Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Růst cen ve výrobě dál zrychluje. Na vině jsou drahé komodity

zpracování kovů
Pixabay
 ČTK

Ceny průmyslových výrobců v Česku letos v červenci stouply meziročně o 7,8 procenta, což byl nejvýraznější růst od listopadu 2004, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Reklama

Oproti loňsku vzrostly také ceny zemědělských výrobců o 5,2 procenta, ceny stavebních prací o 5,6 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,0 procenta.

Ceny průmyslových výrobců letos rostou už od února a růst vytrvale zrychluje. „Výrazný vliv mají nadále ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných výrobků a ceny obecných kovů a kovodělných výrobků, které meziročně vzrostly o 20,0 procenta,” sdělil vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

„V meziročním srovnání se hlavním tahounem zdražení stalo odvětví kovodělné a odsunulo tak sektor rafinérský na pomyslné druhé místo. S ohledem na aktuální stabilizaci ceny ropy je pravděpodobné, že proinflační vliv ceny ropy bude slábnut,” uvedl ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Tisk tisícikorunových bankovek v tiskárně cenin

Lukáš Kovanda: Česko deptá past dluhu i inflace. Běžné spoření vede k chudobě

Když tuzemští statistici před pár dny zveřejnili červencovou inflaci, kroutili ekonomové i centrální bankéři nevěřícně hlavou. Nikdo nečekal, že spotřebitelské ceny stoupnou meziročně až takhle výrazně, o 3,4 procenta.

Přečíst článek

Vysoké ceny komodit

Výrobní inflace má jasnou příčinu, a tou jsou vysoké ceny komodit. Situace na komoditních burzách se neuklidnila ani v červenci, a tak výraznější korekce finálních cen výrobců není zatím příliš pravděpodobná. „Na vině jsou jednoznačně drahé komodity, které se promítají do nákladů a následně do cen výrobků od tuzemských producentů,” uvádí analytik ČSOB Petr Dufek.

Povzbudivé nejsou zprávy ani o vývoji cen ve stavebnictví, kde dále rychle zdražují nejenom samotné stavební práce, ale i materiál. „Zatímco ještě před měsícem zdražovala nejrychleji ropa a produkce chemického průmyslu, nyní je to dřevo, které je oproti loňskému červenci v průměru dražší o téměř 73 procent,” dodal. Firmám v tomto odvětví stále chybí pracovníci a navíc se musejí vypořádávat se stále dražšími vstupy. Tentokrát je už materiál dražší v průměru o téměř 13 procent.

Ceny v průmyslu v červenci stouply rekordně i meziměsíčně. Zvýšily se o 1,6 procenta, což bylo nejvíce od ledna 2008. Meziměsíčně se zvýšily i ceny stavebních prací o rovné jedno procento, zatímco ceny zemědělských výrobců klesly o 1,8 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 0,8 procenta.

průmyslová výroba, ilustrační foto

Inflace letos vystřelí na tři procenta, shodují se banky

Hlavní ekonomové bank zastoupení v prognostickém panelu České bankovní asociace očekávají letos růst tuzemské ekonomiky o 3,4 procenta. Odhad pro rok 2022 mírně upravili směrem vzhůru na 4,5 procenta.

Přečíst článek

Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden tradera: Pražská burza překonává většinu světových trhů

Pražská burza je letos pro investory výnosnější než indexy největších trhů v Evropě a ve světě. A Spojené státy vykročily vstříc masivnímu zadlužení.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme