Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytik: Centrální banky dnes nepřekvapí. ECB přidá k dobru 0,5 procenta, ČNB ponechá sazby beze změny

ČNB
ČTK
Dominik Rusinko

Zatímco Fed včera zvýšil úrokové sazby o 25 bazických bodů do pásma 4,50-4,75 procenta, ECB dnes přidá k dobru rovnou půl procentního bodu a svou depozitní sazbu zvýší na 2,5 procenta. V případě ČNB se naopak žádná změna nastavení měnové politiky dnes nečeká, míní analytik ČSOB Dominik Rusinko.

Reklama

Pro trhy nepůjde o žádné překvapení, neboť ECB tento krok anoncovala již na svém prosincovém zasedání. Důležitější než samotný posun úrokových sazeb vzhůru bude tón, v jakém se ponese doprovodný komentář.

Předpokládáme, že na jestřábí rétorice z prosince nebude chtít ECB, potažmo Christine Lagardeová příliš měnit. Inflace sice v lednu zpomalila (na 8,5 procenta z 9,2 procenta meziročně), finální číslo se však ještě může změnit vzhledem k absenci německých dat.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Co je však z pohledu ECB podstatnější, nepříjemně vysoká zůstává nadále jádrová inflace (5,2 procenta), jež zatím nemá tendenci ustupovat. Navíc, předběžný odhad HDP v eurozóně za poslední čtvrtletí 2022 překvapil pozitivně (0,1 procenta mezikvartálně), což implikuje spíše pozvolnější odeznívání domácích poptávkových tlaků ve srovnání s prosincovou prognózou ECB, která projektovala technickou recesi na přelomu minulého a tohoto roku.

Celkově máme za to, že ECB dnes potvrdí svůj forward guidance směrem k dalšímu zvýšení sazeb o 50 bazických bodů na březnovém zasedání a bude signalizovat zpřísnění měnové politiky i za tento horizont. Podobně jako trh vidíme terminální sazbu v tomto cyklu na úrovni 3,5 procenta ve druhém čtvrtletí 2023.

Miroslav Singer: Koruna ještě může mírně posílit

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer očekává, že centrální bankéři v nejbližších měsících nepohnou se základními úrokovými sazbami. Uvedl to na konferenci Global Investment Summit 2023, jejímž mediálním partnerem byl byznysový portál newstream.cz. 

Přečíst článek

Co přinese nová prognóza ČNB?

V případě ČNB se naopak žádná změna nastavení měnové politiky dnes nečeká. Dle většinového názoru bankovní rady je aktuální úroveň 7 procent dostatečná k tlumení poptávkových tlaků a návratu inflace k cíli v průběhu roku 2024. Z pohledu trhů tak bude nejzajímavější nová prognóza, která by měla přinést rychlejší hospodářský růst a o něco vyšší inflaci.

Samostatnou kapitolou pak bude výhled na kurz koruny, která je vůči euru aktuálně o více než tři procenta silnější než v poslední prognóze. Mimoto čekáme, že bankovní rada na dnešním zasedání znovu zopakuje svůj závazek nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Petr Borkovec, zakladatel a manažer ve finančně-poradenské společnosti Partners

Partners Banka ještě letos odstartuje, věří Borkovec. Záleží ale na ČNB

Rozjezd banky, vstup na zahraniční trhy a za pět let na burzu. Takové jsou plány dalšího z českých miliardářů, který se rozhodl vstoupit do tuzemského bankovního světa. Za novou Partners Bankou stojí šéf stejnojmenné finanční skupiny Partners Petr Borkovec a další menší i větší akcionáři. Ti všichni teď nedočkavě vyhlížejí, kdy už ČNB bance udělí bankovní licenci. 

Přečíst článek

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB varuje před podvodníky. Ohroženi jsou všichni lidé s platebními kartami

Centrální banka upozorňuje, že hrozí zvýšená aktivita podvodníků, kteří zneužívají citlivé údaje a přístupy k platebním kartám nebo do internetového bankovnictví.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kurz koruny vůči euru

Lukáš Kovanda: Korunu zachvátil syndrom holubic. Aneb proč neposiluje, když má proti euru rekordní náskok v úročení

Přečíst článek
Kurz koruny vůči euru

Dalibor Martínek: Čekáte na silnější korunu? Marně. ECB už nabíjí svůj kanón

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme