Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Počty dolarových milionářů koronavirus nesrazil. Loni jich přibyla desetina

Počet dolarových milionářů se loni meziročně zvýšil o desetinu, navzdory koronaviru.
Pixabay
 ČTK

Rozdíly v rozložení majetku se v loňském pandemickém roce dále prohloubily. Na světě přibylo 5,2 milionu dolarových milionářů, nejvíce ve Spojených státech a v Německu, zjistila studie investiční banky Credit Suisse nazvaná Global Wealth Report.

Reklama

Celkem tak koncem roku 2020 disponovalo jměním v přepočtu nejméně 21,4 milionu korun globálně téměř 56,1 milionu lidí, citovala závěry studie agentura DPA.

Aby se jedinec mohl počítat k procentu nejbohatších lidí na světě, musel loni vlastnit více než milion dolarů. O rok předtím mu k tomu stačilo pouze 988 103 dolarů, uvádí studie. Rok 2020 se stal prvním za deset let, během kterých Credit Suisse studii zveřejňuje, kdy dolaroví milionáři tvořili více než procento všech dospělých.

S odstupem největší skupina dolarových milionářů žila loni v USA. Bylo jich téměř 22 milionů, což je o 1,73 milionu více než předloni. Za nimi následuje Čína s asi 5,3 miliony milionářů, kterých loni v této asijské zemi přibylo 257 tísíc, a Japonsko (3,7 milionu - nárůst o 390 tisíc). V Německu se loni začalo nově počítat mezi dolarové milionáře 633 tisíc dalších lidí, dohromady jich tak v zemi žije na 2,95 milionu.

Nesplácené úvěry živnostníků rostou rychleji než za krize 2008.

Živnostníci na huntě. Nesplácené úvěry jim rostou rychleji než za krize 2008

Objem nesplácených úvěrů živnostníků během pandemie vzrostl o padesát procent. Jde o nejpostiženější skupinu dlužníků vůbec. 

Přečíst článek

„S ohledem na omezenou spotřebu úspory domácností prudce stouply, což zvýšilo jejich finanční bohatství a snížilo jejich dluhy,” vysvětluje Nannette Hechler-Fayd’herbeová, která je vedoucí výzkumného oddělení Credit Suisse. „Největší dopad má pravděpodobně snížení sazeb ze strany centrálních bank. Je to jeden z hlavních důvodů růstu cen akcií a cen domů, které se zase promítají přímo do našich výpočtů bohatství domácností,” dodala.

Credit Suisse ve své studii zohledňuje držení hotovosti, bankovní vklady, cenné papíry, pohledávky vůči pojišťovnám a nemovitosti. Autoři studie počítají s tím, že počet dolarových milionářů poroste i v příštích letech rychleji než průměrné majetky. Podíl na tom bude mít mimo jiné i zhodnocování akcií, domů a bytů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česko patří mezi nejšťastnější země světa

Česko patří mezi nejšťastnější země světa, uvedla studie. Žebříček však může být poněkud ošidný

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme