Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

VIDEO: Ukrajinci zaútočili dronem na Kreml, tvrdí Rusko. I další pokus Putin přežil

Ukrajinci zaútočili dronem na Kreml, tvrdí Rusko. I další pokus Putin přežil
profimedia.cz

Ukrajina se v noci na dnešek pokusila o dronový útok na kremelskou rezidenci ruského prezidenta Vladimira Putina, tvrdí ruské tiskové agentury. Putin je v pořádku a pokračuje v obvyklé práci, píše agentura TASS. Podle agentury RIA Novosti Putin v Kremlu v době útoku nebyl. Kyjev uvedl, že s incidentem nemá nic společného.

Reklama

„Dva bezpilotní letouny mířily na Kreml. Díky krokům podniknutým armádními a tajnými službami a díky použití radarových a detekčních systémů byly přístroje vyřazeny z provozu," cituje TASS z prohlášení Kremlu.

Pomstíme se, hlásá Kreml

Ruská prezidentská administrativa také uvedla, že útok považuje za naplánovanou teroristickou akci a za pokus o atentát na Putina a že si vyhrazuje právo na odvetné kroky

Ukrajinci se pokusili zabít Putina s pomocí dronu, Rusové atentát tají

Přežil. Ukrajinci se pokusili zabít Putina s pomocí dronu, Rusové atentát tají

Ukrajinci se pokusili zabít ruského prezidenta Vladimira Putina s pomocí bezpilotního letadla naloženého výbušninou. Informoval o tom na svých stránkách německý bulvární deník Bild. Podle něj se atentát nezdařil, ruské úřady akci přesto drží v tajnosti.

Přečíst článek

Poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak tvrzení ruské strany odmítl. „Ukrajina samozřejmě nemá nic společného s dronovým útokem na Kreml," citovala jej agentura AFP. Na sociální síti Podoljak uvedl, že Ukrajina vede obrannou válku a neútočí na cíle na území Ruské federace. „K čemu? Neřeší to žádný vojenský problém. Jen to Ruské federaci dává záminku k jejím útokům na civilisty," poznamenal.

Je to záminka pro další útok, míní Kyjev

Podobné akce ale podle něj mohou ukazovat na partyzánské aktivity místních odbojových skupin. Podle agentury Reuters dále Podoljak naznačil, že incident by se pro Rusko mohl stát záminkou pro rozsáhlý „teroristický" útok proti Ukrajině v nadcházejících dnech.

 

Na ruských sociálních sítích se dnes šířila videa zobrazující dým stoupající nad Kremlem na setmělé obloze, povšimla si média, včetně polské stanice Belsat.

Video pochází ze skupiny sdružující obyvatele čtvrtí Jakimanka a Zamoskvorečje v centrální části Moskvy, uvedl portál Mediazona s tím, že podle členů skupiny se v blízkosti Kremlu ozvala rána podobná zvuku hromu. Na obloze byly podle nich kromě toho vidět jiskry. Záblesky nad Kremlem jsou vidět i na dalším videu šířícím se na sociálních sítích.

Přehlídka ke Dni vítězství bude. I s Putinem

Ruská státní média už dříve během dneška informovala o incidentech s drony na různých místech Ruska. V Krasnodarském kraji vypukl podle TASS rozsáhlý požár ve skladu s ropnými produkty kvůli „pádu" bezpilotního letounu. BBC rovněž upozornila, že podle informací na ruských telegramových účtech zřejmě útočily v noci na dnešek bezpilotní letouny na letiště v obci Sešča v ruské Brjanské oblasti, kde poškodily letoun An-124. Žádné oficiální zprávy o incidentu v Brjanské oblasti zatím nejsou k dispozici.

Kmotr umělé inteligence Hinton opustil Google a chce říkat pravdu. AI lze zneužít, varuje

Co když umělou inteligenci zneužije Putin? Kmotr AI Geoffrey Hinton opustil Google a teď chce varovat lidstvo

Muž všeobecně považovaný za kmotra umělé inteligence (AI) Geoffrey Hinton opustil v 75 letech svou práci v technologickém gigantu Google a rozhodl se říkat pravdu o rizicích a nebezpečích AI, která v posledních měsících zažívá obrovský boom. Některá nebezpečí AI chatbotů jsou docela děsivá, co když ji zneužije někdo jako Vladimir Putin? řekl Hinton serveru BBC.

Přečíst článek

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle TASS sdělil, že nehledě na dnešní incident se 9. května uskuteční plánovaná vojenská přehlídka na moskevském Rudém náměstí, které se zúčastní i Putin. Na tento den připadá svátek, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa v druhé světové válce. „Přehlídka bude, změny nejsou," řekl Peskov. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin krátce předtím na sociálních sítích informoval o zákazu nepovoleného používání dronů v hlavním městě.

Obdobné zprávy přicházely z Ruska i v minulých dnech – ruská správa poloostrova Krym například v sobotu informovala o požáru zásobníku paliva v přístavu Sevastopol. Ukrajina se jako obvykle k žádnému z útoků nepřihlásila, ale jejich nárůst přichází v době, kdy Kyjev tvrdí, že dokončil přípravy na protiofenzivu, poznamenala agentura AFP.

Na Ukrajině probíhají nelegální a násilné deportace dětí do Ruska. Kvůli těmto zločinům byl vydán mezinárodní zatykač na Vladimira Putina a Mariji Lvovovou-Bělovovou (oba na snímku), kteří jsou hlavními strůjci těchto zvěrstev proti dětem.

Zabraňme dalším únosům ukrajinských dětí do Ruska, vyzývá europoslankyně Šojdrová pro návratu z Ukrajiny

Europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová chce pomoci dětským obětem války na Ukrajině. Po návratu z monitorovací mise na Ukrajině, kde se setkala se zástupci neziskových organizací, které monitorují násilné deportace ukrajinských dětí do Ruska, Šojdrová navrhuje několik konkrétních aktivit. Například tábory pro ukrajinské děti v Česku, zemích EU a i finančně podpořené tábory na Ukrajině v oblasti Karpat. Dále poskytnutí vybavení do škol zejména ve venkovských oblastech, kde nemají dostatek počítačů.

Přečíst článek

Podle dostupných informací se tak jedná o druhý pokus Ukrajiny zabít ruského prezidenta Vladimira Putina s pomocí bezpilotního letadla. O prvním útoku informoval 27. dubna na svých stránkách německý bulvární deník Bild. Podle něj se atentát nezdařil, ruské úřady akci přesto držely v tajnosti.

Více o dění kolem ruské invazi na Ukrajině čtěte zde

Čekání na mobilizaci. Na další vlnu emigrace nemají Rusové peníze či pasy

Čekání na mobilizaci. Na další vlnu emigrace nemají Rusové peníze či pasy

Ti, kdo měli možnost z Ruska odjet, už to udělali, myslí si představitel organizace, která radí Rusům, jak se vyhnout službě v armádě nebo dezertovat. Ruský parlament tento týden schválil změny, které umožní doručování povolávacích rozkazů elektronicky, což vyvolalo spekulace, že nová mobilizace v Rusku je na spadnutí. Zatímco během první mobilizace na podzim se mnozí Rusové pokoušeli narychlo odjet ze země, hrozba dalšího povolávání do armády zatím masovou emigraci nevyvolala, všímá si web Rádia Svobodná Evropa.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme