Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prostor pro zlevňování. Růst cen v průmyslu ztrácí konečně dech

Inflace, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Růst výrobních cen může podle analytiků i v dalších měsících zpomalovat. Zároveň však nepředpokládají návrat k cenám před pandemií. Upozorňují také, že vývoj výrobních cen bude argumentem proti zvýšení úrokových sazeb České národní banky na srpnovém zasedání její bankovní rady. Podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu v červnu dál zpomalil meziroční růst cen většiny výrobců, v zemědělství se prohloubil pokles cen.

Reklama

V průmyslu ceny proti loňskému červnu stouply o 1,9 procenta, stavební práce zdražily o šest procent a tržní služby pro podniky o 6,1 procenta. Ceny v zemědělství v meziročním srovnání klesly poprvé po více než dvou letech v květnu, a to o 10,2 procenta, v červnu byly meziročně nižší o 13,8 procenta. 

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče bude ve třetím čtvrtletí pokračovat trend zpomalování meziročního růstu výrobních cen v průmyslu, přestože bude mírnější než dosud. „K dalšímu zpomalení by měl přispět vývoj cen komodit a relativně slabý výkon v samotném průmyslu jak v české ekonomice, tak v Evropě obecně," uvedl Jáč.

„I pro nadcházející měsíce existuje prostor pro další zlevňování, když cenový index zůstává o dramatických 37 procent nad úrovní z ledna 2020, zatímco velká část globálních cen primárních vstupů se už vrací k předpandemickým hodnotám. Významný tlumicí potenciál skýtají i ceny zemního plynu," uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. Zlevňování výrobních vstupů podle něj s odstupem několika měsíců bude tlačit dolů i spotřebitelskou inflaci.

Evropané začínají chudnout

Tvrdá realita života na starém kontinentu. Evropané po desítkách let začínají chudnout

Život na evropském kontinentě byl dlouho předmětem závisti cizinců, zejména kvůli stylu označovanému jako umění žít. Nyní však rychle ztrácí svůj lesk, protože kupní síla Evropanů se postupně snižuje. Francouzi jedí méně foie gras a pijí méně červeného vína. Španělé šetří olivovým olejem. Finové jsou nabádáni, aby využívali sauny ve větrných dnech, kdy je energie levnější.

Přečíst článek

Ceny v obchodech začnou také klesat

„Je evidentní, že tlak na růst cen ve výrobě polevuje a řada oborů už de facto svoji produkci začíná zlevňovat. Na cenách v obchodech to sice ještě vidět není, ale s ohledem na pokračující útlum poptávky se snad i zde brzy dočkáme pozitivního obratu. Návrat k normálním cenám roku 2021 je však i nadále velmi nepravděpodobný," zhodnotil zveřejněné údaje hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler hodnotí vývoj výrobních cen pozitivně.„Ačkoli meziměsíční propad nepokračoval v takové intenzitě jako v květnu, dezinflační trend je jasný a například u služeb ceny přestaly utíkat běžnému dlouhodobému vývoji, což představovalo vyšší riziko,” uvedl. Vývoj je podle něj dobrou zprávou i pro Českou národní banku, která by tak měla ponechat úrokové sazby na současné úrovni.

Úrok u nových hypoték nepatrně klesl

Hypoteční trh v posledních měsících mírně ožívá a červnová čísla Hypomonitoru, který sestavuje Česká bankovní asociace, tento trend potvrzují. Banky a stavební spořitelny poskytly v červnu hypoteční úvěry za 14 miliard korun, což je proti květnu nárůst o 13 procent. Červnový objem je nejvyšší od poloviny minulého roku. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla z květnových 5,9 procenta na 5,86 procenta.

Přečíst článek

„Vzhledem k příchozím datům a postupu bankovní rady v posledním roce je těžko představitelné, že by základní úroková sazba mohla být zvýšena. Naopak by se mohlo začít diskutovat o začátku zahájení procesu snižování základní úrokové sazby,” reagoval na údaje o vývoji výrobních cen analytik Raiffeisenbank Martin Kron.

Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Inflace v Evropské unii opět klesla, tři země se dostaly pod inflační cíl

Míra inflace v Evropské unii v červnu opět výrazně klesla a dostala se na 6,4 procenta. To je o sedm desetin procentního bodu méně než v květnu, uvedl to evropský statistický úřad Eurostat. Ještě výrazněji zpomalilo tempo růstu spotřebitelských cen v České republice, kde se inflace snížila o 1,3 bodu na 11,2 procenta. I tak ale zůstává třetí nejvyšší v celé sedmadvacítce zemí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme