Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Muži dominují indexu S&P 500. Ženy vlastní pouze procento akcií v pětistovce největších firem

Ženy v roli CEO
iStock
Dušan Kütner
duk

Ženy zastávají jen asi čtvrtinu vrcholových manažerských postů v pěti stech největších na burze obchodovaných podniků v USA. Co se týče vlastnictví akcií těchto firem, je skóre ještě bizarnější – manažerky vlastní pouze procento akcií firem v indexu S&P 500, manažeři zbylých 99 procent, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na nový výzkum.

Reklama

Rozdíl znamená, že mužští manažeři drželi v roce 2020 akcie ve společnostech z indexu S&P 500 v hodnotě asi 770 miliard dolarů (asi 17,9 bilionu korun) ve srovnání s asi devíti miliardami dolarů v držení manažerek, řekl Andreas Hoepner, profesor operačních rizik, bankovnictví a financí University of Dublin. 

Genderová studie, kterou provedla švédská společnost ExecuShe, zjistila, že nepoměr v obou kategoriích je velmi výrazný i poté, co byly z databáze majitelů a manažerů pěti set nejobchodovatelnějších firem odstraněni zakladatelé společností a extrémní výjimky, jakou je například nejbohatší muž na světě a šéf Tesly Elon Musk, uvedl Bloomberg.

EU se shodla na kvótách pro ženy

Evropské firmy obchodovatelné na burze by měly mít od roku 2026 ve svém vedení alespoň 40 procent žen. V kombinaci s výkonnými pozicemi by pak tato kvóta měla činit 33 procent. Shodli se na tom v úterý večer zástupci členských zemí a Evropského parlamentu.

Přečíst článek

Našli jsme obrovskou genderovou mezeru,” řekl Hoepner v rozhovoru pro Bloomberg. Studie vycházela z veřejně dostupných informací a  dokumentů jednotlivých firem zveřejněných na jejich webu. A ukazuje, že se tato mezera se paradoxně v průběhu času exponenciálně zvětšuje, řekl Hoepner.

Vliv hnutí #MeToo

Hnutí #MeToo, které bojuje proti sexuálnímu obtěžování a zneužívání žen, vyvolalo v posledních letech také vlnu nárůstu firemních závazků ke zmírnění platové nerovnováhy mezi muži a ženami. K tomu však nedochází, nebo dochází jen velmi pomalu, podotkl Bloomberg. Takže zatímco Američanka si vydělá 83 centů, její mužský protějšek jeden dolar – a to se jedná jen o základní plat bez započítání odměn.

video

Krize je impulzem k férovější společnosti, shodli se účastníci konference za rovné příležitosti

Sdílení, podpora a motivace. V tomto duchu se nesla třídenní konference Equal Pay Day 2022, která se letos konala již po třinácté.

Přečíst článek

Čím výše ve firemní hierarchii stojíte, tím větší podíl celkové odměny pochází z akcií nebo akciových opcí. V roce 2020 ženy v nejvyšších pozicích ve vedení firem z indexu S&P 500 podle analytiků společnosti Morningstar vydělávaly pouze 75 procent toho, co mužští manažeři, což je největší rozdíl za devět let. Důvod je právě genderová nerovnováha ve vlastnictví akcií ve prospěch mužů, podotkl Bloomberg.

Dalším důvodem, proč ženy vydělávají méně, je, že mají tendenci zastávat výkonné role v odděleních, jako jsou lidské zdroje a marketing, kde bývá úroveň vlastnictví akcií nižší než u pozic, jako je například hlavní technologický ředitel, řekl Hoepner. Realitou je také mnohem méně žen v pozici generální ředitelky, dodal.

Ženám v Česku stále hrozí chudoba. Investorky radí, jak se jí vyhnout

Přes výrazný posun v rovnoprávnosti v České republice nadále existují výrazné rozdíly v ohodnocení mužů a žen. To se později projevuje v nízkých důchodech, což bude nadále výrazným problémem celé společnosti. Jednou z cest, jak se tomuto problému vyhnout, jsou investice. Ženy však mívají často s investováním problémy, shodují se zkušené investorky, které se o své zkušenosti podělí na akci „Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze“ pořádané již tento čtvrtek byznysovým portálem newstream.cz. 

Přečíst článek

esg

ESG: Akronym měnící globální byznys

Newstream.cz spouští seriál o ESG investicích. Společensky uvědomělé investice jsou trendem doby. Přitom nejsou žádnou novinkou a ve světě se objevily již před šedesáti lety.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme