Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fondy kvalifikovaných investorů - informace o tématu

Fondy kvalifikovaných investorů (FKI).  FKI na rozdíl od klasických otevřených podílových fondů jsou přístupné jen pro tzv. kvalifikované investory - vstupní práh pro investice je minimálně jeden milion korun a zájemce musí prokázat základní investiční zkušenosti. Tyto fondy začaly v Česku vznikat od roku 2006, přičemž největší nárůst majetku zaznamenávají v posledních pěti letech. Největšími správci a administrátory fondů jsou Avant, Amista a Amundi. Celkem je na českém trhu více než tři sta fondů,začátkem roku 2022 spravovaly zhruba čtvrt bilionu korun. 

Sázka na to, kdo vyhraje. I v Česku bude možné investovat do soudních sporů

Sázka na to, kdo vyhraje soud. I v Česku bude možné investovat do soudních sporů

Skupina Wood & Company nabídne klientům možnost investic do soudních sporů. Kapitál ve fondu, do kterého investoři peníze vloží, poskytne poškozené straně k financování nákladů soudního sporu. V případě úspěchu investor získá podíl na vymožené částce. Podle Wood & Company je to první možnost fondového investování do soudních sporů na českém trhu.

Přečíst článek

Mohlo být i hůř. Realitní fondy kvalifikovaných investorů vynesly průměrně deset procent

Přečíst článek
Bratři Klánovi

Bratři Klánové z obchodního domu Máj koupili investiční společnost Tesla

Novými majoritními majiteli Tesla investiční společnosti (TIS) se stali bratři Martin a Václav Klánovi, oznámila sama společnost. Se zkušenostmi z developmentu a realit, které sourozenecké duo nasbíralo při řízení rodinné skupiny Amadeus Real Estate, tak vstoupilo do oblasti finančních trhů, konkrétně nemovitostních fondů.

Přečíst článek
Michal Šnobr

Michal Šnobr s J&T Arch Investments založili fond a investovali do chemie

Michal Šnobr s fondem Tkáče a spol. investovali do světového výrobce běloby Venator Materials.

Přečíst článek
Igor Fajt, Jet Investments

Brněnský miliardář chce vytvořit největší fond na investice do firem

Nový fond Igora Fajta chce získat osm miliard korun a kupovat průmyslové podniky v Česku i Polsku a Německu.

Přečíst článek
Šampaňské Cristal Medallion

Zlaté šampaňské? I tak může vypadat investiční aktivum

Láhev zlatého šampaňského za 274 tisíc korun? Domů by si to asi koupil málokdo, takže zbývají institucionální investoři.

Přečíst článek
Alzheimer centrum, vizualizace, interiér, PFFL

Na lůžko pro seniora se čeká dva roky. Nový fond chce masivně stavět nové domovy

„Fondy pro bohaté”, tedy takzvané Fondy kvalifikovaných investorů, kam se dá investovat s částkou minimálně milion korun, rostou v Česku jako houby po dešti - a zaměřují se na různá aktiva. Property Fund for Living (PFFL) založený developery Robertem Sekerou z RS Group a Milanem Kuštou z K2 invest sází na investice do domovů pro seniory. Koupil první vlaštovku v Plzni.

Přečíst článek
veterinární klinika, ilustrační foto

Finančník a právník založili fond, bude kupovat veterinární ordinace

Fondy kvalifikovaných investorů jsou v Česku stále populárnější - a to včetně těch, co se pouštějí do alternativních investic. Nyní vzniká fond sázející na rostoucí odvětví veterinární péče.

Přečíst článek
hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Jak vyzrát na inflaci? Realitní fondy to umějí. Ale ne všechny

Kam vložit peníze, aby neztrácely hodnotu, když se inflace blíží šesti procentům? A podle ekonomů půjde až k sedmi procentům, možná i výše. Tuto otázku řeší řada lidí, kteří mají úspory. Realitní fondy to dokážou. Ale pozor, ne všechny. Vždy je třeba vybírat.

Přečíst článek
Víno jako investice.

Burgundské, šampaňské, skotská whisky. Investiční alkohol poráží inflaci

Nejdražší sbírku skotské whisky Macallan Red, která je nyní v Česku, si pořídil fond kvalifikovaných investorů Wine Management. Hodnota tří lahví alkoholu staršího sedmdesáti let je šest milionů korun.

Přečíst článek
Burza cenných papírů Praha

Na pražské burze se bude obchodovat s uměním. Vstoupí na ni fond Pro arte

Fond kvalifikovaných investorů Pro arte, který se zabývá investicemi do umění, vstupuje na regulovaný trh pražské burzy.

Přečíst článek
Víno jako investice.

Ve fondech "pro bohaté" už je 235 miliard

Víno, akcie a dluhopisy. Majetek ve fondech kvalifikovaných investorů roste rychleji než zbytek trhu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Obraz 🎨🖌 Podobizna slečny Lieserové od Gustava Klimta, který byl dlouhou dobu považován za ztracený, se ve Vídni vydražil za 30 milionů eur 💶 (758 milionů korun). Informuje o tom agentura APA, podle níž se odhadní cena pohybovala mezi 30 a 50 miliony eur (až 1,26 miliardy korun). I tak dnes aukce jasně překonala dosavadní rakouský rekord.

Ceny ropy 🛢 klesají 📉 kvůli zmírnění napětí na Blízkém východě a slabší aktivitě amerických podniků. Větším ztrátám brání pokles zásob ropy ve Spojených státech. Severomořská ropa Brent ztrácí o 0,5 procenta na 87,96 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) odpisuje 0,7 procenta a prodává se lehce nad 82,80 dolaru za barel.

Česká skupina lékáren Pilulka 💊 loni podle předběžných čísel utržila 2,1 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 13 procent. Spolu s franšízovými lékárnami v Pilulce zákazníci loni utratili okolo tří miliard. Důvodem poklesu je uzavření rumunské pobočky v polovině roku 2023 a výrazné omezení prodejů prostřednictvím benefitních zaměstnaneckých programů.

Číst více
Pražská burza po dvou růstových dnech nepatrně oslabila. Index PX poklesl o 0,08 procenta na 1563,57 bodu. I tak ale zůstává na nejvyšších hodnotách od léta 2008. Dnes se dařilo akciím pojišťovny VIG i skupiny Erste, naopak v oslabování pokračovaly cenné papíry energetické společnosti ČEZ. 
Americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon 📝 uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu korun) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Souběžně uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.
Akcionáři Komerční banky schválili návrh představenstva vyplatit z loňského zisku dividendu 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Uvedla to mluvčí banky Šárka Nevoralová. Většinovým akcionářem KB je s podílem 60,4 procenta francouzská banka Société Générale. Komerční banka má přes 69 tisíc akcionářů, většina z nich jsou lidé z Česka. Číst více
Tržby amerického výrobce letadel Boeing ✈ se v prvním čtvrtletí meziročně snížily o osm procent na 16,57 miliardy dolarů (391 miliard korun). Je to však lepší výsledek, než firma čekala. Boeing ve svém dnešním sdělení také uvedl, že krize kolem výroby jeho letadla 737 MAX polevuje. Boeing je hlavním rivalem evropského výrobce letadel Airbus.
Německá ekonomika letos podle aktualizovaného odhadu vlády vykáže růst 📈 o 0,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než předpokládala únorová prognóza. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck k tomu uvedl, že aktualizovaný výhled vývoje hrubého domácího produktu (HDP) je stále příliš nízký, přesto jsou už podle něj patrné známky zlepšení. Číst více
Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda dnes schválila jeho jmenování. Bartovský nahradí Jana Berouna, který VZ řídí od roku 2014 a jemuž v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání. Šéfa VZ jmenuje ministryně obrany se souhlasem vlády a po projednání ve sněmovním výboru, kde kandidáta ministryně obrany Jana Černochová (ODS) představila v úterý.
Lepší pracovní podmínky pro pracovníky digitálních platforem, jako je Uber, schválili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cílem směrnice je větší ochrana a posílení postavení lidí, kteří pracují například jako kurýři nebo řidiči na objednávku pomocí aplikací, a obecně větší transparentnost zaměstnání v nových formách práce.
Reklama
Reklama
Doporučujeme