Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ethereum dokončilo aktualizaci softwaru. Spotřeba energie klesne 2000krát

Ethereum, ilustrační foto
Pixabay

Blockchain ethereum dokončil významnou aktualizaci softwaru, oznámil na Twitteru jeho tvůrce a spoluzakladatel Vitalik Buterin. Cílem aktualizace, označované anglickým slovem merge (spojení), je výrazně snížit spotřebu energie. Ta klesne o 99,95 procenta, uvedl Buterin.

Reklama

"A máme hotovo!" napsal Buterin. „Pro ekosystém etherea je to velká chvíle," dodal tento mladý Kanaďan ruského původu. Blockchain je decentralizovaná databáze, která zajišťuje transakce s příslušnou kryptoměnou.

Aktualizace změní způsob, jakým se provádějí transakce na blockchainu etherea a jak se vytvářejí takzvané tokeny, tedy jednotlivé digitální mince. Ty se v tomto případě nazývají ether a mezi kryptoměnami jsou co do objemu druhé nejrozšířenější po bitcoinech.

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin už zase stojí víc než půl milionu

Bitcoin se odrazil k růstu. Už zase stojí přes půl milionu.

Přečíst článek

"Očekávali jsme, že i po aktualizaci bude ethereum nadále korelovat s bitcoinem. To se také stalo. Některé vlastnosti se nyní změnily, a co to udělá s hodnotou etherea se ukáže až časem," uvedl šéf společnosti 2bminer.com Jakub Hlavenka.

Cena etherea se po dokončení aktualizace příliš nezměnila. Nejprve vykazovala mírný růst, krátce po 13:00 středoevropského času se ale pohybovala kolem 1585 dolarů a za posledních 24 hodin vykazovala pokles o jedno procento. Zůstává přitom hluboko pod maximem z loňského listopadu, kdy vystoupila nad 4865 dolarů. Výrazně pod svými maximy jsou i další kryptoměny, včetně bitcoinu.

Ne všechny důsledky jsou pozitivní

Ethereum tak nyní přechází ze systému „proof of work", ve kterém počítače náročné na energii ověřují transakce řešením složitých matematických úloh, k systému „proof of stake". V něm jednotlivci a firmy vystupují jako ověřovatelé a používají své ethery jako zástavu ve snaze získat nové tokeny.

Crypto.com Arena je multifunkční aréna v americkém městě Los Angeles.

Kryptoburzy touží po pozornosti. Investují miliardy do sportovního sponzoringu, nalákaly i Ronalda

Pro fanoušky profesionálního sportu a sportovních přenosů jsou v posledních měsících naléhavé reklamní vzkazy na téma kryptoprůmyslu téměř nepřehlédnutelné. Jména burz a blockchainových společností jsou součástí týmových dresů, reklam na stadionech a vábí z televizních reklam o poločase. Mluví o nich prominentní hráči v čele s Cristianem Ronaldem, kteří se těší z lukrativních smluv. Jen za posledních 18 měsíců Crypto.com a spol. do sportovního sponzoringu investovaly 2,4 miliardy dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Asi nejčastěji zmiňovaným benefitem tohoto kroku je snížení energetické náročnosti o neuvěřitelných 99,95 %, avšak důsledků bude podstatně více – a ne všechny jsou nutně pozitivní,“ uvedl Martin Kysela z portálu Trhy.cz. „V odborné komunitě je nejčastěji diskutovaným aspektem tohoto řešení potenciální snížení úrovně bezpečnosti celé sítě, a to s ohledem na odlišný mechanismus ověřování transakcí. Jedná se zatím spíše o hypotetický problém, ale někteří paranoidnější uživatelé jej vnímají velmi silně,“ míní.

Obecně se podle Kysely usuzuje, že „merge“ by měl mít na ethereum pozitivní vliv a jeho cena by tak měla růst. Zda se tak skutečně stane je však otázkou. „V uplynulých dnech jsme mohli sledovat růst i s následnou korekcí a lze se domnívat, že chystaný merge je z velké části do cenového vývoje již promítnutý. Mnohem zajímavější bude role centrálních bank a regulátorů, kteří stále intenzivněji do dění na kryptoměnových trzích promlouvají,“ dodal.

digitální nomád, práce z pláže

Kryptonomádi se usazují zpět ve velkých městech. Medvědí trh kočování nepřeje

Téměř tři čtvrtě roku medvědího trhu s digitálními měnami začíná doléhat na takzvané kryptonomády. Ti se místo práce z pláže či apartmánů pětihvězdičkových hotelů vracejí zpět do šedivých a rušných velkoměst, epicenter dění a byznysu.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme