Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krize je impulzem k férovější společnosti, shodli se účastníci konference za rovné příležitosti

 nst
nst

Sdílení, podpora a motivace. V tomto duchu se nesla třídenní konference Equal Pay Day 2022, která se letos konala již po třinácté.

Reklama

Letošní ročník konference Equal Pay Day s podtitulem „Změna! Budoucnost může být jiná?“ přilákal víc než tisícovku účastníků, kteří se zapojili do diskuse na téma rovného odměňování, diverzity a rovných příležitostí.

„Téma letošního ročníku jsme zvolily již loni v létě a rozhodně jsme netušily, jak moc do doby konání naší konference dozraje. Prostřednictvím vystupujících se nám potvrdilo, že volba tématu byla příhodná. Stále totiž platí, že změna je v současné době jedinou jistotou, na kterou se můžeme spolehnout,“ říká Lenka Šťastná, prezidentka neziskové organizace Business & Professional Women CR, která Equal Pay Day organizuje už od roku 2010.

„Je tak jen na nás, jak příležitost, kterou s sebou změna vždy přináší, využijeme, jak na ni budeme nahlížet. Osobně bych byla ráda, kdybychom to nové, co jsme se v posledních dvou letech naučili zejména na poli flexibility, dokázali promítnout do dlouhodobějšího, udržitelnějšího, a hlavně férovějšího chování celé společnosti,“ dodala Šťastná.

Podívejte se, kdo na akci vystoupil:

V rámci páteční konference se na pódiu objevila řada témat. O přínosech diverzity pro firmy a jejich management mluvila Ivana Tůmová ze společnosti Mondelēz. Lenka Simerská z projektu 22 % K ROVNOSTI seznámila účastníky s tím, jak si Česko momentálně stojí s ohledem na Gender Pay Gap.

Andrea Gontkovičová z Philip Morris ČR hovořila o významu certifikace rovného odměňování pro firmy a podělila se o zkušenosti s flexibilními či částečnými pracovními úvazky. Adriana Jahňáková ze společnosti LEGO se s účastníky podělila o řadu tipů, jak být kreativnější a sebevědomější.

Daria Maslovskaia ze společnosti Mars promluvila o tom, jak inkluze souvisí s tzv. udržitelnými cíli (ESG), o kterých mluvily i Hana de Goeij z TV Nova a Klára Beňačková z Kauflandu. Ekonomka Helena Horská z Raiffeisenbank připomněla ve svém vystoupení důležitost zapojení žen ve společnosti. Právě v krizi se totiž podle ní ukázalo, že to jsou zejména ženy, které stanuly v první linii. Závěr konferenčního dne pak patřil Anu Viks, koordinátorce BPW Europe.

Equal Pay Day v České republice pořádá od roku 2010 veřejně prospěšná organizace Business & Professional Women CR, která celoročně vede kampaň za #rovnémzdy medializuje ženské vzory, mentoringové programy, podporuje téma postavení a vlivu žen ve společnosti. Organizace je součástí mezinárodní sítě BPW International, jež působí již 90 let ve více než 100 zemích světa. 

Newstream byl medálním partnerem akce. 

Ženy vs. muži. V zápase za rovné odměňování ve sportu neplatí fair play, najdou se ale světlé výjimky

Průměrnému hráči NBA stačí pouhých 91 hodin, aby vydělal stejnou částku jako průměrná hráčka WNBA za celý rok. Rozdíly v odměnách mužů a žen jsou v profesionálním sportu daleko nad společenským průměrem. Zápas za férové odměny pokračuje - nutno ale dodat, že u některý sportů celkem úspěšně. „Mnohdy k tomu postačilo jen podpoření požadavků sportovkyň ze strany médií, politiků či širší veřejnosti, podotýká Denisa Linhartová, členka Komise rovných příležitostí Českého olympijského výboru.

Přečíst článek

Equal Pay Day

Ženy letos pracovaly 60 dní „zadarmo“. Den platové rovnosti připadá na dnešek

Ženy v Česku musí v roce 2022 pracovat o 60 dní déle, aby dosáhly na stejnou výplatu jako muži v roce 2021. Dobrou zprávou ale je, že oproti loňsku je to o devět dní méně. Děje se tak díky růstu výdělků ve vysoce feminizovaných odvětvích, jako je například školství nebo zdravotnictví. Problém je, že efekt covidových bonusů ve zdravotnictví není zrovna trvalý. Nepředstavuje systémovou změnu, míní socioložka a genderová expertka Lenka Simerská. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Equal Pay Day 2023: Rovné příležitosti pohánějí ekonomický růst a posilují demokracii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme