Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Od snů o NHL k založení vlastní firmy. Klímkův start-up SupplyDo získal investici 9,6 milionu a roste

Úspěšný start-up SupplyDo založil David Klímek.
SupplyDo, užito se svolením
Patrik Borýsek

Start-up SupplyDo se věnuje se zjednodušení dodavatelského řetězce, kromě výroby obalů a tvorby marketingových předmětů řeší také kompletaci a distribuci. Loni ho založil bývalý profesionální hokejista David Klímek a už v prvním roce dosáhl dle svých slov zisku.

Reklama

Na začátku byl sám, na všechno. „Já to od začátku nebudoval jako start-up, ale jako firmu. Samozřejmě devět měsíců jsem celou firmu řídil sám od projektů až po sklad,“ vypráví dnes.

Jiří Hlavenka, investor a miliardář

Buzz kolem ChatGPT nechápeme, říká miliardář Hlavenka i třiadvacetiletý podnikatel

Brno a nadšení pro fajn lidi a nápady svedly dohromady dva investory dvou generací, kteří skrze Jinej fond podporují nadějné projekty. Spoluzakladatelé fondu, zkušený investiční matador a miliardář Jiří Hlavenka a ve své době vůbec nejmladší český podnikatel Jan Sláma, společně investovali do startupů v jejich nejranější fázi rozvoje desítky milionů korun. Jak dobře šlape tato synergie zkušeností a mladého elánu? Kde vidí investiční příležitosti? A proč se čeští startupisté oproti těm ze Západu drží víc při zemi, prozrazuje investorské duo v dalším díle seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

Ovšem z hokeje zvyklý bojovat, se jen tak nevzdal. „Sport obecně, ne nutně jen hokej, v široké míře učí disciplínu, vytrvalost, pracovitost a práci v týmu. Pokud si je lidé neosvojí, neposunou se dále a neuspějí. Tyto vlastnosti určitým způsobem nastaví mysl člověka, což pak lze relativně využít v osobním i profesním životě. Tam, kde by to mnozí vzdali, vy víte, že když tu bolest chvíli vydržíte, překážku nakonec zdoláte. To platí při tréninku, i při oslovování obchodních partnerů,“ říká.

Od hokeje k podnikání

Přitom všechno mohlo být jinak, David Klímek měl našlápnuto ke kariéře profesionálního hokejisty. Ze Vsetína, odkud třicetiletý Klímek pochází, se s hokejem vydal do Kanady. Prošel nižšími soutěžemi, aby se nakonec prodral do kempu Edmontonu Oilers, slavného týmu NHL, kde svého času sbíral úspěchy Wayne Gretzky.

Amogy chystá loď poháněnou čpavkem

Ambiciózní startup připravuje loď využívající čpavek

Nevyhnutelný odklon od fosilních paliv otevírá nové podnikatelské příležitosti na vznikajícím trhu pro „zelené“ alternativy. Inspirativní nápad založený na vlastní technologii zkouší americký start-up Amogy. Používá čpavek a už jej nasadil do dronu, traktoru a tahače návěsů. Teď pracuje na malém remorkéru.

Přečíst článek

Klímkův hokejový sen nakonec dopadl jinak, ale už v Americe pokukoval po byznysu. „SupplyDo jsem založil s vidinou ulehčit práci firmám, které vyrábějí a dodávají fyzické produkty na trh. Každý produkt potřebuje zabalit, uskladnit a distribuovat, než se nakonec dostane na pulty obchodů a k zákazníkům,“ říká Klímek.

Firma je zisková, přičemž její obrat za loňský rok dosáhl téměř jedenácti milionů korun. „Ačkoli jsme i bez externích investic profitabilní a na dobré cestě, nové prostředky nám pomohou urychlit náš růst. Část nám pomůže s vývojem aplikace a část s posílením našeho marketingu. Asi dvě třetiny pak využijeme na další projekty a projektové cashflow,“ popisuje investici David Klímek.

Sídlo tabákového koncernu Altria Group, vlastnícího mimo jiné výrobce Marlboro Philip Morris, v americkém Richmondu.

Kuřácký start-up za desítky miliard. Výrobce Marlboro kupuje e-cigaretový NJOY Holdings

Americká tabáková společnost Altria Group koupí zhruba za 2,75 miliardy dolarů (60,8 miliardy korun) začínajícího výrobce elektronických cigaret NJOY Holdings. Výrobce cigaret Marlboro tak opět sází na rychle rostoucí trh s elektronickými cigaretami, i když jeho předchozí investice do firmy Juul ho připravila o miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Novými prostředky Klímek myslí první investici, kterou jeho firma získala. Částkou 9,6 milionu korun jej podpoří český venture kapitálový fond Nation 1. „U SupplyDo v nás vzbudil zájem kompletní servis, který svým klientům nabízí. Do komplexního procesu od výroby produktu až po jeho distribuci přináší svým klientům obrovské ulehčení od této tíhy. Což je přesně to, čemu v Nation 1 fandíme. Tedy ulehčení života společnostem či jednotlivcům,“ komentuje Marek Moravec, managing partner fondu Nation 1.

Firma se rozroste

Mezi zákazníky společnosti jsou například fotoaparáty Polaroid, motocykly Yamaha, výrobce menstruačních kalhotek Snuggs či prodejce kosmetiky a parfémů Notino. Klienty má SupplyDo v šesti zemích, kromě Česka také v Nizozemsku, Německu, Slovensku, Rakousku a také ve Spojených státech.

Letos plánuje růst jak týmu, tak i tržeb. Klientům z řad e-shopů chce také poskytnout novou aplikaci. Jak sehnal prvního klienta? „Za sedm let v byznysu znám spousty lidí a firem po Evropě i USA. Pár z nich jsem zeptal, zda je to něco, co by je zaujalo a pomohlo jim. Jeden německý klient řekl, že pokud za tím budu stát já osobně, tak tu službu budou chtít. To mě nakoplo, že zájem bude. A ti první nám vlastně pomohli službu od začátku zlepšovat,“ popisuje Klímek.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Michal "Radar" Vrátný, zakladatel sítě posiloven Železná koule

Železná koule je pražský fitness hit. Recept na úspěch dle jejího zakladatele? Každý den se v něčem zlepšit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme