Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EU se shodla na kvótách pro ženy

EU se shodla na kvótách pro ženy
iStock
 ČTK

Evropské firmy obchodovatelné na burze by měly mít od roku 2026 ve svém vedení alespoň 40 procent žen. V kombinaci s výkonnými pozicemi by pak tato kvóta měla činit 33 procent. Shodli se na tom v úterý večer zástupci členských zemí a Evropského parlamentu.

Reklama

Europoslanci chtěli do návrhu prosadit postihy pro firmy nesplňující tento požadavek, avšak po nesouhlasu některých států bude tato otázka výhradně pravomocí orgánů unijních zemí. Shodu musí ještě formálně potvrdit plénum europarlamentu a ministři členských států.

Evropská komise s návrhem na povinné zastoupení žen ve vedení podniků přišla již před deseti lety, proti se však dlouhodobě stavěla velká část unijních států.

„Jen v zemích, které mají závazná pravidla, se ve střednědobé a dlouhodobé perspektivě daří (zastoupení žen) zvyšovat. Je nejvyšší čas, že se podařilo tuto směrnici přijmout,” prohlásila členka europarlamentního vyjednávacího týmu Evelyn Regnerová. Podle ní je v současnosti ve vedení firem v EU 30 procent žen, exekutivní pozice jich pak zastává 8,5 procenta. Ročně jejich zastoupení roste o 0,6 procentního bodu, což je podle poslankyně nedostatečné.

Jak investují ženy? Rozvážně, zodpovědně a s lepšími výsledky než muži

Žen mezi investory přibývá. Možná i v důsledku covidové krize a současných geopolitických turbulencí chtějí být ženy na budoucnost lépe připravené. Jsou to právě tyto kritické momenty, které ve vší nahotě ukazují, jaké jsou ženy investorky. Možná, že si tolik nevěří, ale na rozdíl od mužů nedělají impulzivní rozhodnutí. Nechybí jim racionalita a trpělivost. I díky tomu si jejich investiční portfolia vedou dlouhodobě lépe než ta, která spravují muži. To také dokazují data investiční platformy Portu.

Přečíst článek

„Musíme co nejlépe využít předpoklady lidí bez ohledu na jejich pohlaví a další charakteristiky,” uvítala dohodu eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová, podle níž současné zastoupení žen na vedoucích pozicích neodpovídá poměru absolventů evropských univerzit.

Mnohé členské země unie se povinným kvótám navrhovaným poslanci dlouhodobě bránily, současné francouzské předsednictví za podpory Německa a některých dalších zemí ze západní a severní části EU ale přispělo k jejich prosazení. Státy si však vymohly, že případné postihy za nedodržování směrnice si budou určovat samy.

Řada zemí má k dosažení mety, která bude platit za čtyři roky, daleko. Zatímco například ve Francii je ve vedení firem 45 procent žen, v Estonsku je to pouze devět procent.

Ženám v Česku stále hrozí chudoba. Investorky radí, jak se jí vyhnout

Přes výrazný posun v rovnoprávnosti v České republice nadále existují výrazné rozdíly v ohodnocení mužů a žen. To se později projevuje v nízkých důchodech, což bude nadále výrazným problémem celé společnosti. Jednou z cest, jak se tomuto problému vyhnout, jsou investice. Ženy však mívají často s investováním problémy, shodují se zkušené investorky, které se o své zkušenosti podělí na akci „Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze“ pořádané již tento čtvrtek byznysovým portálem newstream.cz. 

Přečíst článek

Česká republika podle únorové zprávy společnosti Deloitte se svým 17,2 procentním zastoupením žen ve vedení loni zaostávala za evropským průměrem. Toto číslo narostlo v Česku proti roku 2018 o 3,4 procentního bodu. V roce 2021 vláda ČR přijala Strategii rovnosti žen a můžu na léta 2021 až 2030, která navrhuje opatření nutná pro dosažení rovnosti žen a mužů v ČR na srovnatelné úrovni s ostatními státu EU.

Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky

Jitka Haubová: Banka musí fungovat i v dobách krizí

Členka představenstva Komerční banky Jitka Haubová má plné ruce práce. Řídí digitální transformaci banky, která přijde na tři miliardy korun. Během pandemie měla jako nejvyšší manažerka provozu na starosti všechny krizové změny. Nyní s týmy zajišťuje výplatu klientů zkrachovalé Sberbanky, pomáhá Ukrajincům i řeší nápor dotazů kolem aktuální situace.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Jeden hezký příběh končí. Kijonková odešla ze Zásilkovny, bude si užívat peníze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme