Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německý Aspen šetří. Lanovky zpomalí a lyžaři přijdou o komfort vyhřívané sedačky

Zugspitze
ČTK
 ČTK

Kvůli úspoře energií musejí lyžaři o nadcházející zimní sezoně v jihoněmecké oblasti Zugspitze počítat s pomalejší jízdou lanovek, užšími sjezdovkami a také s vypnutým vytápěním lanovek a teras s venkovním posezením. Dnes to oznámila společnost Bayerische Zugspitzbahn, která tamní areály provozuje. Lyžařská sezona u nejvyšší německé hory Zugspitze začne 2. prosince.

Reklama

Vedle areálu Zugspitze, který spoléhá čistě na přírodní sníh, provozuje společnost ještě nedaleké lyžařské středisko Garmisch-Classic, jež se bez umělého zasněžování neobejde. Kvůli úsporám tam ale firma chce produkovat umělý sníh v omezeném režimu, vycházet bude z aktuálních cen elektřiny, její dostupnosti, vývoje počasí a ekonomické smysluplnosti. Kvůli nižšímu využívání sněžných děl a zasněžovacích zařízení tak mohou být sjezdovky užší než v minulosti, podle Bayerische Zugspitzbahn to ale nebude na úkor bezpečnosti.

Zasněžování, ilustrační foto

Stanislav Šulc: Zasněžování kopců je v dnešní situaci slušně řečeno zvěrstvo

Ještěd se nejspíš stane prvním tuzemským kopcem, který přivítá lyžaře. A to ještě ani nezačalo pořádně mrznout. Odstartovalo totiž zasněžování, které je kontroverzní v jakékoli době, ale v současnosti je již vyloženě absurdní. 

Přečíst článek

Kvůli úsporám zůstanou během letošní zimy vypnutá vyhřívání sedadel v lanovkách, vyhřívání venkovních teras restaurací a také noční osvětlení vrcholových stanic lanovek. Pokud to provoz dovolí, budou lanovky jezdit až o polovinu pomaleji, než je běžné, zejména pak za horšího počasí a během pracovního týdne, kdy je vytíženost nižší.

Společnost uvedla, že úsporu energií začala hledat už v minulosti, mimo jiné výměnou starého osvětlení a starých oken, instalací chytrých elektroměrů k hlídání spotřeby, měřením výšky sněhu na sjezdovkách či používáním solárních panelů.

Reklama

Společnost Bayerische Zugspitzbahn uvádí, že v průměru vychází energetická potřeba pro každého lyžaře na 16 kilowatthodin denně. V této sumě jsou zahrnuty mimo jiné úprava sjezdovek a zasněžování.

Gymnázium v Českobrodské ulici v Praze s novými solárními panely na střeše

Firmy šetří a méně topí, posílají zaměstnance pracovat domů a instalují solární panely

Firmy se s enormním nárůstem cen energií vyrovnávají především investicemi do fotovoltaiky a moderních technologií nebo zaváděním úsporných opatření při osvětlení a vytápění svých objektů. Z plynu přecházejí na zkapalněný ropný plyn LPG, snaží se víc využívat odpadní teplo z vlastní výroby, montují úsporná svítidla, snižují teplotu v kancelářích, upravují pracovní dobu. Omezení výroby nebo propouštění zaměstnanců až na výjimky neplánují.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Počet zahájených staveb v Německu v pololetí klesl o 26 procent

Krize německého realitního sektoru. Společnosti krachují, nestaví se a změna je v nedohlednu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme