Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zákaz vývozu luxusního zboží. Nové sankce EU míří na ruskou elitu

Ursula von der Leyenová, šéfka EK
ČTK
 ČTK

Evropská unie v sobotu uvalí další sankce na Moskvu kvůli ruské agresi na Ukrajině. Členské státy Rusku pozastaví doložku nejvyšších výhod a omezí používání kryptoměn, aby jejich prostřednictvím ruský stát a elity neobcházely sankce. Zakážou také vývoz luxusního zboží do Ruska a dovoz výrobků ze železa a oceli,

Reklama

Nová opatření představují čtvrtý balík sankcí proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu, koordinovaný se Spojenými státy a dalšími spojenci ze skupiny G7.

"Zítra (v sobotu) přijmeme čtvrtý balíček opatření k další izolaci Ruska a odčerpání zdrojů, které využívá k financování této barbarské války," prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Vladimir Potanin

Nejbohatší Rus žádá Putina: Nevracejte nás zpět do roku 1917

„Nevracejte nás zpět do roku 1917,“ žádá nejbohatší Rus a největší akcionář těžního giganta Norilsk Nickel Vladimir Potanin vládu Vladimira Putina. Konfiskace majetku západních společností, které kvůli invazi na Ukrajinu opustily ruský trh, by podle něj zemi vrhla o 100 let zpátky, kdy k podobnému kroku přistoupili bolševici po velké říjnové revoluci. Na jeho prohlášení, výjimečné kritické mezi ruskými oligarchy vůči ruské invazi, upozornil server CNN.

Přečíst článek

Unijní blok společně s dalšími západními spojenci, jako jsou Spojené státy, zruší Rusku doložku nejvyšších výhod. Tento krok Západu otevře cestu k uvalení cel na širokou škálu ruského zboží a může Rusko postavit na úroveň Severní Koreje nebo Íránu.

Nové sankce míří na ruskou elitu

Jako první sedmadvacítka zakáže dovoz výrobků z oceli a železa a vývoz luxusního zboží do Ruska, což je krok, který má zasáhnout především ruské elity.

Rusku budou také pozastavena členská práva v předních multilaterálních institucích, jako jsou Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka. "Rusko nemůže hrubě porušovat mezinárodní právo a zároveň očekávat, že bude těžit z výhod plynoucích z členství v mezinárodním hospodářském řádu," uvedla von der Leyenová.

Spojenci ze skupiny G7 se budou příští týden snažit koordinovat postup proti Putinovým spojencům a usilovat o to, aby Rusko a jeho elity nemohly využívat kryptoměny k obcházení sankcí.

šéfka britské diplomacie Elizabeth Trussová

Londýn dál stahuje smyčku kolem Putinových lidí. Na sankční seznam přibyli členové Dumy

Británie rozšiřuje seznam občanů Ruské federace, na které se vztahují sankce. Nově na něj přibylo 386 poslanců ruské Státní dumy, kteří hlasovali pro nezávislost samozvaných separatistických útvarů v Luhansku a Doněcku a podpořili invazi na Ukrajinu. Oznámila to britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Přečíst článek

Evropský blok také zakáže nové evropské investice do ruského energetického sektoru. "Tento zákaz se bude vztahovat na veškeré investice, transfery technologií, finanční služby atd. v oblasti průzkumu a těžby energie, a bude tak mít velký dopad na (ruského prezidenta Vladimira) Putina," uvedla šéfka EK.

Podle statistického úřadu Eurostat činil dovoz zboží z Ruska v roce 2019 celkem 145 miliard eur, z toho 101 miliard eur připadlo na ropu a plyn.

Peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Míříme k 15procentní inflaci

Míra inflace za měsíc únor vykázala úroveň 11,1 procenta v meziročním vyjádření. Překonala tak drtivou většinu očekávání.

Přečíst článek

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Fialova vláda má svůj první rozpočet

Koaliční vládě Petra Fialy (ODS) se podařilo ve sněmovně prosadit svůj první státní rozpočet. Jeho již přijaté rámcové parametry se vlivem války na Ukrajině nezměnily. Plánovaný schodek zůstává na úrovni 280 miliard korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin.

Lukáš Kovanda: Hra o ropná pole v Libyi. Putin upevňuje vliv, Západ povážlivě ztrácí

Přečíst článek
mezinárodní obchod, ilustrační foto

Děravé sankce? Vývoz z Německa do zemí sousedících s Ruskem prudce roste

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme