Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejlepší výsledek v historii. Cestovní ruch v Česku letos definitivně vychází z covidového stínu

Nejlepší výsledek v historii. Cestovní ruch v Česku letos definitivně vychází z covidového stínu
ČTK
Lukáš Kovanda

O Česko je mezi turisty opět zájem, nejvíce mezi těmi domácími. Celkem se v tuzemských hotelech a dalších ubytovacích zařízeních ubytovalo letos od ledna do března bezmála 3,8 milionu lidí. Převažují domácí návštěvníci nad těmi zahraničními, a to v poměru zhruba 2,1 milionu ku 1,7 milionu, ukazují čerstvá data Českého statistického úřadu.

Reklama

Poprvé v historii se v Česku během prvních tří měsíců roku ubytovaly více než dva miliony domácích návštěvníků, tedy lidí trvale žijících v Česku. Vnitrozemský cestovní ruch tak zažívá historicky rekordní rok. To svědčí o tom, že lidé žijící v Česku se zatím kvůli nejvyšší inflaci za několik desetiletí výrazněji nevzdávají cestování a turistiky. Řada z nich zjevně volí levnější pobyty, avšak zatím ani příliš ne kratší pobyty. Průměrný počet jejich přenocování totiž činí 2,7 noci, což je stejný údaj jako v prvním čtvrtletí předpandemických let 2018 nebo 2019.

Částečně může za historicky rekordní číslo vnitrozemského turistického ruchu i to, že kvůli inflaci a poklesu životní úrovně, které způsobuje, nahrazuje část obyvatel ČR zahraniční dovolenou pobytem v tuzemsku.

Bořivoj Trejbal, šéf Emirates v ČR

Éra levných letenek s covidem skončila. Aerolinky se musejí zahojit, říká český šéf Emirates

Za kolik se létá z Prahy? Podstatně za víc než z okolních zemí, přiznává v rozhovoru pro Newstream Bořivoj Trejbal, area manažer aerolinky Emirates pro Česko. Jde o nový, po covidu nastolený normál? Aerolinky se musejí po pandemii finančně zahojit. „Poptávka je obrovská, takže podle toho i nastavujeme ceny,“ říká Trejbal. A Češi na ně, zdá se, ochotně přistupují.

Přečíst článek

Rybník místo moře

Obyvatelé Česka letos od ledna do března cestovali po „českých luzích a hájích“ v počtu zmíněných 2,1 milionu, převyšujícím tedy údaj prvního čtvrtletí roku 2019 o 7,5 procenta a údaj prvního kvartálu 2018 dokonce o 10,5 procenta.

Za roky 2018 a 2019 zatím zaostal počet zahraničních návštěvníků. Takže proto je celkový počet hostů, zmíněný údaj 3,8 milionu lidí, „až“ třetí nejlepší v historii. Právě po prvních čtvrtletích let 2018 a 2019. Čína své covidové restrikce uvolnila teprve na sklonku loňska. Česku tak letos v prvním čtvrtletí stále chyběli turisté právě třeba z Číny. Kvůli válce na Ukrajině a souvisejícím sankcím také třeba ti ruští.  

Tokyo, ilustrační foto

Asie nezvládá nápor turistů. Přestože jich dojel jen zlomek toho, co před pandemií

Až na Čínu je turistům již otevřena celá Asie, ale návrat na předpandemické úrovně potrvá některým zemím i několik let. Například Japonsku. Přestože do země vycházejícího slunce dorazil zatím jen zlomek předcovidového počtu turistů, tamní sektor cestovního ruchu kolabuje, například v pohostinství zoufale chybí pracovníci.

Přečíst článek

Vyrazit letošní zimu do Asie vyjde draho. Zvýšený zájem cestovatelů, který se dostavil po konci koronavirových omezení, podražil letenky o desítky procent.

Předražené letenky. Jde o nový normál, nebo bude lépe?

Kombinace konce covidových restrikcí v Asii, uzavření ruského vzdušného prostoru evropským dopravcům, nedostatek letadel a růst nákladů přinesl koktejl, který pro cestovatele letošní zimu znamená vysoké ceny letenek. Drahé jsou především cesty do Asie.

Přečíst článek

Letadlo Aeroflotu

Zdeněk Pečený: Proč nás aerolinky berou na hůl?

Letenky z Prahy patří poslední dobou k těm nejdražším v Evropě. U delších letů se při odletu z jiného evropského města dají ušetřit desetitisíce korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Cestovní ruch se zotavuje. Turistů v Česku bylo v létě téměř stejně jako v době před covidem

Cestovní ruch se zotavuje. Turistů v Česku bylo v létě téměř stejně jako v době před covidem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme