Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německo má strukturální problémy. Oživení ekonomiky bude pomalejší

Volkswagen, ilustrační foto
Volkswagen
 ČTK

Německá ekonomika se bude v příštím roce zotavovat pomaleji, než se předpokládalo, uvedla dnes v tiskové zprávě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Reklama

Hrubý domácí produkt (HDP) největší evropské ekonomiky se podle výhledu OECD letos zvýší o 0,3 procenta a v roce 2024 o 1,3 procenta. Zatímco prognóza pro letošní rok zůstává beze změny, v případě příštího roku organizace v březnu odhadovala růst o 1,7 procenta. Snížení výhledu OECD přičetla růstu výdajů na ekologičtější infrastrukturu.

Německý kancléř Olaf Scholz na návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga

Německo se připojí k USA a jde do boje s Čínou. Přestane tam vyvážet suroviny na výrobu čipů

Olaf Scholz byl osočován z příliš vřelého vztahu s Čínou. Nyní to vypadá, že Německo svůj postoj vůči druhé největší ekonomice světa přehodnotí. Podle agentury Bloomberg ji navíc zasáhne na docela citlivém místě. Scholzův kabinet zvažuje konec vývozu surovin potřebných pro výrobu polovodičů do Číny. Výrazně by to zasáhlo výrobu čipů. Akcie německé chemičky BASF kvůli tomu padají.

Přečíst článek

Německo má strukturální slabiny

OECD ve zprávě Berlín vyzvala, ať urychlí svůj přechod k digitální a ke klimatu šetrnější ekonomice. Organizace například apelovala, aby německá vláda projevila větší flexibilitu ve svých úvěrových pravidlech, a umožnila tak potřebné investice. Zároveň však OECD varovala před expanzivní fiskální politikou s cílem chránit německou konkurenceschopnost.

Lukáš Kovanda: Další úder Macronovi. Rating Francie spadl na úroveň Česka. Jen pět zemí eurozóny má lepší rating než ČR

Další úder Macronovi. Rating Francie spadl na úroveň Česka. Jen pět zemí eurozóny má lepší rating než ČR

Světově významná agentura Fitch zhoršila rating Francii, druhé největší ekonomice eurozóny. Zdůvodňuje to výší předpokládaných rozpočtových schodků Francie letos a v příštím roce. Tyto deficity už jsou až příliš výrazně nad úrovní prostřední hodnoty deficitů vykazovaných skupinou zemí, do níž agentura Fitch dosud řadila právě i ve Francii, tedy skupinou zemí s hodnocením „AA“. Proto nově Francii přisuzuje o stupeň horší hodnocení, „AA-“, upozornil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

„Po deseti letech dynamického růstu, k němuž přispěl export, klesající nezaměstnanost a rozpočtové přebytky, ukázaly pandemie a energetická krize, že Německo má strukturální slabiny a naléhavě potřebuje urychlit svou ekologickou a digitální transformaci,“ uvádí zpráva.

V hodnocení pokroku Německa v oblasti klimatických cílů OECD doporučila, aby Berlín pracoval na rozšíření své energetické sítě a infrastruktury pro obnovitelné zdroje energie.

Ekonomika eurozóny pokulhává. Investoři jsou vůči ní i nadále skeptičtí

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v květnu znovu vrátila k poklesu. Od začátku roku se přitom s výjimkou března zvyšovala. Vyplývá to ze zprávy výzkumné společnosti Sentix. Analytici očekávali, že se nálada zlepší. Očekávání jarního oživení narušila přetrvávající vysoká inflace a obavy o vývoj energetiky.

Přečíst článek

Motor Evropy znovu zadrhává. Do Německa se vrací strašák recese

Motor Evropy znovu zadrhává, výroba klesá. Do Německa se vrací strašák recese

Průmyslová výroba v Německu se v březnu meziměsíčně snížila o 3,4 procenta. Je to vyšší pokles, než čekali analytici. Údaj zveřejnil německý statistický úřad. I když za celý kvartál výroba vzrostla, podle agentury Reuters se znovu objevují obavy z recese v největší evropské ekonomice.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Závod Arcelor Mittalu v německém Eisenhüttenstadtu

Špatná zpráva pro české firmy. Německá ekonomika ke konci roku překvapivě klesla, míří k recesi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme