Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průmysl si v červenci připsal další dvě procenta. Stavební výrobu brzdí růst cen

Výstavba bytů v České republice
Stanislav Šulc / Newstream

Průmysl v červenci zpomalil meziroční růst na sedm procent z červnových 11,1 procenta. Stavební výroba v Česku zpomalila meziroční růst na 0,5 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Reklama

Produkce se zvýšila ve většině odvětví, nejvýraznější to bylo v hutním zpracování kovů a slévárenství. Hodnota nových zakázek se zvýšila o 18,9 procenta. Navzdory problémům, s nimiž se musí tuzemské průmyslové podniky potýkat, se výroba tohoto největšího tuzemského odvětví v červenci zvýšila meziměsíčně o 2,1 procenta. 

V meziročním srovnání byla vyšší o 7,3 procenta, částečně „díky“ nižšímu srovnávacímu základu. 

Ve výsledcích se stále projevuje epidemie koronaviru, která loni průmysl výrazně ovlivnila. „Relativně vysoká tempa růstu byla ještě zčásti ovlivněna nižší srovnávací základnou. Projevila se však i zvýšená poptávka po některých výrobcích zpracovatelského průmyslu, například oceli,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

Kondice tuzemského průmyslu zůstává i nadále velmi příznivá. Prostor pro další růst tohoto odvětví však omezuje problematická mezinárodní logistika a celosvětový nedostatek některých součástek. Celkově se průmysl musí vypořádávat s rychle rostoucími cenami vstupů (surovin a energií), které pak více či méně úspěšně promítá do svých cen,” komentoval aktuální statistiku analytik ČSOB Petr Dufek. 

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

E&Y: Automobilky se z koronakrize otřepaly. Podržely je ziskovější modely

Světové automobilky mají za letošní první pololetí rekordní provozní zisk. Navzdory problémům s dodávkami čipů. Koncerny těží z většího zájmu o drahé a velké modely.

Přečíst článek

Na příznivém meziměsíčním výsledku se podílely všechny silné obory, včetně automobilového průmyslu, od kterého však můžeme očekávat slabší čísla už v srpnu a v září, kdy se na jeho výsledcích projeví delší odstávky a rušené směny. Pozitivní trend podle aktuálních dat zaznamenává i výroba elektrických zařízení, kovů i strojírenství.

Velmi dobrou zprávou je další růst zakázek. Nové zakázky ze zahraničí se v červenci zvýšily o 18,3 procenta, zatímco tuzemské zakázky vzrostly o 20,2 procenta. Tuzemským firmám nové objednávky rozhodně na rozdíl od materiálu a pracovníků nechybí. Zakázky jsou 16 procent nad úrovní roku 2019, v případě automobilového průmyslu dokonce o čtvrtinu vyšší. Potvrzují se tak závěry předešlých průzkumů, které naznačovaly rostoucí zásobu práce v důsledku nedostatku součástek i zásob.

Mojmír Hampl

Uhlíková neutralita je větší problém než covid, říká nový člen rozpočtové rady Hampl

Bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl se v lednu stane členem Národní rozpočtové rady. Sněmovna v tajných volbách jeho nominaci schválila hlasy 173 ze 192 poslanců. Jak Hampl vnímá současný schodek vlády? A jak se staví k podpůrným covidovým programům? Na to Hampl serveru newstream.cz odpovídal letos v létě. Rozhovor se uskutečnil před Hamplovou přednáškou pro desítky mladých lidí na akci, kterou pořádal konzervativní Občanský institut.

Přečíst článek

Nijak oslnivý výsledek stavebnictví

Na rozdíl od průmyslu si stavebnictví v červenci připsalo jen půlprocentní meziroční nárůst.  Produkce ve stavebnictví v červenci rostla jen díky inženýrskému stavitelství, tedy stavbám cest nebo telekomunikačních a energetických sítí. Pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, oslabilo.  

Červencová čísla ze stavebnictví tentokrát zklamala a nepomohl ani nižší srovnávací základ z loňského roku. Situaci v tomto odvětví navíc komplikují rychle rostoucí ceny vstupů, s nimiž stavební firmy mnohdy nepočítaly, a která znejišťuje realizaci nahromaděných zakázek.

Produkce v pozemním stavitelství se v červenci ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 2,2 procenta. Naopak výroba v inženýrském stavitelství vzrostla o 6,8 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 2,9 procenta stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení se více než zdvojnásobila.

Kamenolom, ilustrační foto

František Janáč: Stavět se bude dál pomalu, dráž, a ještě nebude z čeho

České stavebnictví je na tom na konci léta podobně jako český klubový fotbal. Chtěli jsme být už úplně někde jinde, ale místo toho padáme níž a níž.

Přečíst článek

„Rychlejšímu růstu stavebnictví brání řada problémů. Především to jsou rychle rostoucí ceny některých surovin a logistické problémy. Na trhu stále chybí několik tisíc manuálních pracovníků ze zahraničí, váznou dodávky materiálu a surovin především z Číny. V České republice narážejí nejen stavební firmy na nedostatečnou dopravní kapacitu, kvůli covidu chybějí řidiči i kamiony. To vše trh brzdí, české stavebnictví letos poroste, ale pomalejším tempem než by mohlo. A na předcovidové hodnoty se bude vracet velmi pomalu,” uvedl Peter Markovič, generální ředitel společnosti Xella ČR.

„Pro firmy se některé zakázky mohou stát za současných podmínek rostoucích cen materiálů natolik ztrátové, že od nich raději odstoupí. Další vývoj stavebnictví tak bude záležet na schopnosti renegociovat inflační doložky zejména u větších projektů,” uvedl Dufek z ČSOB. 

O pozitivním trendu se podle něj snad už pomalu dá mluvit u bytové výstavby, neboť dále roste počet nově stavěných bytů a rodinných domů (+12,6 %). Výrazný nárůst konečně zaznamenává i Praha a Střední Čechy, kde je situace na realitním trhu nejvíce napjatá. Zatím však nelze mluvit o masívní výstavbě, která by odpovídala aktuální poptávce a která by výrazně zbrzdila dosavadní extrémní růst cen bydlení.

>>>>>>Další zprávy ze světa pěněz čtěte v naší rubrice Money<<<<<<

zpracování kovů

Růst cen ve výrobě dál zrychluje. Na vině jsou drahé komodity

Ceny průmyslových výrobců v Česku letos v červenci stouply meziročně o 7,8 procenta, což byl nejvýraznější růst od listopadu 2004, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme