Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v Evropské unii opět klesla, tři země se dostaly pod inflační cíl

Nákup v obchodě (ilustrační foto)
ČTK
 ČTK

Míra inflace v Evropské unii v červnu opět výrazně klesla a dostala se na 6,4 procenta. To je o sedm desetin procentního bodu méně než v květnu, uvedl to evropský statistický úřad Eurostat. Ještě výrazněji zpomalilo tempo růstu spotřebitelských cen v České republice, kde se inflace snížila o 1,3 bodu na 11,2 procenta. I tak ale zůstává třetí nejvyšší v celé sedmadvacítce zemí.

Reklama

V případě eurozóny statistický úřad potvrdil předchozí rychlý odhad, podle něhož se inflace snížila na 5,5 procenta z květnových 6,1 procenta. Před rokem, kdy se ceny rekordně zvyšovaly zejména kvůli nevídanému zdražování energií, inflace v EU dosáhla 9,6 procenta. V zemích používajících euro pak činila 8,6 procenta. Meziměsíčně se ceny v EU i v eurozóně letos v červnu zvýšily o 0,3 procenta.

Nejrychleji rostly ceny stejně jako v květnu ve čtveřici států Visegrádské skupiny. Výrazně nejvíce to bylo stejně jako v předchozích měsících v Maďarsku (19,9 procenta), dále na Slovensku (11,3 procenta), v Česku (11,2 procenta) a Polsku (11 procent).

Hned tři země se v červnu poprvé po mnoha měsících dostaly pod dlouhodobý dvouprocentní inflační cíl Evropské centrální banky. Je to Lucembursko (1,0 procenta), Belgie a Španělsko (shodně 1,6 procenta). Ve srovnání s květnem se meziroční inflace snížila v 25 zemích EU, beze změny zůstala v Chorvatsku a o půl bodu vzrostla v Německu, kde dosáhla 6,8 procenta.

nákup

Lukáš Kovanda: Češi už se brzy dočkají znatelně levnějších potravin

Ceny v zemědělské výrobě masivně padají, nejvíce minimálně od roku 2010, ukazují čerstvá data z ČSÚ. Znatelné zlevňování potravin v obchodech je tak na dohled. Už v příštím roce by mohla být celková inflace pouze jednoprocentní.

Přečíst článek

Štěpán Křeček, ekonom BHS

Inverzní výnosová křivka teď nahrává krátkodobým investicím, říká ekonom Štěpán Křeček

Vysoká inflace nás sice potrápila, současně ale přiměla řadu lidí více přemýšlet nad svými úsporami. Přirozeně tak vzrostl zájem o investice a přetrvává i v době, kdy se pomalu blýská na lepší časy. Očekávané zlepšení ekonomické situace nejenže zvýhodňuje krátkodobé produkty, ale také přispívá k růstu akciových trhů. „Od začátku roku výrazně narostly především velké technologické tituly ve Spojených státech, některé dokonce o více než 100 procent,“ upřesňuje Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Inflace v EU se v červenci snížila na 6,1 procenta

Inflace v eurozóně klesla nejníže za dva roky, přispěly k tomu nižší ceny energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme