Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Blíží se konec hypoteční turistiky. Kdo vydělá na novele zákona o úvěrech

Blíží se konec hypoteční turistiky. Kdo vydělá na novele zákona o úvěrech
iStock
Věra Tůmová

Chystaná novela zákona k předčasnému splacení hypoték už má skalní příznivce i odpůrce. Pokud se schválí podle aktuálního návrhu, mohla by vše zpřesnit, jak pro banky, tak i pro dlužníky. Zavedení jasných pravidel pro poplatky za předčasnou splátku hypotéky by navíc mohlo stabilizovat situaci na hypotečním trhu. Odborníci se však obávají, co s novelou provedou při schvalování zákonodárci.

Reklama

Různé výklady zákona ohledně účtování poplatků za předčasné splacení hypotéky. Ignorace stanoviska ČNB ze strany některých bank. Až stotisícové poplatky za to, že si klienti chtěli hypotéku doplatit dříve, než jim skončila fixace. Taková byla dosud situace na českém trhu předčasně splácených hypoték, která gradovala posledních šest let a vyústila v žaloby, které na banky u finančního arbitra podávali nespokojení klienti. Výsledkem sporů byly pokuty ve výši desítek milionů korun. Komerční banka skončila loni s pokutou 12,5 milionu korun, UniCredit Bank letos s rovnými deseti miliony. 

Výhody a nevýhody novely

Jednoznačnou výhodou připravovaného návrhu je, že dojde ke zpřesnění dnešního zákona, který je interpretován výkladem ČNB, nad nímž nepanuje shoda. „Novela tedy výrazně zpřehlední podmínky na straně bank směrem ke klientům. Z mého pohledu je připravený návrh kompromisní a vyvážený pro banky i klienty. Na druhou stranu se obávám, že takto populární téma může projít nemalou kreativitou zákonodárců a výsledná podoba odlišná od aktuálního návrhu,“ obává se obchodní ředitel Jan Brejl z Partners. 

Přiměřený poplatek za předčasné splacení je ale ospravedlnitelný a pro hypoteční trh má podle Libora Ostatka ze společnosti Golem Finance i stabilizační funkci. „V situaci kdy klienti mohou prakticky bezplatně úvěr splatit hrozí, že v případě prudšího poklesu sazeb se může rozjet spirála masivního refinancování, která dokáže trh výrazně rozkolísat. V důsledku by to mohlo znamenat například zrušení nabídky fixace sazby a celý trh by přešel na sazby variabilní se všemi plusy i minusy, které toto řešení má,“ varuje Ostatek. 

Lukáš Kovanda: Hypotéky jsou v Česku nejdražší za posledních více než 20 let. Ani letos ale nezlevní

Lukáš Kovanda: Hypotéky jsou v Česku nejdražší za posledních více než 20 let. Ani letos však nezlevní

Průměrná sazba hypoték v ČR vzrostla začátkem letošního února na 6,37 procenta, vyplývá ze statistiky Fincentrum Hypoindex. To je historicky nejvyšší hodnota touto statistikou vykázaná. Daná časová řada přitom zahrnuje měsíční údaje nepřetržitě za celé období od ledna 2003. Hypotéky jsou tedy nyní v ČR nejdražší za posledních více než dvacet let, od roku 2002, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Analytik Martin Novák z Broker Consulting má výhrady ke stávajícímu znění zákona i k připravované novele. V současné právní úpravě je podle něj problémem to, že výrazně zvýhodňuje dlužníka vůči věřiteli, což se stalo problematické v okamžiku, kdy skončilo období nízkých hypoték a úrokové sazby začaly růst. V minulosti bylo jen málo případů, kdy chtěli klienti mimořádně splatit hypotéku z důvodu jiné výhodnější nabídky. 

„Nová úprava jasně stanoví, že si věřitelé mohou účtovat náklady spojené nejenom s mimořádnou splátkou, ale i s poskytnutím úvěru včetně ušlého úrokového výnosu, a to do konce fixace úrokové sazby. Vztah věřitele a dlužníka se v tomto nenarovná, ale bohužel si myslím, že spíše převáží na stranu věřitele,“ poznamenává Novák. Nový návrh podle něj tak opět míjí to podstatné, a tedy fakt, že klient si bez vyčíslení od banky nemůže rychle a jednoduše spočítat náklad na mimořádnou splátku a nemůže se proto přirozeně rozhodnout, zda se mu změna vyplatí, či nikoliv. Vyčíslení přitom znamená pro banku další náklady. 

Stav, který u nás fungoval před rokem 2016, kdy vešla v platnost novela zákona o spotřebitelském úvěru, byl podle Nováka lepší. Byl totiž výhodnější pro banky i pro klienty. „Banka měla v tu dobu relativně jasně stanovené podmínky mimořádné splátky a v sazebníku transparentně doložený výpočet pokuty a její procentuální výši. Klient si mohl kdykoliv spočítat jaká bude pokuta a hlavně před podpisem smlouvy se mohl rozhodnout, jak moc mu nabízený sazebník vyhovuje,“ dodává Novák. 

Proč je novela potřebná

Za nynější chaotickou situací stojí nejasně napsaný zákon o spotřebitelském úvěru z roku 2016, který vágně formuloval to, jak stanovovat poplatky související s předčasným splacením úvěru. Banka si podle něj může účtovat takzvané „účelně vynaložené náklady“, které ale už dále zákon nijak nespecifikuje. O vymezení se později pokusila ČNB se svým výkladovým stanoviskem k tomu, co lze považovat za odůvodněné náklady. Praxe ale byla podle Martina Nováka taková, že některé banky se rozhodly toto stanovisko ČNB nerespektovat a přestaly svým klientům dávat k dispozici jakýkoliv návod na výpočet. 

Klienti pak byli vždy odkázáni až na vyčíslení mimořádné splátky na vlastní žádost, aby se dozvěděli konkrétní výši pokuty. A v tom je další kámen úrazu. „Některé banky si účtují pouze administrativní náklady spojené s mimořádnou splátkou v řádu stovek či několika tisíc korun, jiné banky si vedle toho účtují ušlé úroky či úrokové náklady spojené s úvěrem,“ vysvětluje Novák a dodává, že právě v druhém případě si pak menší skupina bank účtovala poplatky v desítkách až stovkách tisíc korun

Sídliště, panelové domy

Hypotéku lze splácet třemi způsoby. I levněji než tradičně anuitně

Hypotéku můžete splácet různým způsobem. Tím nejčastějším je anuitní varianta. Existují ale ještě minimálně dva způsoby, o kterých se toho příliš mezi lidmi neví. Vyplatí se však jen vybraným skupinám lidí a jen v určitých situacích. Banky nejvíce vydělají na tom nejčastějším způsobu.

Přečíst článek

Kdo chce předčasně splácet

Odhadovat počet dlužníků, kteří v jednom roce potřebují hypotéku předčasně splatit, je podle expertů komplikované. Počet „hypotečních turistů“ se ale říci dá. „Refinancujících, kteří převáděli svou hypotéku z banky do banky, bylo v loňském roce podle dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA) 10 882,“ říká Libor Ostatek z Golem Finance. 

Mezi dlužníky, kteří nejčastěji o refinancování usilují, bývají typicky ti, kterým se naskytne výhodná možnost nebo akutní potřeba vyměnit menší byt za větší, třeba při narození dítěte, anebo opačně například při rozvodu. Tedy když se mění rodinná situace, nebo se lidé musí neplánovaně stěhovat za prací. Další skupinou v době nízkých sazeb byli „hypoteční turisté“, kteří chtěli refinancovat do jiné banky kvůli snížení sazby a tím i měsíční splátky.

Kdy se poplatky neúčtují

I současná právní úprava nicméně jasně vytyčuje situace, kdy si banky smí či nesmí účtovat žádný, anebo zákonem omezený poplatek. To platí podle Nováka například při úmrtí hlavního dlužníka nebo při prodeji nemovitosti, která byla účelem úvěru nebo sloužila jako zástava. Nelze účtovat ani poplatek za předčasné splacení v období, kdy probíhá změna úrokové sazby. 

Co má tedy změnit novela

Novela, která se do Poslanecké sněmovny chystá už letos v dubnu a poté do Senátu, mění pravidla pro předčasné splacení hypoték. „Nově si banky budou moci účtovat kromě administrativních nákladů také část z úroku. Ten se vypočte jako rozdíl mezi úrokem sjednaným do konce fixace a referenčním úrokem, který bude každý měsíc zveřejňovat ČNB. Podle návrhu ale dlužník nezaplatí více než dvě procenta z jistiny předčasně splacené částky úvěru,“ shrnuje ČBA. Měl by se ale rozšířit i okruh životních situací, kdy lze hypotéku předčasně splatit zdarma. 

Co s návrhem novely nakonec udělají schvalovací tanečky v Poslanecké sněmovně a Senátu, se uvidí ještě letos. Doufejme, že  z toho nevznikne nefunkční kočkopes. To by hypotečnímu trhu zrovna moc neprospělo. 

Rekordní pokuta za předčasné splácení hypoték. UniCredit má zaplatit osmimístnou částku

Rekordní pokuta za předčasné splácení hypoték. UniCredit zaplatí osmimístnou částku

UniCredit Bank dostala od České národní banky pokutu deset milionů korun kvůli poplatkům účtovaným za předčasné splacení hypotéky. Přestupek proti zákonu o spotřebitelském úvěru se týkal skoro 1500 klientů, kterým banka nesnížila úrokové náklady o celkem 42,37 milionu korun. Vyplývá to z rozhodnutí ČNB, na které upozornil server Peníze.cz. Podle něj jde o zatím nejvyšší sankci kvůli poplatkům za předčasné splacení.

Přečíst článek

Komerční banka

Komerční banka u více než tisícovky klientů porušila zákon o úvěrech, zaplatí miliony

Komerční banka musí zaplatit pokutu 7,5 milionu korun za to, že u 1116 spotřebitelů, kteří požádali o předčasné splacení hypotéky, nesnížila celkové náklady spotřebitelských úvěrů o úrokové náklady. Vyplývá to ze zveřejněného rozhodnutí centrální banky, na které upozornil web Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČNB znovu sníží sazby. Kdo chce eura na dovolenou, měl by měnit co nejrychleji

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme