Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Rovnostářský“ Google mimosoudně zaplatí miliardy kvůli žalobě, že diskriminuje ženy

Google zaplatí mimosoudní vyrovnání v kauze platové diskriminace
JulianBleecker / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0
Dušan Kütner
duk

Google urovnal hromadnou žalobu, která jej obvinila ze systematické mzdové diskriminace žen. Slíbil, že zaplatí finanční vyrovnání ve výši 118 milionů dolarů (asi 2,75 miliardy korun). Zároveň pozve pozorovatele zvenčí, aby přezkoumali jeho platové praktiky. Pro Google, který se pyšní rovnostářským étosem, byl dlouhotrvající právní spor nepříjemným tématem, chybu ale i přes mimosoudní dohodu nepřiznal, napsal deník The New York Times.

Reklama

Tři bývalé zaměstnankyně Googlu společnost poprvé zažalovaly v roce 2017. Tvrdily, že za stejnou práci platí technologický gigant ženám méně než mužům. Později se přidala čtvrtá žalobkyně. Soudce vrchního soudu v San Franciscu nyní musí schválit páteční dohodu, která se týká asi 15 500 žen zaměstnaných v Googlu v Kalifornii ve 236 různých pracovních pozicích od 14. září 2013, uvedl The New York Times.

Google zaplatí ve Francii obří pokutu. Na poli on-line reklamy uplatňoval monopolní praktiky.

Ruská pobočka Google krachuje, zřejmě neustála tlak Kremlu. Má zablokovaný účet

Ruská pobočka společnosti Google Alphabet podala návrh na insolvenci, podle zprávy zveřejněné na ruském oficiálním registru Fedresurs. Dceřiná společnost „podala oznámení o úmyslu prohlásit insolvenční (úpadek)“, uvedla agentura Reuters. Ruská dceřiná společnost plánuje vyhlásit bankrot poté, co úřady zabavily její bankovní účet, což znemožnilo provádět operace, uvedl mluvčí společnosti Google.

Přečíst článek

„I když pevně věříme ve spravedlnost našich zásad a postupů, po téměř pěti letech soudních sporů se obě strany shodly na tom, že vyřešení záležitosti bez jakéhokoli přiznání nebo zjištění je v nejlepším zájmu všech,“ uvedl mluvčí Googlu Chris Pappas. „Jsme velmi rádi, že jsme dosáhli této dohody,” dodal s tím, že Google analyzoval mzdovou rovnost za posledních devět let a zvýšil mzdy zaměstnankyň, u nichž to bylo v rámci rovnosti potřeba.

Kontrola zvenčí

Po dobu tří let po formálním schválení dohody nechá Google experty třetích stran posoudit, jak by mohl zlepšit svůj proces mzdové rovnosti a být spravedlivější při stanovování postavení a mezd pro nové zaměstnance. Podle právníků zastupujících žalobkyně ze společností Lieff, Cabraser, Heimann & Bernstein a Altshuler Berzon bude k dispozici také externí monitor, který posoudí, zda společnost dodržuje doporučení odborníků.

Burza, ilustrační foto

Bilion dolarů. O tolik se snížila hodnota amerických BigTechů za pouhé tři dny

Hodnota největších technologických firem ve Spojených státech se kvůli propadu akciových trhů jen za poslední tři obchodní dny snížila o více než bilion dolarů (téměř 24 bilionů korun). Týká se to firem, jako je Apple, Microsoft, Tesla, Amazon, Nvidia či Meta Platforms, které patří ve svém oboru zároveň i k největším na světě. Vyplývá to z dat provozovatelů burz.

Přečíst článek

„Jako žena, která strávila celou svou kariéru v technologickém průmyslu, jsem optimistická v tom, že akce, ke kterým se Google v rámci této dohody zavázal, zajistí ženám větší spravedlnost,“ uvedla v prohlášení jedna ze žalobkyň Holly Peaseová.

Pro Google, který se pyšní rovnostářským étosem, byl dlouhotrvající právní spor nepříjemným tématem. Podobným žalobám proti diskriminaci na základě pohlaví čelili však i technologičtí konkurenti Microsoft a Oracle, u nichž spory dopadly zatím se smíšenými výsledky. Například ženy žalující softwarovou společnost Oracle se v pátek dočkaly částečného neúspěchu, informoval Bloomberg poté, co soudce zbavil žalobu proti Oraclu statusu hromadné žaloby.

Ženy vs. muži. V zápase za rovné odměňování ve sportu neplatí fair play, najdou se ale světlé výjimky

Průměrnému hráči NBA stačí pouhých 91 hodin, aby vydělal stejnou částku jako průměrná hráčka WNBA za celý rok. Rozdíly v odměnách mužů a žen jsou v profesionálním sportu daleko nad společenským průměrem. Zápas za férové odměny pokračuje - nutno ale dodat, že u některý sportů celkem úspěšně. „Mnohdy k tomu postačilo jen podpoření požadavků sportovkyň ze strany médií, politiků či širší veřejnosti, podotýká Denisa Linhartová, členka Komise rovných příležitostí Českého olympijského výboru.

Přečíst článek

Vše o tématu ESG čtěte zde

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme