeme ani do akcií zbrojařů, říká technologický vizionář Eduard Kučera. Jeho investiční strategie, do které patří třeba akcie firmy Warrena Buffetta, zatím funguje lépe než strategie bank pro bohaté.

Přečíst článek

Důvody investic se nicméně liší. Nejčastěji to je pomoc zakladatelům se získáním finančních prostředků (49 procent), s obchodním rozvojem (44 procent) a s provozem firmy (39 procent). Každým rokem také přibývá přibývá investorek. Přestože jsou stále v menšině, v aktuálním průzkumu jich bylo celkem 17 procent, což je o sedm procent více než v roce 2021.

Investoři věří umělé inteligenci a fintechu

Nejvíce investované oblasti jsou umělá inteligence AI (54 procent), fintech (48 procent) a healthtech (35 procent). Jednotlivá odvětví jsou však většinou pokrytá rovnoměrně. Investoři se obvykle nezaměřují na jeden segment, ale mohutně diverzifikují. „Vzhledem k situaci na blockchainovém trhu se nepřekvapivě loni prudce (o 15 procentních bodů) propadl zájem o startupy, které se zaměřují na technlogii blockchain,“ poukazuje Šíma.

Nook Mama design

PROHLÉDNĚTE SI: Zlínský start-up vytváří bezpečné kouty pro kojící matky, v kancelářích i nemocnicích

V čekárně ambulance pro rizikové novorozence a kojence Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně je maminkám nově k dispozici přebalovací a kojicí box Nook Mama z dílny zlínského studia Archetypo. Praktický a unikátní designový koutek nabízí řešení, jak dítě nakojit či přebalit v soukromí a patřičném komfortu, ale zároveň na dohled od ordinace a bez ztráty přehledu o okolí.

Přečíst článek

Z průzkumu vyplynulo, že ani v roce 2023 by neměl přinést žádný výrazný pokles investiční aktivity andělských investorů. „Předpokládám ale, že vzhledem k současné ekonomické situaci budou investoři klást daleko větší nároky na to, aby startupy měly aktuálně již skutečnou hodnotu. Budou si investice pečlivěji prověřovat a hledat opravdu odolné firmy, které mají prokazatelný byznysový či inovační potenciál.

Andělští investoři se tak posouvají právě k sofistikovanějším oborům, jako je fintech, AI a medtech. Rok od roku také významně roste počet investorek. To vše dává optimistický výhled pro české VC prostředí nejen v roce 2023,“ říká Jaroslav Baier, counsel v advokátní kanceláři Havle & Partners.

Ondřej Fryc v pořadu Jiný peníze
video

Ondřej Fryc: Většina lidí na investice do start-upů prostě nemá

Investování do start-upů je obrovsky riziková věc, většinou se to nepovede, start-up to nevydělá zpátky, říká v pořadu Jiný peníze Ondřej Fryc, zakladatel venture kapitálové společnost Reflex Capital.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme