Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potvrzeno. Česko vstoupilo do recese, tvrdí i bankovní asociace

U mladých ekonomik se zhoršil výhled růstu
iStock
 ČTK

Česká bankovní asociace v nové makroekonomické prognóze zlepšila odhad letošního růstu HDP na 2,5 procenta, v srpnu očekávala 2,4 procenta. Ke zlepšení přispěl příznivější vývoj ekonomiky. Příští rok podle ČBA čeká Česko hospodářská stagnace s růstem HDP o 0,2 procenta. Česko podle asociace vstoupilo ve třetím čtvrtletí do recese, hospodářské oživení přijde až ve druhém čtvrtletí 2023.

Reklama

Do vývoje HDP se výrazně promítne zpomalení spotřeby domácností. V příštím roce by měla podle ČBA klesnout o 0,5 procenta, a zůstane tak více než tři procenta pod úrovní roku 2019, posledního před pandemií. Nejvýraznější růst podle prognózy vykáže příští rok spotřeba vládního sektoru, která se zvýší o 1,5 procenta. Investice i exporty by v příštím roce měly vzrůst o jedno procento.

Nákup v Kauflandu v Havířově

Opatření proti drahým energiím stlačila inflaci, stále je jedna z nejvyšších

Inflace v Česku v říjnu meziročně vzrostla o 15,1 procenta, což bylo o 2,9 procentního bodu méně než v září. Zpomalení bylo ovlivněno zejména cenami v bydlení, kde ceny elektřiny klesly o 38,2 procenta. Naopak v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje meziroční růst cen opět zrychlil, uvedl Český statistický úřad.

Přečíst článek

Ministerstvo financí (MF) ve středu rovněž zveřejnilo novou makroekonomickou prognózu. V ní zlepšilo letošní odhad růstu hrubého domácího produktu na 2,4 procenta. V srpnu odhadovalo růst 2,2 procenta. V příštím roce čeká hospodářský pokles o 0,2 procenta. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že ekonomika začala klesat ve třetím čtvrtletí, mezikvartální pokles předpokládá i v posledním čtvrtletí letošního a v prvním čtvrtletí příštího roku.

Celoroční inflace téměř 16 procent

Míra inflace podle ČBA letos na konci roku vystoupá na 18,1 procenta, celoroční průměr bude 15,7 procenta. V příštím roce tempo růstu cen zpomalí na průměrných 9,7 procenta. „Růst spotřebitelských cen, podpořený výrazným zdražením energií, zůstane do konce roku nadále vysoký, hranici 20 procent by však překročit neměl. Jeho odeznívání bude v příštím roce jen pozvolné a dosažení dvouprocentního cíle se pravděpodobně nedočkáme ani do konce roku 2024," uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Zimu zvládneme, tvrdí ministr Síkela. Zásobníky plynu jsou téměř plné

České zásobníky plynu jsou k dnešnímu dni naplněny z 99 procent, obsahují 3,34 miliardy metrů krychlových zemního plynu. Česko neplánuje pronájem dalších kapacit zásobníků v zahraničí, řekl novinářům ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Uvedl také, že v říjnu a prvním listopadovém týdnu se česká spotřeba plynu meziročně snížila o 28 procent. Česko z pohledu zásobování plynem zimu zvládne, řekl.

Přečíst článek

Základní úrokové sazby České národní banky (ČNB) se podle prognózy ČBA už letos nezmění a zůstanou na sedmi procentech. Klesat začnou až ve druhé polovině příštího roku, ale snižování bude pozvolné. Na konci roku 2023 by se měly dostat na 5,75 procenta.

Inflace způsobuje i pokles reálných mezd, protože nominální růst nepokrývá zvyšování cen. Letos ČBA předpokládá pokles reálných mezd o 8,5 procenta, příští rok další snížení o 2,3 procenta.

Nezaměstnanost by měla zůstat nižší

I přes nástup recese neočekává ČBA výrazný růst nezaměstnanosti. Podle prognózy by letošní průměr měl být 3,5 procenta, v příštím roce by se měl zvýšit na 3,9 procenta. „Vzhledem k dlouhodobě přetrvávajícímu napětí na trhu práce je pravděpodobné jen poměrně mírné zvýšení míry nezaměstnanosti, které bude ovšem doprovázet rychlý úbytek volných pracovních míst," uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Stanjura a Fiala

Ekonomika si letos povede lépe, příští rok nastane „mírná recese“, varuje ministerstvo financí

Ministerstvo financí (MF) v nové makroekonomické prognóze zlepšilo letošní odhad růstu hrubého domácího produktu na 2,4 procenta. V srpnu odhadovalo růst 2,2 procenta. V příštím roce čeká hospodářský pokles o 0,2 procenta. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že ekonomika začala klesat ve třetím čtvrtletí, mezikvartální pokles předpokládá i v posledním čtvrtletí letošního a v prvním čtvrtletí příštího roku.

Přečíst článek

Deficit veřejných financí letos ČBA odhaduje na 4,9 procenta HDP. Přestože inflace přinesla vyšší daňové inkaso, mimořádné výdaje státu v důsledku války na Ukrajině také rostly. V příštím roce by měl deficit klesnout na 4,1 procenta HDP. Vládní dluh by letos měl vzrůst na 43,3 procenta HDP z loňských 42 procent, v roce 2023 se očekává další zvýšení na 44 procent HDP.

Dynamiku úvěrů ovlivňují nejisté ekonomické prostředí a zvýšené úrokové sazby. Objem poskytnutých hypotečních úvěrů podle ČBA po loňském boomu letos klesá, v posledních měsících asociace zaznamenává i meziroční pokles spotřebitelských úvěrů. Nové korunové úvěry podnikům letos propadly o 40 procent, ale část firem kvůli vysokým korunovým úrokovým sazbám přešla na úvěrování v cizích měnách, zejména v eurech.

Lidé v nouzi mají smůlu, už ani splátkové firmy jim nechtějí půjčovat

O nebankovní půjčky je nyní enormní zájem. Vloni firmy, které poskytují půjčky a nejsou bankou, rozpůjčovaly téměř 34 miliard korun. Číslo patrně poroste. Nejnovější průzkum, který si firmy půjčující peníze nechaly zpracovat u Centra tržních analýz, ukázal, že firmy jako Provident, Zaplo nebo Faircredit ale i další, odmítají stále více potenciálních klientů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme