Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi jsou v práci méně produktivní a tráví v ní víc času než je průměr EU

Pracovnice ve skladu
ČTK
 ČTK

Česká republika je na 15. místě z 27 zemí Evropské unie podle kvality trhu práce. Má sice nejnižší míru nezaměstnanosti v unii a nejvíce volných pracovních míst, ale například produktivita práce klesá hluboko pod evropský průměr. Negativem jsou i rigidní pravidla práce či neochota zaměstnavatelů nabízet zkrácené úvazky. Vyplývá to z nového Indexu prosperity zaměřeného na ekonomiku, který sestavili a zveřejnili analytici České spořitelny a portálu Evropa v datech. Podle nich jsou velkým problémem i nerovné podmínky v zaměstnávání mužů a žen.

Reklama

Nezaměstnanost v Česku v červenci činila 3,3 procenta, v evidenci bylo bez přes 240 tisíc nezaměstnaných a úřady práce nabízely 313 250 volných míst. „Téměř 90 procent volných pracovních míst jsou nabídky práce, které nevyžadují ani ukončený maturitní obor. Jinými slovy, z velké části jde o nabídky práce s nízkou mzdou,“ uvedl hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Podle něj kvůli stárnutí obyvatel a růstu vzdělanosti navíc tyto pozice z velké části nebudou nikdy obsazeny, protože nebude kým. „Buď tedy zaniknou, nebo se česká ekonomika otevře migraci levné pracovní síly. Jedinou alternativu představuje transformace založená na digitalizaci, robotizaci a automatizaci,“ dodal.

Češi týdně pracují 40 hodin

Češi do práce dojíždějí v průměru 27 minut, což je v porovnání s ostatními státy dlouho. Tráví v ní také více času, týdně napracují téměř 40 hodin. Například v Německu je to zhruba o pět hodin méně. „Nejkratší pracovní výkon týdně podávají Nizozemci, kteří v práci nestráví ani 30,5 hodiny týdně. Celkově tak mají Češi 23. nejdelší průměrnou pracovní dobu,“ uvedl analytik Evropy v datech Tomáš Odstrčil.

Úřad práce, ilustrační foto

Nezaměstnanost v červenci neobvykle stoupla. Práci hledalo čtvrt milionu Čechů

Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla na 3,3 procenta z červnových 3,1 procenta. Pracovní místo si na konci sedmého kalendářního měsíce hledalo prostřednictvím úřadů práce přes 240 tisíc lidí. Na jedno volné místo připadá v Česku v průměru 0,8 uchazeče. Údaje zveřejnil Úřad práce ČR, podle kterého je červencový nárůst nezaměstnanosti očekávaným sezonním výkyvem – obvykle totiž v létě kvůli nástupu sezónních prací nezaměstnanost klesá. Podle analytiků bude míra lidí bez práce stoupat a na konci roku atakovat čtyři procenta.

Přečíst článek

Nizozemci jsou také na prvním místě v nabízení zkrácených úvazků, mají jich téměř 43 procent. Česku patří s podílem 5,7 procenta 21. místo v EU. Češi si navíc v porovnání například se severskými státy nemohou sami příliš rozhodovat o tom, kdy a jak budou pracovat. Zhruba třetina českých zaměstnavatelů dává pracovníkům alespoň částečně vybrat, nakolik chtějí pracovat z domova, v kolik hodin budou pracovat či do jaké míry mohou být samostatní.

Ženy mají o 16 procent nižší platy

Podle autorů studie trpí nedostatkem zkrácených úvazků hlavně ženy, kterým to komplikuje návrat do práce po rodičovské dovolené nebo v jejím průběhu. Ženy také mají v průměru o 16,4 procenta nižší platy, což Česko v indexu rovnosti na trhu práce řadí na 23. místo. „Mezinárodní studie ukazují, že se dominantním faktorem mzdových rozdílů mezi muži a ženami stávají děti. Naopak čím dál méně jej způsobují rozdíly ve vzdělání. Rozdíl v platech se začíná prudce zvyšovat v neprospěch žen po narození prvního dítěte. Naopak mzdy bezdětných žen jsou dost podobné mzdám mužů,“ uvedl Navrátil.

Na prvním místě v kvalitě trhu práce je podle indexu Rakousko, následované Dánskem, Lucemburskem, Nizozemskem a Švédskem. Naopak na posledním 27. místě je Bulharsko, před kterým se umístily Řecko, Lotyšsko, Maďarsko, Chorvatsko a Slovensko.

Berlínská katedrála ve snaze připojit se k úsporám energií na konci července vypnula na maximální míru své noční osvětlení.

Kratší otevírací doba, méně osvětlení i vytápění, vypnuté neony či fontány. Co chystá Evropa na tvrdou zimu?

Snižování teplot vytápění veřejných i kancelářských prostor, omezení veřejného osvětlení i neonových reklam a výloh, zkrácení otevírací doby obchodů či provozu fontán a vodotrysků i snižování stavu zaměstnanců. Evropské vlády, samosprávy, instituce a firmy hledají nejrůznější způsoby, jak snížit v následujících měsících spotřebu energií a přežít nadcházející zimu, která bude kvůli neustálému omezování dodávek plynu a ropy z Ruska jedna z nejtvrdších. Co vše se v Evropě včetně Česka chystá? Podívejte se na přehled.

Přečíst článek

Číšnice, ilustrační foto

Covid poznamenal střední odborné školy. Absolventi nemohou najít práci

Epidemie covidu-19 urychlila nástup růstu nezaměstnanosti mezi čerstvými absolventy středních odborných škol. V případě vyučených se loni meziročně zvýšila zhruba o polovinu na devět procent a u absolventů s maturitou o třetinu na 6,2 procenta. Vyplývá to z analýzy Národního pedagogického institutu (NPI). Očekávaný pokles ekonomiky podle odborníků povede k tomu, že se stát bude muset víc zabývat potřebou modernizace systému vzdělávání a rekvalifikací. V souvislosti s nástupem nových technologií očekávají v nejbližších letech významné změny na trhu práce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Londýn

Brexit připravil Británii o levné pracovníky z EU. Nejvíc tím trpí tamní bary a restaurace

Přečíst článek
Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová

Jourová: Že mají Češi v EU slabý hlas? To jsou jen mindráky, pojďme se na ně vykašlat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme