Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

statistiky - informace o tématu

Soumrak německého průmyslu

Začátek roku v průmyslu je slabý. A vyhlídky nejsou růžové

Průmyslová produkce v lednu byla meziročně reálně na stejné úrovni jako v lednu 2023, zatímco trh počítal se nárůstem o dvě procenta. Meziměsíčně byla nižší o 2,3 procenta, ukazují čerstvá data Českého statistického úřadu. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 2,7 procenta. Stavebnictví podle analytiků čeká pozvolné oživení.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika je ještě závažněji nemocná, než se dosud myslelo

Přečíst článek
průmyslová výroba, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Proč česká ekonomika klesá? Protože má každý práci. Absurdní, ale pravdivé

Přečíst článek
Kontejnerový přístav v Šanghaji

Čínský zázrak. I přes vleklou krizi ekonomika letos poroste kolem pěti procent

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny ve třetím čtvrtletí meziročně stoupl o 4,9 procenta, uvedl čínský statistický úřad. Meziroční tempo růstu zpomalilo z 6,3 procenta v předchozím čtvrtletí kvůli slabšímu vývozu a prohloubení krize v realitním sektoru. I tak je výsledných 4,9 procenta více, než se očekávalo.

Přečíst článek
Pokles průmyslové produkce pokračoval i v srpnu

Český průmysl dále klesá. Zápornou bilanci má i zahraniční obchod, uvedli statistici

Meziroční pokles průmyslové výroby v Česku v srpnu zpomalil na 1,7 procenta z červencových 2,8 procenta. Pokles zaznamenala většina průmyslových odvětví, uvedl to Český statistický úřad. Ten zveřejnil i výsledky českého stavebnictví i zahraničního obchodu, který se v srpnu propadl do schodku.

Přečíst článek
Dělnice obsluhuje řezačku ve výrobní hale společnosti Strojírna Litvínov, 20. ledna 2023.

Český průmysl klesl. Nedařilo se ani stavební výrobě, uvedli statistici

Český průmysl klesá. V červenci to bylo meziročně o 2,8 procenta. Výrazný podíl na celkovém poklesu měla výroba a rozvod elektřiny a plynu, uvedl to Český statistický úřad, který zároveň ukázal i výsledky české stavební výroby a zahraničního obchodu. Ani tyto hodnoty však nevykázaly pozitivní hodnoty.

Přečíst článek
Hotel W Budapest

Skokanem na trhu hotelového byznysu je letos Budapešť, Praha se drží na druhém místě

Praha je ve středoevropském regionu pro hotelové operátory druhá nejatraktivnější. První místo ji jen o fous vyfoukla metropole na Dunaji, Budapešť. Zájem o hlavní město Maďarska se totiž letos zvýšil o deset procent a vyšvihl Budapešť na první příčku žebříčku. A i do budoucnosti to vypadá podle hotelových operátorů v celém regionu nyní slibně a chuť na expanzi ve 12 zemích středoevropského regionu mezi nimi roste. Vyplývá to z průzkumu Hotel Operator Beat mezi pětadvacítkou velkých hotelových operátorů, kteří letos znovu po dvou letech odpovídali na dotazy společnosti Cushman & Wakefield. 

Přečíst článek
ČNB

Domácnosti dluží bankám skoro 2,2 bilionu korun

Dluhy českých domácností u bank dál rostou, aktuálně jim dluží podle statistik ČNB dluží skoro 2,2 bilionu korun.

Přečíst článek
Statistiky nelžou. Fiala jejich zpochybňováním nahrává dezinformační scéně

Lukáš Kovanda: Statistiky se politikům líbit nemusí. Jejich zpochybňování nahrává dezinformační scéně

Zpochybňování statistických dat ze strany vládních politiků nahrává dezinformační scéně. Politici totiž zpochybněním bez hlubší znalosti věci nahlodávají důvěru veřejnosti ve stát a jeho úřady i důvěru v EU, komentuje kauzu kolem údajně zavádějících dat Eurostatu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Do poloviny března zrušilo v Česku živnost zhruba 146 tisíc podnikatelů.

Lukáš Kovanda: V Česku masivně „vymírají“ živnostníci. Je za tím i přechod do šedé ekonomiky

Do poloviny března zrušilo v Česku živnost zhruba 146 tisíc podnikatelů. To je více než za poslední dva roky dohromady, vyplývá z údajů společnosti Dun & Bradstreet. Co je za tímto úbytkem, popisuje ve svém komentáři Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Plná nákupní centra před Vánoci klamala. Češi přiškrtili útraty

„Plná nákupní centra“ a „plné restaurace“ v předvánočním čase klamaly. Teď je to oficiální. Maloobchodní tržby se v prosinci propadly jedním z nejvýraznějších temp v historii. Pád o 7,3 procenta je hlubší, než předpokládaly všechny expertní odhady.

Přečíst článek
Plná nákupní centra před Vánoci byly jen klam, Češi šetří jako nikdy.

Lukáš Kovanda: Češi šetří jako nikdy, dokonce více než během pandemie

Maloobchodní tržby loni v listopadu klesly reálně meziročně o 8,7 procenta. Propad tak předčil drtivou většinu expertních odhadů. Český statistický úřad navíc revidoval údaj k maloobchodním tržbám za měsíc říjen 2022. Podle revidovaných dat klesly v desátém loňském měsíci tržby maloobchodu o 9,9 procenta. To je nejvíce minimálně v celém tomto tisíciletí, dokonce více než kdykoli během pandemie, kdy přitom byla podstatná část kamenných obchodů zavřená. Ještě nikdy v historii zveřejněné časové řady se nestalo, že by se maloobchodní tržby dva měsíce po sobě propadly tak mohutně jako v říjnu a listopadu 2022.

Přečíst článek
Tržby v obchodech klesají, Češi šetří.

Maloobchodní tržby klesají sedm měsíců za sebou, Češi nechtějí utrácet

Maloobchodní tržby v Česku klesají v meziročním srovnání sedm měsíců za sebou. V listopadu loňského roku pokles zpomalil na 8,7 procenta z říjnových 9,9 procenta. Tržby se zvýšily pouze v prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky. Vyplývá to z revidovaných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání se tržby snížily o 0,3 procenta.

Přečíst článek
Reklama

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme