Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Diamantová panika ustupuje. Sankcionovaný ruský těžař v tichosti obnovil export

šperky
iStock
Dušan Kütner
duk

Panika, která letos zachvátila diamantový svět, se začíná mírnit, protože sankcionovaný ruský těžařský gigant Alrosa v tichosti za pomoci indických bank oživil export na téměř předválečnou úroveň. Alrosa představuje asi třetinu celosvětové nabídky surových diamantů, upozornil server Bloomberg.

Reklama

Diamantový průmysl v hodnotě 80 miliard dolarů byl západními protiruskými sankcemi uvržen do zmatku, protože obchodníci z celého světa hledali způsoby, jak pokračovat v nakupování z Ruska, zatímco jejich banky se nemohly nebo nechtěly podílet na platbách do Ruska. Náhlý nedostatek drahých kamenů způsobil prudký nárůst cen diamantů, zejména u menších a levnějších drahokamů, na které se Alrosa specializuje. Otevření jednoho z hlavních světových zdrojů vzácných drahokamů tak je úlevou pro mnohé výrobce a obchodníky, uvedl Bloomberg

Pomoc z Indie

Nyní, po měsících paralýzy, Alrosa opet prodává diamanty za více než 250 milionů dolarů měsíčně, přičemž tržby v současné době jsou pouze o 50 až 100 milionů dolarů měsíčně pod úrovní před válkou, podle lidí obeznámených se situací. Prodej z Ruska do zahraničí byl znovu zahájen, protože některé indické banky začaly lépe usnadňovat transakce v jiných měnách než v amerických dolarech, uvedly zdroje Bloombergu.

Vzácný růžový 170karátový diamant nalezený v červenci 2022 v Angole může být podle australského těžaře Lucapa Diamond největší nalezený za poslední tři století.

V Angole našli růžový diamant, největší za tři sta let těžby

Australská společnost Lucapa Diamond našla ve svém dole růžový, 170karátový diamant. Může jít o největší barevný diamant vytěžený za posledních tři sta let. Drahý kámen dostal jméno podle dolu Lulo Rose a vydražen bude v mezinárodní aukci s odhadovaným výtěžkem v řádu desítek milionů dolarů, uvedla firma v prohlášení.

Přečíst článek

Většina ruských kamenů míří k výrobcům v Indii, do průmyslových center, kde ve stovkách převážně rodinných podniků řežou, brousí a leští hrubé kameny na hotové výrobky, připravené k použití v náušnicích a zásnubních prstenech. Alrosa prodávala diamanty kupcům v Indii a Evropě, většinou výměnou za rupie, uvedla agentura.

Nic nenasvědčuje tomu, že by některý prodejce porušil sankce nebo zákony. Zdroje Bloombergu však uvedly, že stále panuje všeobecný neklid ohledně důsledků obchodování s ruským zbožím. Obchody proto probíhají v tichosti – dokonce i podle standardů  diamantového světa proslulého svou uzavřeností – a Alrosa přestala zveřejňovat nejen jakékoli informace o svých prodejích, ale i finančních výsledcích. Mluvčí Alrosy se odmítl k obnovení exportu vyjádřit.

Některé části diamantového průmyslu tlačí na vyloučení ruských dodávek – američtí klenotníci Tiffany & Co. a Signet Jewelers po začátku ruské invaze na Ukrajinu oznámili, že přestanou nakupovat nové diamanty vytěžené v Rusku. A západní státy včetně USA je zařadily na sankční seznamy. Indičtí a další kupci a prodejci šperků z klíčových trhů, jako je Čína a Blízký východ, však nadále chtějí nakupovat ruské diamanty. Hledali proto řešení poté, co banky přestaly být schopny nebo ochotny zpracovávat platby, jakmile sankce vstoupily v platnost.

Alrosa je fakticky kontrolována státem: federální vláda vlastní 33 procent a dalších 25 procent mají místní úřady. Společnost celosvětově konkuruje společnosti De Beers, kterou vlastní skupina Anglo American – a obě společnosti ročně produkují přibližně stejné množství diamantů.

Reklama

Související

šperky

Invaze na Ukrajinu otřese trhem se šperky. Největší světový prodejce odmítá diamanty z Ruska

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme