Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potraviny budou dál zlevňovat, naznačují ceny výrobců

Nákup v obchodě (ilustrační foto)
ČTK
nst, vku

Nová data Českého statistického úřadu o vývoji cen zemědělských výrobců naznačují, že by zlevňování některých druhů potravin mělo pokračovat i v následujících měsících.

Reklama

Ceny zemědělských výrobců se v lednu 2024 meziročně snížily o 19,8 procenta. „V zemědělství se ceny meziročně snížily již devátý měsíc v řadě, tentokrát téměř o 20 procent,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Čeští zemědělci čelí mimořádnému cenovému kolapsu. Propad výkupních cen o téměř pětinu je nejvýraznější minimálně od roku 2010. V celé historii České republiky je takový pokles cen vskutku zcela mimořádný a ojedinělý,“ komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

V rostlinné výrobě ceny klesly dokonce o 25,3 procenta, když se výrazně snížily ceny olejnin a obilovin. V živočišné výrobě se ceny v lednu 2024 meziročně snížily o 12,9 procenta. Výrazně klesaly především ceny vajec a mléka.

Nízké výkupní ceny jsou jedním z důvodů, kvůli nimiž v uplynulém týdnu zemědělci poměrně masivně protestovali. Mají za to, že ceny stlačuje i levný dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny. 

Blíží se stávka zemědělců

Dalibor Martínek: Jste trapní, sedláci. Chcete blokovat město, peněz máte na rozdávání

Hlavní důvod, proč zemědělci vyrazí v nadcházejícím týdnu otravovat lidem život ve městech, je jasný. Je únor, na poli se nic neděje, je čas údržby vozového parku. Takže proč nevytáhnout traktory na malou projížďku. A nandat to Pražákům. Skvělá zábava.

Přečíst článek

Potraviny v obchodech však historický propad cen v zemědělské výrobě zatím příliš neodrážejí. V lednu totiž potraviny podle dat ČSÚ zlevňovaly meziročně o 3,9 procenta. „Jedná se sice o nejvýraznější meziroční zlevnění potravin v obchodech za celé období od listopadu 2009, avšak je zhruba jen pětinové v porovnání s kolapsem cen zemědělské produkce. Navíc, obchodníci a řetězce čelí od letoška nižší sazbě DPH, místo patnácti- jen dvanáctiprocentní. Jejich zlevnění tak zatím spíše odráží toto snížení daně, nikoli tolik samotné mohutné zlevnění zemědělské produkce,“ dodal Kovanda.

Obchody a řetězce by podle ekonomů měli pokles cen zemědělců viditelněji promítnout do svých cen v nadcházejících měsících. 

„Podle údajů Eurostatu došlo v lednu 2024 k poklesu cen potravin v České republice o 4,8 procenta. Oproti tomu ceny potravin ve všech našich sousedních státech vzrostly,“ uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček s tím, že ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Zlevňování některých druhů potravin by tak podle něj mělo pokračovat i v následujících měsících.

Eurostat

Dopis čtenáře: V Praze exhibuje lůza a burani. Všechny oficiální zemědělské organizace daly od této akce ruce pryč

Dopis čtenáře: V Praze exhibuje lůza a burani. Všechny oficiální zemědělské organizace daly od akce ruce pryč

Na komentář Dalibora Martínka s titulkem „Jste trapní, sedláci. Chcete blokovat město, peněz máte na rozdávání“ ze dne 17. února reagovala řada čtenářů. Některé reakce zveřejňujeme, v některých případech jsou drobně kráceny.

Přečíst článek

Klesly i ceny v průmyslu, poprvé za tři roky

Poprvé za víc než tři roky klesly klesly také ceny v průmyslu. „V meziročním srovnání ceny v průmyslu klesly téměř o dvě procenta, což byl první pokles od listopadu 2020,“ uvedl Klimeš. „Tehdy (na podzim v roce 2020 - pozn. red.) ceny klesaly v důsledku útlumu ekonomické aktivity, jenž souvisel se sílící pandemií covidu," doplnil Kovanda.

Nynější pokles cen se podle ekonoma Trinity Bank obecně očekával. „Je symbolickým potvrzením toho, že průmyslová výroba definitivně překonala inflační vzedmutí související nejprve s odezníváním covidu a zpřetrháním mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců, poté s nebývalým růstem cen energií, zejména v souvislosti s válkou na Ukrajině,“ dodal Kovanda.

Pokles cen v průmyslu podle ekonomu ale odráží také poměrně vysoké úrokové sazby a jimi do značné míry způsobený útlum průmyslové výroby nejen v Česku, ale například i v sousedním Německu a dalších zemích.

V lednu byly v průmyslu meziročně nižší ceny základních kovů o 12,3 procenta, v potravinářství klesly o 5,3 procenta, u chemických látek a přípravků o 12,4 procenta u dřevěných a korkových výrobků o pětinu. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu se snížily o 0,7 procenta a ropy a zemního plynu o 19,5 procenta.

Odvětví čipů to nejsou jen továrny, žolíky drží i Češi

Závody ve výrobě čipů. Mezi Evropany drží i Češi své žolíky

Evropa se děsí zaostávání v polovodičovém průmyslu a Brusel vyhlásil cíl, podle něhož má Evropská unie dosáhnout 20procentního podílu ve výrobě čipů do roku 2030. Jak už to s evropskými cíli bývá, doprovází je silná skepse. Ve skutečnosti jsou ale továrny na čipy jen jednou ze součástí polovodičového oboru. Evropa má v rámci dodavatelského řetězce čipů silná místa a týká se to i Česka. Na udržení a posílení těchto svých předností by Evropané měli sázet především, píše v analýze Jan Žižka, editor magazínu Moderní ekonomická diplomacie, který vydává ministerstvo zahraničí.

Přečíst článek

ilustrační foto

Analytici: Nízké ceny povolenek domácnostem ušetří, investory ale znervózňuje

Klesající ceny emisních povolenek by mohly krátkodobě snížit cenu energií pro odběratele, v případě dlouhodobého stavu by však zároveň mohly omezit investice do modernizace energetiky. Vyplývá to z komentářů analytiků. Hodnota emisních povolenek v posledních týdnech klesla k hodnotě kolem 53 eur za tunu vypuštěného oxidu uhličitého. V loňském roce cena atakovala hodnotu 100 eur za tunu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tržby v maloobchodě v Česku v lednu zrychlily meziroční růst na 2,4 procenta

Lidé konečně utrácí. Tržby za potraviny zaznamenaly po 20 měsících poklesu růst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme