Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na pražské burze se bude obchodovat s uměním. Vstoupí na ni fond Pro arte

Burza cenných papírů Praha
Burza cenných papírů Praha

Fond kvalifikovaných investorů Pro arte, který se zabývá investicemi do umění, vstupuje na regulovaný trh pražské burzy.

Reklama

„Investice do umění patří k vyhledávaným způsobům diverzifikace investičního portfolia. Je skvělé, že na pražské burze bude obchodován fond, který tuto možnost investorům nabízí,” uvedl generální ředitel BCPP Petr Koblic. Celkem se na regulovaném trhu pražské burzy obchoduje 33 fondů.

Celková tržní kapitalizace nové emise Pro arte v době jejího uvedení na burzu činí 56,47 milionu korun. Zahajovací cena byla stanovená na 139 korun za jednu investiční akcii fondu. Počet cenných papírů v emisi je 406 285 kusů.

Vendula Chalánková v ateliéru

Vendula Chalánková: Dovolila jsem si mírně zdražit

Je skokankou roku v letošním vydání prestižního žebříčku mladých umělců Art Index. A letos v létě má hned několik výstav. Dílo brněnské umělkyně Venduly Chalánkové je rozhodně jednou ze zajímavých sběratelských i investičních příležitostí.

Přečíst článek

„Investorům nabízíme možnost ochránit a zhodnotit majetek v alternativním aktivu, které vedle finančního výnosu přináší i estetický zážitek,” doplnila finanční ředitelka Pro arte Alexandra Bízková.

Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, zhodnocuje vložené peníze skrze nákup a prodej uměleckých děl. Od roku 2012 spojuje metody ekonomické analýzy s porozuměním uměleckým dílům a jejich expertním posouzením. Nyní má dvě desítky akcionářů a spravuje majetek 306 milionů korun. Historicky dosažený výnos od založení fondu je 5,5 procenta ročně.

„Dnešní doba extrémně nízkých úrokových sazeb vede k rostoucímu zájmu o investice do alternativních tříd aktiv, mezi které patří právě umění. Tato nekonvenční aktiva dokáží nabídnout investorům velmi atraktivní zhodnocení,” řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Uvedení tohoto typu fondu na burzu je podle něj zajímavým počinem, který umožní i drobnému investorovi participovat na výkonnosti uměleckých předmětů.

>>>>>>Zajímáte se o investice do umění? Více k tématu najdete zde<<<<<<

Banksyho obraz Flying cooper ve výloze Galerie Kodl

Stanislav Šulc: Nekupujte umění kvůli inflaci, ale kvůli vášni

Na tuzemských aukcích se jen za prvních šest měsíců prodala díla za miliardu korun. Láska k umění za tím stojí až v druhé řadě.

Přečíst článek

Banksyho obraz Flying Copper ve výloze Galerie Kodl

Galerie Kodl prodává Banksyho. Za miliony

Ceny ověřených printů startují na 300 tisících a jdou do milionů. Některé z nich už mají nového majitele.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Přečíst článek
Investoři do „Bored Apes“ žalují Sotheby's i Paris Hilton

Draze nakoupili, teď litují. Investoři do Bored Apes tvrdí, že naletěli Paris Hilton, chtějí soud

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme