Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Krčil: Řeči o padající koruně jsou projevem zoufalství spekulativního kapitálu

Petr Krčil, odborník na měny
Art of Finance
Stanislav Šulc

Japonská investiční banka Nomura vydala zprávu, že České republice, Maďarsku a Rumunsku hrozí v příštím roce měnová krize, a to kvůli rostoucím rozpočtovým a vnějším problémům. Je na tom koruna skutečně tak špatně? „Je to úplný nesmysl. Naše nezaměstnanost je pod učebnicovou přirozenou mírou. Dokud se u nás bude vyrábět, koruna neoslabí, právě naopak,“ myslí si přední tuzemský odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance. 

Reklama

Je výhled koruny skutečně tak negativní, jak jej představila japonská Nomura?  

Česká republika patří v absolutním vyjádření mezi 20 zemí s nejvyššími devizovými rezervami na světě. Mluvit proto o měnové krizi je projevem zoufalství spekulativního kapitálu, který se svými sázkami na oslabení koruny narazil do zdi.  

Česku hrozí dramatický pád měny, varuje největší japonská investiční banka. Rizika jsou nejvyšší za dvacet let.

Lukáš Kovanda: Česku hrozí dramatický pád měny, varuje největší japonská investiční banka

Česku hrozí, že se během nadcházejícího roku dostane do závažné měnové krize, varuje největší japonská investiční banka Nomura. Při ní by došlo k náhlému, nečekanému a dramatickému znehodnocení české koruny. Podobný otřes hrozí podle Nomury také Maďarsku a Rumunsku, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

O případném propadu hodnoty koruny v příštím roce se mluví již dlouho. Je nevyhnutelný? 

Je to úplný nesmysl. Naše nezaměstnanost je pod učebnicovou přirozenou mírou. Dokud se u nás bude vyrábět, koruna neoslabí, právě naopak. 

Co za negativním očekáváním vývoje koruny stojí zejména? 

Schodek zahraničního obchodu. Nikdo nemluví o tom, že schodek výkonové bilance (včetně služeb) je poloviční. Při tak prudkém nárůstu cen surovin je logické, že máme schodek, má ho i Německo. Koruna nemohla léta posilovat v situaci, kdy jsme vytvářeli přebytky zahraničního obchodu z důvodu kurzového závazku. Akumulace rezerv z tohoto období zcela lehce zabrání oslabení koruny. 

Jiří Vančura, šéf korporátního financování v Trinity Bank

Jiří Vančura: Financování v eurech byl hit. Teď se to přestává vyplácet

Spousta nejistot panuje v současnosti na realitním trhu. A projevuje se to také u financování velkých i středních projektů. Tam v posledních měsících hrála velkou roli snaha firem snížit náklady prostřednictvím úvěru v eurech, kde byla výrazně nižší sazba než na úvěrech v korunách. „Doby, kdy to bylo výrazně výhodnější, jsou pryč. A může se stát, že to banky přestanou nabízet, nebo i to, že to klientům přestane vycházet výhodněji než půjčit si v korunách,“ uvádí šéf korporátního financování v Trinity Bank Jiří Vančura.

Přečíst článek

Jak se má zachovat ČNB?  

ČNB to dělá skvěle a funguje to. 

 A jak přispívají k celkovým očekáváním vládní výdaje?

Schodky určitě nejsou pozitivní. Na druhou stranu poměr zadluženosti vůči HDP výrazně klesá z důvodu inflace. 

 Váš odhad kurzu koruny za 12 měsíců?  

23,50 koruny za euro. 

Nomura zmiňuje také měny okolních států, jak si stojí ty? 

Polsko je na tom relativně dobře. Indexování mezd v Polsku však vytváří podmínky pro setrvalejší inflaci. Ale ani tam měnová krize nehrozí. Jediným kandidátem je Maďarsko, jehož vláda opouští západní hodnoty v situaci nízkých devizových rezerv. 

Petr Krčil

Je předsedou představenstva a investiční ředitel společnosti Art of Finance. Má přes 20 let zkušeností s obchodováním na peněžních trzích a správou aktiv. Zastával vedoucí pozice (Chief Dealer) v ABN AMRO Bank a The Royal Bank of Scotland, kde řídil prodej zajišťovacích produktů vůči kurzovému a úrokovému riziku pro nejvýznamnější klienty banky v České republice a na Slovensku.

Peníze, ilustrační foto

Stanislav Šulc: Koruna pod tlakem. Příští rok může razantně oslabit, přiznává i ČNB

ČNB již ve čtvrtek může zvýšit základní úrokové sazby. Půjde o zásadní moment zejména pro kurz české koruny. Před radou České národní banky v čele s guvernérem Alešem Michlem jsou složité měsíce. Již na jaře příštího roku by se mohla česká koruna dostat do vážných potíží. Roztočilo by to další vlnu inflace, míní komentátor newstream.cz Stanislav Šulc.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dolary, ilustrační foto

Soumrak dolaru? Ale kdeže. To spíš eura, plyne z dat Banky pro mezinárodní platby

Přečíst článek
ČNB

Analytik: Centrální banky dnes nepřekvapí. ECB přidá k dobru 0,5 procenta, ČNB ponechá sazby beze změny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme