Reklama

Potemnělé Vánoce v Evropě. Další „obětí“ ruské invaze a energetické krize je vánoční osvětlení

Paříž představila vánoční osvětlení své nejznámější ulice, třídy Champs-Élysées. Letos se bude svítit úsporněji než obvykle, přesto ale světla ozářila 400 stromů.
ČTK / AP
Dušan Kütner

Vánoce jsou nerozlučně spjaty kromě jiného i se slavnostní výzdobou ulic velkých i malých evropských měst včetně těch v Česku. Letos ale ruská invaze na Ukrajinu a s ní související energetická krize přiměla řadu metropolí včetně Paříže, Helsinek či Lisabonu kvůli extrémně drahým energií vánoční osvětlení na hlavních turistických tepnách omezit či dokonce vypnout. To není dobrá zpráva pro obchodníky, kteří se obávají, že lidé proto nepodlehnou tradiční vánoční náladě a budou méně utrácet, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Před nadcházejícími Vánoci v Evropě se obchodníci snaží více než dříve naladit nakupující na sváteční náladu, která by aspoň na chvíli přebila chmury vyvolané ruskou agresí na Ukrajině a s ní související rapidní nárůst cen energií a obecně inflaci nejvyšší v řadě zemí za desítky let. Jenže devítiměsíční válka na Ukrajině si vyžádala i jednu nečekanou oběť: vánoční osvětlení, které má na vánoční náladu zásadní dopad, uvedl Bloomberg.

vánoční dárky (ilustrační foto)

Více než polovina Čechů chce na vánočních dárcích šetřit, ukázal průzkum

Na 57 procent Čechů chce letos šetřit při pořizování vánočních dárků. Sedm z deseti lidí pokryje nákup dárků z běžné výplaty. Letošním hitem Vánoc budou kosmetika a knihy. Vyplývá to z průzkumu, který udělala v polovině října mezi více než 500 respondenty agentura STEM/MARK pro Home Credit.

Přečíst článek

S vyhlídkou na výpadky proudu kvůli nestabilitě dodávek ruského plynu a hrozbu přídělového systému úřady v Paříži, Londýně, Helsinkách, Lisabonu, Stockholmu i jinde obrazně řečeno vytáhli šňůry od dekorativních osvětlení na hlavních ulicích a náměstích ze zásuvek. 

Ruská invaze na Ukrajinu přerušila vztahy s nejvýznamnějším dodavatelem energie kontinentu a obyvatelé snad všech měst Evropy jsou vyzýváni, aby omezili vytápění či spotřebu vody. A součástí tohoto úsilí je odstranění či omezení tradičních blikajících hvězd a dalších ozdob na stromech, domech či sloupech veřejného osvětlení.

elektroměr, elektřina

ČEZ ohlásil rekordní zisk a hned poté zdražil elektřinu na příští rok

Polostátní energetická společnost ČEZ od začátku příštího roku zdraží elektřinu. Většina zákazníků bude od ledna platit vládou zastropované ceny, klienti si u nejběžnějších sazeb měsíčně připlatí kolem 300 korun. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou, uvedl mluvčí společnosti Roman Gazdík. Firma vyšší ceny oznámila v den, kdy zveřejnila výsledky, podle kterých ji kvůli vyšším cenám energií stoupl do září zisk osminásobně. Nové ceníky se zastropovanými cenami pro příští rok ohlásili i další dodavatelé energií.

Přečíst článek

Curyšská Bahnhofstrasse, hlavní nákupní ulice ve Švýcarsku – a jedna z nejdražších v Evropě – se každoročně pyšní světelnou show zvanou „Lucy“, která naplní noční oblohu s odkazem na dávnou píseň Beatles Lucy in the Sky of Diamonds „diamanty“. Ale letos budou svítit po večerech jen pět hodin, tedy zhruba polovinu obvyklé doby.

A Paříž v neděli představila vánoční osvětlení své nejznámější ulice, třídy Champs-Élysées (na snímku). Slavný bulvár bude nasvícen vždy mezi 17:00 a 23:45 do 2. ledna, což je o týden méně než v minulých letech. Světla ale přesto ozářila 400 stromů.

Přijdeme o tržby, žehrají obchodníci 

To vyvolalo otázku, nakolik budou spotřebitelé ochotni otevřít své peněženky během toho, co je obvykle nazýváno „nejšťastnějším obdobím maloobchodníků“. „Neumím si představit, že by to nemělo dopad na nákupní chování,“ řekl šéf Swiss Council of Shopping Places Marcel Stoffel. To potvrzuje nedávný průzkum švýcarské asociace obchodníků, který zjistil, že většina expertů na maloobchod očekává, že energetická krize ukousne prodejcům z tržeb.

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Amazon snížil výhled na Vánoce, Bezosovi hrozí pátý největší propad majetku mezi miliardáři

Internetový gigant Amazon očekává nižší tržby o nadcházejících Vánocích. Akcie firmy ve čtvrtek po uzavření burzy klesly o více než pětinu, což znamená, že její majitel, miliardář Jeff Bezos přijde o 23 miliard dolarů. Pokud dnes akcie nevzrostou, bude to pátý největší jednodenní pokles mezi miliardáři, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Slavné vánoční osvětlení na londýnské Oxford Street letos spotřebuje o dvě třetiny méně energie díky zkrácení provozní doby na osm hodin denně a přechodu na LED osvětlení, uvedla společnost New West End Company (NWEC), která výzdobu organizuje. Prioritou je vyvážení „svůdného zážitku z nakupování a zodpovědného jednání, pokud jde o spotřebu energie“, řekl generální ředitel společnosti NWEC, která prestižní nákupní čtvrť spravuje, Dee Corsi.

Toalety bez tepla

Ve Frankfurtu úřady nejen omezují sváteční osvětlení, ale také nebudou vytápět záchody na proslulém vánočním trhu na náměstí Römer. To znepokojuje majitele blízkých prodejen, jako je Railslide, který spoléhá na procházející davy a sváteční atmosféru při stimulaci prodeje snowboardů a lyžařského oblečení. „Pokud lidé nebudou chtít chodit do města, bude nás to velmi, velmi bolet,” řekl majitel Railslide Tim Stichel.

Zugspitze

Německý Aspen šetří. Lanovky zpomalí a lyžaři přijdou o komfort vyhřívané sedačky

Kvůli úspoře energií musejí lyžaři o nadcházející zimní sezoně v jihoněmecké oblasti Zugspitze počítat s pomalejší jízdou lanovek, užšími sjezdovkami a také s vypnutým vytápěním lanovek a teras s venkovním posezením. Dnes to oznámila společnost Bayerische Zugspitzbahn, která tamní areály provozuje. Lyžařská sezona u nejvyšší německé hory Zugspitze začne 2. prosince.

Přečíst článek

Některá města neměla vůbec na výběr. Starosta polské Vratislavi, zhruba 480 kilometrů od ukrajinských hranic, nemusel dlouho přemýšlet, že se o letošních vánočních prázdninách rozhodl osvětlit pouze centrální tržiště. Městský dodavatel energie totiž nedávno oznámil zvýšení cen o 500 procent pro nadcházející rok, což městu přinese roční účet na přibližně 405 milionů zlotých (2,14 miliardy korun) – šestkrát více než obvykle.

Ale i v místech, kde náklady na energie raketově nerostou, někteří představitelé obcí stále přehodnocují své výdaje. Livigno, jedno z nejoblíbenějších lyžařských středisek v italských Alpách, chce letos ušetřit 50 tisíc eur tím, že nerozsvítí vánoční osvětlení. „Utrácet peníze za čistě dekorativní osvětlení v dobách vážné krize mi nepřipadalo správné,“ řekl starosta Remo Galli.

„Máme trochu obavy z dopadu na místní obchod," řekl Marco Cola, majitel hotelu a předseda asociace místních maloobchodníků. „Tady je v prosinci tma už v 16 hodin. Vánoční osvětlení bývalo pobídkou pro lidi, aby se prošli centrem,” dodal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Přečíst článek
Zásobníky ropného gigantu Rosněfť na západní Sibiři.

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v únoru stouply, ale bylo to méně než loni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme