Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Náklady na obnovu Ukrajiny závratně rostou. K zemi už padla desetina všech tamních budov

Náklady na obnovu Ukrajiny překročily 450 miliard eur
ČTK
 ČTK

Náklady na poválečnou obnovu Ukrajiny pro následujících deset let vzrostly za rok téměř o pětinu na 452,8 miliardy eur (přes 11,4 bilionu korun). Vyplývá to ze společného odhadu ukrajinské vlády a světových institucí, o němž informovala Evropská komise. Jen letos bude země na rekonstrukci budov a infrastruktury, které zničila téměř dva roky trvající ruská agrese, potřebovat 14 miliard eur, uvádí odhad.

Reklama

Pokračující boje vedou k nárůstu očekávaných výdajů. Světová banka, Evropská komise a Organizace spojených národů opřely dnešní odhad o údaje dostupné k 31. prosinci loňského roku. Přesně o rok dříve počítaly s tím, že obnova Ukrajiny bude stát 383 miliard eur.

Zpráva hovoří o tom, že zničena nebo poškozena byla v důsledku Ruskem vedené války desetina všech budov v zemi. Přímé škody způsobené téměř dvěma roky bojů vyčíslila na 141,6 miliardy eur, přičemž mezi nejpostiženější sektory patří stavebnictví, doprava, průmysl a obchod, energetika a zemědělství.

Bílý dům obvinil Muska z šíření antisemitismu a lží kvůli příspěvku na X

Ukrajina válku nemůže vyhrát, tvrdí americký miliardář Musk

Miliardář Elon Musk se opět pustil do Ukrajiny. Nevěří, že by mohla válku vyhrát a lobbuje proti další finanční pomoci.

Přečíst článek

EU se stejně jako Spojené státy snaží podporovat Ukrajinu vojensky i finančně, vedle dodávek zbraní to však stačí převážně na pokrytí potřeb spojených se základním provozem invazí sužované země.

„Vidíme, že náklady na rekonstrukci v posledním roce dále vzrostly. Hlavním zdrojem ukrajinské obnovy by měla být konfiskace ruského majetku zmrazeného na Západě. Potřebujeme tento proces zahájit už letos,“ uvedl ke zprávě ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Západní země se zatím zcela neshodly na tom, jakou část zmrazeného majetku by ve prospěch Ukrajiny mohly využít. Podle některých odhadů by mohlo jít o desítky až stovky miliard eur.

Europoslanec Tomáš Zdechovský

Zdechovský: Dvě procenta HDP na obranu jsou málo. Měl by to být minimálně dvojnásobek

Evropa by konečně měla začít řešit svoji bezpečnost. Evropské státy v NATO by měly na obranu dávat aspoň dvě procenta HDP. To je ale jen začátek. „Rozumné“ země dávají víc, třeba Polsko téměř dvojnásobek. Česko má v tomto ohledu co dohánět, píše ve svém komentáři europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Přečíst článek

„EU bude nadále hrát klíčovou roli v pokrývání krátkodobých a střednědobých potřeb identifikovaných v dnešní zprávě,“ uvedl eurokomisař Olivér Várhelyi, do jehož kompetencí spadá pomoc zemím sousedícím s unií.

Zpráva rovněž zdůrazňuje, že Ukrajina potřebuje další reformy a účinnou strategii k přilákání soukromých firem, jejichž podíl na střednědobé obnově země bude zásadní. Právě k mobilizaci soukromých investic do rekonstrukce budov, infrastruktury či služeb má směřovat část peněz, které odhad vyčíslil již pro letošní rok.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme