Reklama

Brexit připravil Británii o levné pracovníky z EU. Nejvíc tím trpí tamní bary a restaurace

Londýn
Stanislav Šulc/Newstream
 ČTK

Počet občanů Evropské unie, kteří se stěhují do Británie, po brexitu prudce klesl. Odchod Británie z EU totiž omezil přístup do země především málo placené pracovní síle, uvádí výzkum, na který se odvolává britský list The Guardian. Dramatický pokles migrace ze států Evropské unie tvrdě zasáhl především britské pohostinství.

Reklama

I když brexit podle výzkumu organizace Migration Observatory (MO) při Oxfordské univerzitě a skupiny nezávislých odborníků ReWage zhoršil chronický nedostatek pracovních sil v Británii, nebyl jeho jedinou příčinou.

Vízum z EU je jen zlomek

Podle odhadu statistického úřadu ONS loni obdrželo vízum za účelem práce, sloučení rodiny či studia pouze 43 tisíc občanů EU. To je jen zlomek z 230 tisíc až 430 tisíc lidí, kteří do Británie přicházeli ročně do března 2020. Z těch, kteří se loni přistěhovali do Británie, v porovnání se všemi vízy včetně turistických a obchodních, tvořili občané EU jen pět procent počtu vydaných víz.

K vysokému počtu volných pracovních míst v Británii přispívá podle výzkumu i pandemie, předčasný odchod do důchodu osob starších 50 let, vysoká úroveň zaměstnanosti v celé Evropě a nedostatek pracovních sil v mezinárodním měřítku.

„I když existují určité důkazy, že konec volného pohybu lidí přispěl k nedostatku pracovních sil v některých oblastech trhu práce, není to zdaleka jediný faktor. Potíže s náborem nejsou ojedinělé jen v Británii, i několik dalších zemí se po skončení pandemie potýkalo s vysokou mírou volných pracovních míst,“ uvádí spoluautor zprávy ReWage Chris Forde.

Plyn, ilustrační foto

Británie má plán plynových úspor. V kritickém případě omezí dodávky podnikům i domácnostem

Britská vláda zvažuje, že pokud by v lednu přišly mrazy a zároveň by v zemi panoval nedostatek elektrické energie, zavedla by organizované odstávky plynu pro průmyslové podniky, a dokonce i domácnosti. V úterý o tom informovala agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené s krizovým scénářem.

Přečíst článek

Brexit nejvíce zasáhl pohostinství

Ukončení volného pohybu občanů EU do Británie nejvíce zasáhlo pohostinství a odvětví, která vyžadují nižší kvalifikaci. Britské pohostinství přišlo za dva roky do června 2021 celkem o 98 tisíc evropských pracovníků. Ve službách, včetně úklidu a údržby, ubylo 64 tisíc pracovníků z EU.

Statistiky britského ministerstva vnitra ukazují, že v souvislosti s uvolněním pandemických omezení se prudce zvýšila migrace. Za rok do letošního března bylo vydáno 277 069 pracovních víz, což představuje nárůst o 129 procent proti srovnatelnému období do loňského března.

Další analýza zaměstnanců podle státní příslušnosti, která sledovala období mezi červencem 2014 a červnem 2021, pak ukázala, že zemědělství bylo rovněž silně zasaženo. Sektor přišel o 28 procent pracovníků z EU a až poté následovalo pohostinství s 25 procenty. Největší pokles zaměstnanosti pracovníků z EU registruje Londýn.

Londýnské metro v parný den. Někteří cestující volí hodně uvolněný dress code

REPORTÁŽ: Britové vedra nezvládají. Města, budovy i stanice metra se změnily v sálající pec

Londýn a spolu s ním celá Velká Británie má za sebou rekordně horké dny. Naštěstí pro celou zemi vlna veder netrvala příliš dlouho. Ostrovní království prostě extrémní teploty nezvládá. „Na tohle nejsme vůbec připraveni,“ přiznal i bývalý premiér Ed Milliband, který má nyní na starost boj s klimatickými změnami.

Přečíst článek

Británie se kvůli odchodu z Evropské unie stává podle studie institutu Resolution Foundation a docentky Londýnské ekonomické školy (LSE) uzavřenější ekonomikou. To podle nich bude mít dlouhodobé nepříznivé dopady nejenom na produktivitu, ale i na mzdy.

Nájmy se ve Velké Británii utrhly ze řetězu.

Nájmy v Británii raketově rostou, lidé se stěhují zpět k rodičům. Češi jsou na tom ještě dobře

Britům se stále složitěji shání dostupné bydlení. Průměrný nájem v Londýně za rok vzrostl o téměř 16 procent, v druhém největším městě – Manchesteru – dokonce o více než 23 procent. Řada lidí, i předdůchodového věku, se proto stěhuje k rodičům. Situace kopíruje vývoj v řadě dalších zemích. Česká republika si ale zas tak špatně nestojí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pracovnice ve skladu

Češi jsou v práci méně produktivní a tráví v ní víc času než je průměr EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme