Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Shoda v EU. Peníze na obnovu Ukrajiny půjdou ze zmrazených aktiv Ruské centrální banky

Země EU chtějí použít aktiva Ruské centrální banky na obnovu Ukrajiny
ČTK
 ČTK

Velvyslanci při EU se jednomyslně shodli na vyčlenění miliard eur z výnosů z aktiv Ruské centrální banky, zmrazených v Evropě. Jde o první krok v plánu na pomoc financování obnovy Ukrajiny po ruské invazi, informovala agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z belgického předsednictví.

Reklama

Výbor stálých zástupců při Evropské unii (COREPER) podle Reuters v zásadě souhlasil s tímto prvním krokem na setkání, které se konalo jen několik dní před mimořádným summitem EU, na němž se lídři EU budou pokoušet překonat odpor Maďarska vůči plánu poskytnout Kyjevu 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) na příští čtyři roky. Evropská komise by pak měla navrhnout vyčlenění peněz z revidovaného unijního rozpočtu a jejich převedení Kyjevu, i když není jasné, kdy by je Ukrajina dostala.

Francie a Německo už vyslovily své výhrady vůči plánu a Evropská centrální banka varovala, že by to mohlo oslabit důvěru v euro a zneklidnit globální trhy.

EU, Spojené státy, Japonsko a Kanada v roce 2022 zmrazily na 300 miliard dolarů (přes 6,8 bilionu korun) aktiv Ruské centrální banky v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Zhruba 200 miliard z této sumy je drženo v Evropě, zejména v mezinárodním centru pro vypořádání plateb Euroclear v Belgii.

Česko si polepšilo v žebříčku hodnocení korupce. Kritika se valí na Slovensko

Česká republika si mírně polepšila ve zveřejněném žebříčku organizace Transparency International (TI), která hodnotí vnímání korupce ve 180 zemích a oblastech. Z možných sta bodů jich v bilanci za loňský rok získala 57, o rok dříve obdrželo Česko 56 bodů.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Chce Putin jednat o míru? Ruský prezident vyslal určité signály, uvádí Bloomberg

Ruský prezident Vladimir Putin vyslal USA nepřímé signály, že je ochoten jednat o ukončení války na Ukrajině, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na dvě nejmenované osoby blízké Kremlu. Podle těchto zdrojů Putin tímto způsobem testuje, zda by USA byly ochotny o ukončení války na Ukrajině jednat. Američtí představitelé ale agentuře řekli, že si takovýchto signálů vědomi nejsou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na českou iniciativu

Další posun české iniciativy. Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na koupi munice

Přečíst článek
Na Ukrajině v létě vyrábějí co nejvíce kamen, aby lidem pomohly přežít válečnou zimu

Ukrajinci kácí lesy, schovávají uhlí a vyrábějí kamna. Cílem je přežít válečnou zimu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme