Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průmyslová výroba v Rusku roste. Hojí se na „hotových kovových výrobcích”

Válečná výroba stojí za rostoucím průmyslem Ruska.
Profimedia
 ČTK

Průmyslová výroba v Rusku v březnu vykázala první meziroční nárůst za poslední rok. Ruský statistický úřad oznámil, že produkce se zvýšila o 1,2 procenta. Analytici přitom v průzkumu agentury Bloomberg předpovídali, že výroba vykáže pokles o 1,4 procenta.

Reklama

Podle agentury Bloomberg se nyní daří průmyslovým odvětvím spojeným s vojenskou výrobou, která těží z výdajů souvisejících s ruským útokem na Ukrajinu. Výroba zpracovatelského sektoru v březnu stoupla o více než šest procent. V čele jejího růstu stála produkce „hotových kovových výrobků” zahrnující zbraně a munici, která se zvýšila o 30 procent.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putinovo Rusko znárodní majetek zahraničních firem i cizích občanů. Prý jen dočasně

Do loňského února a začátku invaze na Ukrajinu v Rusku vlastnila nějaký majetek celá řada firem z celého světa včetně českých. Nejčastěji se jednalo o nemovitosti nebo fabriky.

Přečíst článek

O 23 procent se v březnu zvýšila výroba počítačů, elektroniky a optických produktů, tedy zboží, které podle ekonomů pravděpodobně zahrnuje součástky pro letadla a raketové motory. Produkce zboží z kategorie „ostatní dopravní prostředky”, kam patří mimo jiné bojová vozidla, letadla a lodě, stoupla o více než deset procent, napsala agentura Bloomberg.

Terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v přístavu Eemshaven.

Rusko vyklidí pozice. Velkými hráči na trhu se zkapalněným zemním plynem budou Spojené státy a Katar

Role Ruska jako globálního hráče na energetickém trhu se bude snižovat. Na trhu s zkapalněným zemním plynem (LNG) z toho bude těžit řada zemí, například Spojené státy nebo Katar, informoval s odkazem na analytiky server CNBC. Sankce, které západní státy uvalily na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu, odčerpaly z ruského sektoru LNG většinu zahraničních investic.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin opakovaně uvedl, že ruské zbrojní závody nyní pracují nepřetržitě, aby udržely krok s poptávkou. Rusko zahájilo útok na Ukrajinu 24. února loňského roku. Následně se stalo terčem rozsáhlých hospodářských sankcí ze strany západních zemí.

Ruská ekonomika v loňském roce klesla o 2,1 procenta. Prognózy, včetně odhadů ruských úřadů, přitom těsně po začátku útoku ruských vojsk na Ukrajinu předpovídaly, že ruská ekonomika vykáže za rok 2022 více než desetiprocentní pokles.

Nejbohatším Rusem je v současnosti Andrej Melničenko

Hodnota majetku ruských miliardářů se za poslední rok zvýšila o 152 miliard dolarů

Hodnota majetku ruských dolarových miliardářů se za poslední rok zvýšila o 152 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu korun), tedy o více než dvě pětiny. Přispěly k tomu vysoké ceny přírodních zdrojů a obnovování hodnoty majetku po propadu, který nastal bezprostředně po začátku ruského útoku na Ukrajinu. Na předválečnou úroveň se však hodnota majetku ruských miliardářů ještě nevrátila. Uvedla to podle agentury Reuters ruská verze časopisu Forbes.

Přečíst článek

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento měsíc zvýšil odhad letošního růstu ruské ekonomiky na 0,7 procenta z dříve očekávaných 0,3 procenta. Odhad hospodářského růstu v příštím roce však snížil na 1,3 procenta z 2,1 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vyvážet obráběcí stroje do Ruska byla chyba. Hned to ukončíme, kaje se šéf české strojírenské firmy

Vyvézt obráběcí stroje do Ruska byla chyba. Víckrát se to nestane, kaje se šéf české strojírenské firmy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme