Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průmysl v červnu zpomalil růst, stavebnictví ožívá jen pozvolna

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto
 ČTK

Český průmysl hlásí za červen silnější než očekávaný růst výroby, který byl doprovázen silným růstem tržeb a zejména nových objednávek. Stavební výroba se na předcovidovou úroveň vrací jen pozvolna.

Reklama

Průmyslová produkce v červnu sice zpomalila meziroční růst na 11,4 procenta z květnových 25,3 procenta. Uvádí statistiky Českého statistického úřadu. Finanční trh očekával růst jen kolem 8,3 procenta, výsledky tak překonaly očekávání. 

Loni v červnu se tuzemský průmysl postupně zotavoval po uvolnění uzavírek souvisejících s první vlnou pandemie a jeho výkon tak z pohledu letošního června stále představoval poměrně nízkou základnu pro meziroční srovnání.

„Tuzemskému průmyslu ovšem příznivě vane do plachet také růst nových zakázek, zahraničních i z tuzemska, což pro výrobce vykresluje optimistický obrázek i do dalších měsíců,” uvedl hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč. 

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Lukáš Kovanda: Pro ČNB je větší strašák inflace než mutace delta covidu

Česká národní banka bojuje s dopady růstu cen stavebnin, ojetin či jídel v restauracích - letos podruhé proto zvyšuje základní úrokovou sazbu. Bojí se více inflace než delta mutace covidu.

Přečíst článek

Meziroční čísla z průmyslu jsou podle analytika ČSOB Petra Dufka i nadále velmi působivá. „Roli samozřejmě sehrává nízký srovnávací základ z loňského června, kdy výroba propadla o 9,5 procenta. To však nic nemění na faktu, že průmyslová výroba je už nad úrovní dosahovanou před pandemií – tedy konkrétně na úrovní roku 2019. Průmysl je tak prvním odvětvím, které se z covidového šoku dokázalo zcela vymanit,” uvedl Dufek. 

Obtížemi prochází autmobilový průmysl, kde je už od května vidět postupný útlum produkce. Sektor je pod tlakem nedostatku komponent vedoucímu k prodlužování dodacích lhůt. Nicméně nové objednávky jsou výrazně nad úrovni roku 2019.

„I červnová data potvrzují příznivou kondici tuzemského průmyslu, který se ovšem musí stále více vypořádávat s problémy v dodávkami komponent, vysokými cenami vstupů a nedostatkem pracovníků. Je proto pravděpodobné, že letní výsledky tohoto odvětví budou slabší, a že hlavním motorem ekonomiky se stanou služby," dodal Dufek. 

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Dopady uvolňování: Tržby v maloobchodě v červnu vzrostly

Meziročně se tržby v maloobchodě očištěné o kalendářní vlivy v červnu zvýšily reálně o 7,1 %, bez očištění o 7,2 %. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 0,6 %.

Přečíst článek

To potvrzuje i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Mezinárodní přepravní krize ani výpadky dodávek a zdražování materiálů a vstupů neodezněly, pročež se bude tuzemský průmysl i v dalších měsících potýkat s těmito problémy. Navíc postupně odezní efekt ponížené základny loňského roku, což růst průmyslové výroby opticky sníží. Za celý letošek tak vzroste o zhruba deset procent. Nebýt výše uvedených potíží, mohl být růst průmyslu až takřka dvojnásobný, asi až dvacetiprocentní, dodal Kovanda.   

 Stavební výroba ožívá

Stavební výroba v Česku v červnu podle dat ČSÚ meziročně dále rostla, růst zrychlila na 7,9 procenta. V květnu po více než rok trvajícím propadu rostla o 5,8 procenta. V meziměsíčním srovnání ovšem stagnovala. 

„Stavební produkce v červnu navázala na dobrý květnový výsledek. Lépe si opět vedlo pozemní stavitelství, které se na rozdíl od inženýrských staveb porovnávalo s nižší srovnávací základnou,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

V červnu si pozemní stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, polepšilo meziročně o 8,3 procenta a produkce inženýrského stavitelství, které zahrnuje třeba stavby silnic a železnic, stoupla o 6,9 procenta. 

„Příznivě vyznívají výsledky bytové výstavby. A nejde jen o červnový meziroční skok o téměř 55 % v případě počtu nově stavěných bytů, ale rozjezd výstavby je vidět na celém prvním pololetí, kdy se začalo stavět o 9 procent bytů více než ve stejném období loňského roku,” uvedl Dufek z ČSOB.

Češi jsou se svojí ekonomickou situací navzdory covidu nejspokojenější v historii

Lukáš Kovanda: Dluh dělá divy, Češi jsou nejspokojenější v historii

Češi jsou teď, v době vůbec nejzávažnější ekonomické krize, historicky nejspokojenější se svojí ekonomickou situací. Dluh dělá divy. K nevíře.

Přečíst článek

„Stavebnictví za červen vyslalo neutrální signál, když produkce meziměsíčně stagnovala. Obecně je výsledek stavebnictví za první polovinu roku relativně příznivý a indikuje pro letošek růst stavební produkce kolem čtyř procent, což je s ohledem na předchozí ekonomický šok příznivý vývoj,” komentoval výsledky stavebnictví Michal Brožka z Komerční banky. 

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank

Růžička: Koruna kvůli sazbám posílí, ale ne skokově. Firmy to zvládnou

Koruna bude v důsledku růstu sazeb České národní banky nadále posilovat. Firmy silnější korunu zvládnou. Ale kurz 24 korun za euro by mohl být problém, říká šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme