Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

O projektu gigafactory u Plzně se rozhodne do konce roku. I bez Volkswagenu

Výroby v gigafactory VW
ČTK
 ČTK

Čas, po který může Česko jednat s automobilkou Volkswagen o umístění továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory, na Plzeňsku, se blíží ke konci. Po středečním jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj je třeba, aby jednání v dohledné době dospěla k výsledku. V případě oddalování rozhodnutí by se Česko mělo soustředit na další strategické projekty.

Reklama

Volkswagen vybírá z několika evropských zemí lokalitu pro umístění gigafactory, s Českem jedná o areálu armádního letiště v Líních u Plzně. Fiala řekl, že příprava oblasti pro případné umístění továrny přináší české vládě politické i ekonomické náklady. „Musí to vést k nějakému výsledku v dohledném čase. I mně se zdá, že čas, po který můžeme mít připravenu tuto lokalitu a můžeme dál jednat, se pomalu blíží ke konci,“ řekl premiér.

Továrna na výrobu součástek Volkswagen v Salzgitteru.

Volkswagen a Umicore postaví v Polsku závod na výrobu komponent pro baterie

V Polsku se budou vyrábět komponenty baterií pro elektromobily Volkswagen. Nová továrna v polské Nise se má rozjet už v roce 2025, zatímco projekt gigafactory v Líních u Plzně zatím zůstává jen na papíře.

Přečíst článek

Podle něj nazrává čas k tomu, aby česká strana věděla, zda vývoj směřuje k úspěchu projektu. Česko bude s německou automobilkou dál jednat, ale pokud se bude rozhodnutí dál oddalovat, bude se vláda muset soustředit na jiné rozjednané strategické projekty, podotkl premiér.

VW na rozhodnutí úplně nespěchá

Německá média ve středu citovala českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN), že Česko nemůže čekat věčně a potřebuje rozhodnutí do konce roku. „Nemůžeme čekat věčně, musíme se rozhodnout ještě letos,“ řekl Síkela v rozhovoru pro čtvrteční vydání listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Thomas Schmall z představenstva Volkswagenu ale podle DPA uvedl, že na rozhodnutí není žádný spěch. V nejzazším případě podle něj může koncern rozhodnout v roce 2025. FAZ nicméně poznamenal, že věci se možná daly do pohybu, protože tento měsíc chce do Prahy přijet generální ředitel koncernu Volkswagen Oliver Blume, který bude jednat s Fialou a Síkelou.

Onsemi podepsala memorandum s VUT

O miliardách do továrny na čipy Onsemi v Rožnově se rozhodne do února

Onsemi podepsala memorandum o spolupráci s brněnským VUT (na snímku).

Přečíst článek

Česko chce mít plán B

Síkela považuje za správné učinit rozhodnutí co nejrychleji. „Učinil jsem opravdu všechno a za velkou politickou cenu, aby se investice uskutečnila,“ řekl Síkela v rozhovoru s FAZ s tím, že přesvědčil i většinu místních skeptických obyvatel. Pokud by se rozhodnutí odložilo, vláda by na to podle Síkely zareagovala. „Další investoři ukazují větší zájem,“ řekl český ministr bez upřesnění. FAZ poznamenal, že v Česku se spekuluje o jihokorejském výrobci baterií LG.

Pokud by Volkswagen z investice v Česku vycouval, tak by se podle FAZ Češi i vzhledem k americkým dotacím příliš nedivili, ale byli by zklamaní. Volkswagen se totiž soustředí i na podobný projekt v USA, kde by mohl využít dotace Washingtonu. Česko si ale chce automobilový průmysl udržet. „Úspěšná budoucnost českého hospodářství je velmi silně spojena s přechodem výroby od klasických automobilů k elektromobilům,“ řekl Síkela. K tomu jsou potřebné vedle baterií také čipy. A o továrně na čipy vyjednává Síkela s americkým investorem.

VW vybírá mezi Polskem, Maďarskem a Líněmi, kde by továrna zaměstnala do 4000 lidí. Její stavbu odmítají místní aerokluby a piloti využívající záložní armádní plochu, v některých okolních obcích se podepisuje petice proti stavbě. Stát investici podporuje, chce v místě postavit strategický podnikatelský park (SPP). Vláda loni v červenci stanovila klíčové stavby v lokalitě a je připravena dát na ně devět miliard korun.

Vědec Tomáš Kazda: Investor do gigafactory by měl v Česku podpořit i vývoj nových baterií

Brněnský vědec Tomáš Kazda se před časem marně snažil o to, aby v Česku vznikl startup, který by uvedl do života přelomovou technologii lithium-sirných baterií. „Usilovali jsme o uplatnění výsledků našeho výzkumu, které se nám podařilo patentovat,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz. Český patent se nakonec rozhodla využít norská firma.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme