Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ESG: Akronym měnící globální byznys

esg
Pixabay
Lukáš Vincent

Newstream.cz spouští seriál o ESG investicích. Společensky uvědomělé investice jsou trendem doby. Přitom nejsou žádnou novinkou a ve světě se objevily již před šedesáti lety.

Reklama

Nejnovější investiční trend skrývá zkratka ESG. Navenek jde stále o zisky, tržby a výhledy do blízké i vzdálené budoucnosti. Vedle klasických ukazatelů nyní firmy, které chtějí přilákat zejména institucionální investory, musejí ukázat vyšší smysl své existence: Zodpovědnost vůči životnímu prostředí i vůči společnosti jako celku a vůči sobě samým. Hlavními hesly jsou „Environment. Social. (Corporate) Governance“, tedy ESG.  

Takzvané „udržitelné investování“ se stalo novou mantrou rozvinutých finančních trhů. Celkem už ESG segment nasál biliony dolarů. A jeho apetit neustává. Naopak se spíš zvětšuje. Jen za poslední kvartál loňského roku vyrostl o 29 procent a podle odhadů agentury Bloomberg by v následujících pěti letech by mohly tyto investice mnohonásobně vyrůst. Jen do specializovaných fondů během této doby nateče 53 bilionů dolarů, tedy zhruba třetina veškerých prostředků globálně spravovaných investičními společnostmi. 

Pandemie vše zpomalila 

S určitým zpožděním se začínají ESG investice rozjíždět také v Česku a jednotlivé banky postupně zařazují ESG nástroje do svých nabídek. 

Aktuální buzz okolo ESG je sázka na předpoklad, že aktiva respektující takzvané udržitelné hodnoty budou mít dlouhodobě lepší výsledky než ta, která tyto ohledy neberou. Že firmy, které reflektují zodpovědný přístup ke změně klimatu nebo diverzitě ve svém vedení, budou z těchto aspektů svého chování profitovat. Jak ale uvedl pro Newstream.cz viceguvernér ČNB Marek Mora, tento předpoklad je naivní. „Myslet si, že všechny zelené projekty dopadnou tak, jak stojí na papíře, je nesmysl,“ tvrdí. 

Volím zelenou, ilustrační foto

KPMG: České banky zaspaly ESG

Velké tuzemské banky jsou v ESG trochu dál, hlavně kvůli mateřským korporacím. Malé banky zatím váhají, zjistila poradenská firma KPMG.

Přečíst článek

K posilování tohoto přesvědčení vede investory rostoucí tlak vlád po celém světě na posun směrem k hospodářství s nízkou uhlíkovou stopou nebo genderově vybalancovanějším exekutivním orgánům. Ve prospěch takto nastavených institucí se pak proměňují tržní pravidla i daňové režimy. Což opět hraje ve prospěch firem investorskou veřejností vnímaných jako reflektující pravidla ESG.  

Pandemie nemoci covid-19 podle odborníků příklon investorů k udržitelnému investování poněkud zpomalila a po definitivním uklidnění pandemické situace lze předpokládat určitou „rekalibraci“ ESG parametrů. Zároveň se ale předpokládá, že velká část investic směřovaná do ekonomik v rámci jejich postpandemického restartu bude opět brát zřetel na ESG.  

Žádná novinka 

Historicky se kořeny ESG dají dohledat do začátku šedesátých let 20. století. Tehdy penzijní fondy amerických odborových organizací začaly sledovat i trochu víc než zhodnocení investic svých členů. Chtěly, aby jejich investice pomáhaly i nepřímo. Takže investovaly třeba do developerů dostupného bydlení nebo do provozovatelů zdravotnických zařízení. Část investorů zase odmítala alokovat své peníze do jakýchkoliv aktiv spojených s tehdejším režimem apartheidu v Jihoafrické republice. Ale trend se plošně neprosadil.  

Globální oteplování, ilustrační foto

Guterres: Pokud spojíme síly teď, můžeme odvrátit klimatickou katastrofu

Globální oteplování postihuje všechny regiony světa, mezinárodně dohodnutá hranice bezpečného oteplení o 1,5 stupně Celsia je nebezpečně blízko. Jediná cesta, jak se vyhnout jejímu překročení je jednat hned a jednat rozhodně, uvedl v prohlášení ke zprávě Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) při OSN generální tajemník OSN António Guterres.

Přečíst článek

Finančním trhům tehdy dominovala filosofie ekonoma Miltona Friedmana, který tvrdil, že ocenění firmy nebo aktiva by mělo být založeno výhradně na čistém výsledku hospodaření. Až na konci 80. let pak sociolog James S. Coleman takzvanou Friedmanovu doktrínu narušil zpochybněním konceptu „vlastního zájmu“ a jako protiváhu k němu zavedl „koncept sociálního kapitálu“. Rostoucí vliv organizací jako je třeba Greenpeace a postupné vzdělávání veřejnosti pak zvyšoval tlak na investiční společnosti, aby při rozhodování o alokaci svého kapitálu zvažovaly i parametr udržitelnosti. 

Evropa jako lídr? 

Skutečný boom pak odstartoval s druhou polovinou desátých let 21. století. ESG se usadilo v povědomí investorů. Firmy jej začaly otevřeně reflektovat. A do investičních fondů s přídomkem ESG začaly natékat výše zmíněné biliony.  

Geopoliticky dominantní na tomto poli je v současnosti Evropa, kde se nachází z globální perspektivy více než polovina všech investic. Naopak nejrychlejší růst vykazují Spojené státy, kde investicím do ESG pomohlo vítězství Joea Bidena a předpokládaný příklon americké administrativy k tomuto trendu.  

Společně se zvyšujícím se přítokem finančních prostředků do této investiční kategorie roste i počet fondů touto metrikou se řídících. Za poslední čtvrtletí roku 2020 jich vzniklo rekordních 196. 

Globální oteplování, ilustrační foto

Guterres: Pokud spojíme síly teď, můžeme odvrátit klimatickou katastrofu

Globální oteplování postihuje všechny regiony světa, mezinárodně dohodnutá hranice bezpečného oteplení o 1,5 stupně Celsia je nebezpečně blízko. Jediná cesta, jak se vyhnout jejímu překročení je jednat hned a jednat rozhodně, uvedl v prohlášení ke zprávě Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) při OSN generální tajemník OSN António Guterres.

Přečíst článek

Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Elektroauta. Kdo za ně bude potrestán?

V Česku je registrováno 6,2 milionu aut, to je aktuální číslo, které nepřetržitě roste. Před půl rokem to bylo jen 6,1 milionu. Od začátku roku si lidé koupili téměř sto tisíc aut.

Přečíst článek

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Lukáš Kovanda: Zelené ambice Bruselu jsou střelou do vlastní nohy

Brusel představil revoluční zelený balíček. Důsledek? Zdraží auta, letenky, bydlení i elektřina.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme