Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší bolest do Evropy teprve přijde. Růst cen není u konce, říká hlavní ekonomika EBRD

EBRD
EBRD / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0
 ČTK

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) kvůli inflaci a snížení dodávek plynu z Ruska zhoršila výhled růstu mladých tržních ekonomik na příští rok na tři procenta, zatímco dosud počítala s růstem o 4,7 procenta. Varovala přitom, že rostoucí ceny energií zvýší cenový tlak na spotřebitele v rozvíjejících se zemích Evropy, Střední Asie a severní Afriky.

Reklama

Na letošní rok však EBRD výhled zlepšila o 1,2 procentního bodu na 2,3 procenta. Zdůvodnila to lepšími výsledky v prvním pololetí, kdy domácnosti více utrácely úspory našetřené v době pandemie nemoci covid-19.

V České republice banka nadále počítá v letošním roce s růstem o 2,5 procenta. Na příští rok ale prognózu růstu pro Česko zhoršila na 0,5 procenta z dosavadních 3,5 procenta.

EBRD působí zhruba ve 40 zemích od Estonska přes Egypt, Maroko až po Mongolsko. Inflace v regionu dosáhla podle EBRD v červenci v průměru 16,5 procenta, a byla tak nejvyšší od roku 1998.

Ceny plynu v Evropě jsou kvůli sníženým dodávkám z Ruska a částečnému přerušení dodávek z Ukrajiny 2,5krát vyšší ve srovnání s loňskem. Očekává, že inflační tlaky se ještě budou zvyšovat, protože výrobní ceny jsou vyšší než spotřebitelské.

Petr Hlaváček

Hlaváček: Když bude Praha stavět vlastní byty, ovlivní to ceny realit. Ale až za dlouho

Celá západní Evropa má různé formy městské výstavby. „Byl by hřích, kdyby se Praha zbavovala vlastních pozemků, kterých nemá mnoho, a nevyužila je jako základ městské výstavby. Zároveň si uvědomuji, že k vytvoření kvalitního městského prostředí potřebujeme rozumné developery,“ říká urbanista Petr Hlaváček, známý jako ideový otec Pražské developerské společnosti, který v komunálních volbách obhájil za STAN post v pražském zastupitelstvu.

Přečíst článek

Inflace ještě neudeřila v plné síle

„Domácnosti se stále ještě v plné míře nesetkaly s dopadem růstu cen energií, protože vlády tuto zátěž tlumily,” řekla hlavní ekonomika EBRD Beata Javorciková.” Další bolest přijde.

V případě plného přerušení dodávek z Ruska do Evropy by bylo podle EBRD nutné krátkodobě prudce omezit spotřebu plynu. Základní scénář banky počítá s výrazným přerušením dodávek.

Dalším důležitým faktorem ovlivňujícím inflaci v regionu jsou ceny potravin. EBRD však neočekává, že by to vyvolalo sociální nepokoje. Javorciková upozornila, že cena pšenice se vrátila na úroveň z doby před ruskou invazí na Ukrajinu.

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny letos podle EBRD klesne o 30 procent. V příštím roce už by se ale měl o osm procent zvýšit. Ruská ekonomika by měla klesnout o pět procent - v květnu EBRD počítala s propadem o deset procent.

Stranger Things Puzzle Tales

Netflix ztrácí předplatitele. Recept na záchranu? Další herní studio

Propad uživatelů Netflixu ve druhém čtvrtletí o téměř milion lidí přiměl největší světovou videotéku uspíšit plány na posílení své videoherní divize. Zakládá proto nové herní studio, první vlastní a čtvrté celkově, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Chabý účinek sankcí

„Není žádným tajemstvím, že sankce v oblasti energetiky nebyly tak účinné,” uvedla hlavní ekonomka. V příštím roce pokles ruské ekonomiky zpomalí na tři procenta.

Ekonomický růst Turecka, které je největším příjemcem peněz z EBRD, banka pro letošní rok zpřesnila na 2,5 procenta z předchozích dvou procent. Na příští rok byl potvrzen na 3,5 procenta.

EBRD také poznamenala, že 88 procent centrálních bank v regionu zvýšilo od května 2021 do července 2022 úrokové sazby. Určitý prostor pro další zvýšení v reakci na inflační tlaky stále zůstává, ale bude záležet na nejistotě dodávek energií a ekonomickém zpomalení, které již začalo.

Národná banka Slovenska

Slovenské ekonomice hrozí kolaps, žádá Brusel o podporu

Slovenské ekonomice hrozí kvůli prudce rostoucím nákladům na elektřinu kolaps, řekl britskému ekonomickému listu Financial Times (FT) slovenský premiér Eduard Heger. Obrovský nárůst cen po ruské invazi na Ukrajinu by podle něj mohl slovenskou ekonomiku zlikvidovat, pokud Bratislava nezíská z Bruselu podporu v řádu miliard eur.

Přečíst článek

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Agentura Moody's zlepšila výhled ratingu Česka

Agentura Moody's zlepšila výhled ratingu Česka, ocenila zejména nezávislost na ruském plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme