Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ekonomika eurozóny pokulhává. Investoři jsou vůči ní i nadále skeptičtí

Ekonomika eurozóny pokulhává. Investoři jsou vůči ní i nadále skeptičtí
iStock
 ČTK

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v květnu znovu vrátila k poklesu. Od začátku roku se přitom s výjimkou března zvyšovala. Vyplývá to ze zprávy výzkumné společnosti Sentix. Analytici očekávali, že se nálada zlepší. Očekávání jarního oživení narušila přetrvávající vysoká inflace a obavy o vývoj energetiky.

Reklama

Index důvěry investorů v květnu klesl na minus 13,1 bodu z dubnových minus 8,7 bodu. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst indexu, a to na minus osm bodů. Obzvláště se snížil dílčí index hodnotící očekávání do budoucna. Ten v květnu klesl na minus 19 bodů z dubnových minus 13 bodů, a byl tak nejníže od prosince 2022.

Motor Evropy znovu zadrhává. Do Německa se vrací strašák recese

Motor Evropy znovu zadrhává, výroba klesá. Do Německa se vrací strašák recese

Průmyslová výroba v Německu se v březnu meziměsíčně snížila o 3,4 procenta. Je to vyšší pokles, než čekali analytici. Údaj zveřejnil německý statistický úřad. I když za celý kvartál výroba vzrostla, podle agentury Reuters se znovu objevují obavy z recese v největší evropské ekonomice.

Přečíst článek

Do minusového pásma se index dostal po loňské ruské invazi na Ukrajinu. Podle Sentixu index zůstává nízko kvůli nedostatku energie, utlumeným spotřebitelským výdajům v důsledku inflace a kvůli obavám spotřebitelů z nucených investic do jejich topných systémů za účelem zmírnění dopadů změny klimatu. Berlínská vládnoucí koalice se v březnu dohodla, že téměř všechny nově instalované topné systémy v Německu by měly od roku 2024 využívat z 65 procent obnovitelné energie, a to jak v nových, tak ve starých budovách.

Ekonomika eurozóny pokulhává

„Ekonomické oživení, které je postavené na hliněných nohách, začíná pokulhávat,“ uvedl Sentix. Ekonomika eurozóny se v posledních měsících zotavovala díky silné poptávce po službách a řada institucí od Mezinárodního měnového fondu (MMF) po Evropskou centrální banku (ECB) zlepšovala své prognózy pro eurozónu. Podle Sentixu ale na oživení vrhá stín inflace, která pohlcuje kupní sílu domácností.

Sídlo Evropské centrální banky

ECB posedmé za sebou zvýšila úroky. Inflace stále zůstává vysoká

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. Rada guvernérů rozhodla o zvýšení úroků posedmé za sebou, i když tempo zvyšování zpomalilo. Zpřísňováním měnové politiky se banka snaží dostat pod kontrolu inflaci, která stále zůstává vysoká. ECB v dnešním prohlášení současně uvedla, že od července přestane znovu investovat peníze ze splatného dluhu v rámci svého programu nákupu aktiv APP.

Přečíst článek

Negativní znamení převládají i v mezinárodním kontextu. Výrazná jsou ve Spojených státech, kde celkový ukazatel klesl na půlroční minimum.

Analytici přikládají ekonomickému průzkumu společnosti Sentix důležitost, protože se zveřejňuje na začátku sledovaného měsíce, a může tak poskytnout informace o dalších ukazatelích, jako jsou ekonomická očekávání měřená institutem ZEW nebo podnikatelská nálada, kterou zveřejňuje institut Ifo.

Český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron v Praze

Lukáš Kovanda: Češi a euro. Chtěli jsme do elitního klubu, 20 let nato je vše jinak

Páteční zhoršení ratingu Francie ze strany agentury Fitch podtrhuje, jak moc se eurozóna od roku 2004 změnila. Tehdy Česko coby „čtyřkař“ mělo vstupovat mezi „jedničkáře“, dnes je z Česka „dvojkař“ a má vstupovat mezi „horší trojkaře“.

Přečíst článek

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

České bankovky, ilustrační foto

Jaké si vzít poučení z investora, který trefil čtyři ze čtyř velkých krachů v Česku?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme