Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pojišťovny spěchají s novým pojištěním na stáří. Má byznys potenciál

Pojišťovny spěchají s novým pojištěním na stáří. Má byznys potenciál
iStock
 ČTK

Pojišťovny postupně přicházejí na trh s pojištěním dlouhodobé péče s doživotní výplatou, které od letoška podpořil stát možností odečíst z daňového základu až 48 tisíc korun ročně. Vyplývá to z ankety mezi pojišťovnami. Daňový odpočet u pojištění dlouhodobé péče byl součástí opatření vládního konsolidačního balíčku na ozdravení veřejných financí.

Reklama

NN Životní pojišťovna přinesla na trh první produkt pojištění dlouhodobé péče, který splňuje podmínky státu pro získání daňového zvýhodnění. „Když jsme pojištění dlouhodobé péče před čtyřmi lety jako první uváděli na trh, bylo nám jasné, že musíme reagovat na demografický vývoj české populace a měnící se potřeby klientů. Dnešní daňový odpočet až 48 tisíc korun je příznivou novinkou, která produkt v očích zákazníků ještě více zatraktivní,“ uvedl ředitel produktového vývoje NN Životní pojišťovny Michal Korejs.

Pojištění dlouhodobé péče funguje tak, že v případě přiznání těžké nebo úplné závislosti na péči, nebo také ztráty soběstačnosti třetího nebo čtvrtého stupně, začne pojišťovna klientovi vyplácet měsíční rentu, a to až do konce života pojištěného. Pojistné plnění je vypláceno bez ohledu na to, zda žije klient doma nebo v pečovatelském zařízení.

Allianz na přípravě produktu aktuálně pracuje, chtěla by ho nabídnout ve druhé polovině letošního roku. „Chceme jít cestou finančního krytí, tedy přímé výplaty peněz, a asistenční podpory, například při vyhledávání a zajištění vhodného sociálního zařízení nebo služeb,“ řekla mluvčí Allianz Marie Petrovová.

I do Krkonoš. Češi při lyžování doma na pojistky zapomínají. Chyba!

Zimní dovolené bývají obvykle kratší než ty letní, mohou se ale více prodražit. A platí to nejen pro týdenní zimní pobyty, ale i pro prodloužené víkendy na horách. Stačí zapomenout na pojistku anebo mít jen tu nejlevnější a cena za dovolenou se vyšplhá do astronomických částek. Ještě více to platí pro lyžařské výpravy do ciziny. V poslední době ale Češi prý ještě více podceňují pojištění při lyžování na českých horách. Přečtěte si, co je u pojistek na zimní cesty nejdůležitější a na co rozhodně nezapomenout i pro lyžařské zájezdy s cestovkou či na zimní tábory.

Přečíst článek

Kooperativa připravuje uvedení nového produktu pojištění soběstačnosti na květen. Pojištění je podle mluvčího pojišťovny Milana Káni primárně zaměřeno na klienty, kteří se chtějí ochránit před dlouhodobou nebo trvale sníženou soběstačností. Plnění by nemělo být jen finanční, ale chce jim nabídnout i síť našich asistentů péče, kteří budou v jednotlivých případech klientům pomáhat s vyřízením administrativně-organizačních záležitostí.

Generali Česká pojišťovna v blízké budoucnosti zvažuje, že nabídne klientům produktové řešení pojištění dlouhodobé péče, které bude vyhovovat všem podmínkám uvedeným v novele zákona o daních z příjmů.

Podle průzkumu České asociace pojišťoven označuje 71 procent Čechů za svůj největší strach nesoběstačnost. Na péči druhých se do svých 85 let stane závislý každý třetí Čech. Potřeba péče od druhých tak bude v průběhu dalších let ještě více narůstat. Národní rozpočtová rada vlády očekává, že počet lidí, kteří se bez dlouhodobé péče neobejdou, se během příštích 40 let zdvojnásobí.

Z průzkumů také vyplývá, že lidé si přejí závěr svého života prožít spíš doma než v domovech s pečovatelskou službou. Splnění tohoto přání však vyžaduje intenzivní zapojení blízkých nebo vysoké výdaje za domácí péči. Příspěvek od státu je přitom u nižších stupňů nesoběstačnosti, při nichž je pobyt v rodinném prostředí ještě obvyklý, pouze v řádu několika tisíc korun měsíčně.

Ředitel pojišťovny Simplea Martin Švec
video

Zařízení pro seniory nestačí. Česká pojišťovna Simplea chystá pojistku s garancí umístění

Kolem tisícovky měsíčně by měla stát nová pojistka na budoucí umístění do centra pro seniory. Garantuje místo v dostupné vzdálenosti. Pojišťovna Simplea bude investovat do výstavby vlastních center skrze nemovitostní fond, líčí šéf pojišťovny Martin Švec.

Přečíst článek

Jana Brodani: Dlouhodobý investiční produkt je šancí pro důstojnější stáří

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) míří ve sněmovně do třetího čtení. Stejně jako doplňkové penzijní spoření bude součástí daňově zvýhodněného třetího důchodového pilíře. Jeho účelem bude motivovat lidi, aby si ve větší míře sami zajistili peníze na stáří a nespoléhali se jen na státní důchod. „Jedná o vcelku malou legislativní změnu, která ovšem přinese větší šanci na důstojné stáří,“ uvádí v komentáři k DIP Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT ČR.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Fotovoltaika hoří v Česku stále častěji kvůli špatným instalacím. Ovlivní to vaše pojistné?

Roste počet špatně instalovaných solárů. Pojišťovny doporučují navýšit pojistky

Přečíst článek
Bílý žralok

PŘEHLEDNĚ: Za žraloka u pláže peníze z pojistky nezískáte, za starost o nemocného psa ano. Kdy pojišťovna uzná storno?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme