Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Partners Banka ještě letos odstartuje, věří Borkovec. Záleží ale na ČNB

Petr Borkovec, zakladatel a manažer ve finančně-poradenské společnosti Partners
Partners, poskytnuto Petrem Borkovcem
Věra Tůmová

Rozjezd banky, vstup na zahraniční trhy a za pět let na burzu. Takové jsou plány dalšího z českých miliardářů, který se rozhodl vstoupit do tuzemského bankovního světa. Za novou Partners Bankou stojí šéf stejnojmenné finanční skupiny Partners Petr Borkovec a další menší i větší akcionáři. Ti všichni teď nedočkavě vyhlížejí, kdy už ČNB bance udělí bankovní licenci. 

Reklama

Ambiciózní bankovní plány šéfa finanční poradenské skupiny Partners Petra Borkovce jsou momentálně v rukou regulátora, České národní banky (ČNB). Tam totiž už od konce roku 2020 leží žádost o bankovní licenci. Bez ní se žádná banka u nás rozjet ani nemůže. Finanční skupina se zatím po celou dobu připravuje na spuštění banky, vylaďuje aplikaci pro mobilní bankovnictví a čeká až celý licenční schvalovací proces proběhne. Rozhodně ale v mezidobí příliš neotálí. Loni obrat celé skupiny Partners dosáhl 3,5 miliardy korun, což byl 13procentní růst.

V případě Partners Banky je schvalovací proces delší patrně i kvůli jejímu odlišnému bankovnímu konceptu oproti ostatním bankám, důkladné kontrole kapitálu a také zapojení regulátora do procesu už od začátku. „Díky takovýmto konzultacím s ČNB jsme nakonec vloni přistoupili i k navýšení základního startovacího kapitálu banky o více jak jednu miliardu až na finální tři miliardy korun. Navýšení jsme si pak schválili v listopadu a následně se dělají úpisy a splácí se,“ vysvětluje Borkovec. Dokumenty k navyšování kapitálu ovšem banka poté kontroluje znova, a to včetně kontroly původu zdrojů hlavně u větších investorů.  

Karel Komárek

Někde je svět evidentně v pořádku. Čeští miliardáři výrazně zbohatli

O více než 70 miliard se rozšířil majetek majitele skupiny KKCG Karla Komárka. Stal se tak největším skokanem mezi tuzemskými miliardáři, vyplývá z aktulního žebříčku nejbohatších Čechů magazínu Forbes. Na první místě dál zůstávají většinoví vlastníci skupiny PPF v čele s Renátou Kellnerovou.

Přečíst článek

Testování až s licencí

V současnosti tak existují dva základní scénáře, jak se může letos rozjezd Partners banky dále vyvíjet. První, optimistický, počítá s tím, že by ČNB mohla v březnu či dubnu zadat ještě úkoly typu svolání valné hromady. Po jejich splnění by už banka mohla fungovat s bankovní licencí.  „Počítáme se zhruba měsíční lhůtou na „aklimatizaci“, abychom mohli vše finálně připravit ke spuštění testování v režimu Friends & Family. Tento režim bude fungovat jen na základě pozvánky pro menší skupinu poradců, kteří vše pro nás důkladně otestují. Napojení na mezinárodní platební styk totiž bez bankovní licence nevyzkoušíme,“ dodává Borkovec. 

Teprve po odladění všech chyb v průběhu testování může banka spustit ostrý režim i pro ostatní klienty, a to jak ze skupiny klientů Partners, kterých je přes 600 tisíc, tak i dalších z řad širší veřejnosti. Ostrý start banky by mohl být nejdříve v září. 

Pesimistický scénář počítá s tím, že centrální banka licenci udělí až koncem roku. „Pokud do léta licenci od ČNB neobdržíme, protáhne se celý tento proces minimálně až na přelom roku či začátek toho příštího,“ konstatuje Borkovec.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Čím se chce nová banka odlišovat?

Jak už z názvu připravované banky i vyplývá, měla by být úzce spojena se službami finančního poradenství a poradenskou sítí Partners. „Primárně cílíme hlavně na naše klienty, kteří mají od nás několik produktů, většinou pět a více. Nebudeme ale nikoho nutit, aby byl nutně klientem naší banky. Chceme to jen našim klientům nabídnout jako možnost. Rozhodnutí pak bude na nich. Naši aplikaci budou moci využívat i bez banky, třeba jen s investicemi, pojištěním nebo s pasivním náhledem,“ říká Borkovec. 

Partners Banka by měla podle něj být hlavně digitální bankou, která bude založena na obsluze klientem přes mobilní telefon. V aplikaci bude mít každý přístup k produktům, které má už sjednané přes poradce Partners. Plánuje se odlišný typ profilu pro páry, rodinu a děti. Do fungování banky ale budou zapojeny po ostrém spuštění také pobočky z Partners Market.

„Za dvanáct měsíců jsme otevřeli 40 nových poboček, což je rekordní skok. Kdyby se dnes spouštěla banka, měli bychom se 150 franšízami pátou největší pobočkovou síť na trhu,“ poznamenává Petr Borkovec. 

Partners Banka se liší také samotným konceptem, jak vzniká a hodlá dále fungovat. Jejími vlastníky totiž nejsou jen šéfové ze skupiny Partners v čele se zakladatelem a ředitelem Petrem Borkovcem. Na zhruba polovinu základního kapitálu nové banky se poskládalo i zhruba 950 drobných akcionářů i ze skupiny Partners. Spolu s nimi do nového bankovního domu ještě investuje také mimo jiné Rohlik.cz Investment Tomáše Čupra, Apana Radima Lukeše či Pale Fire Capital Dušana Šenkypla se společníky. 

Tomáš Čupr (v popředí), zakladatel Rohlik Group a Olin Novák,  ředitel pro mezinárodní trh

Čuprův Rohlík zvýšil obrat o třetinu. Přes miliardu dá letos na automatizaci skladů

Rohlik Group, do které patří on-line prodejce Rohlík.cz, v loňském roce meziročně zvýšil obrat o 33 procent na 574 milionů eur (zhruba 13,7 miliardy korun). Na tiskové konferenci to dnes řekli majitel Tomáš Čupr a ředitel pro mezinárodní trh Olin Novák. Hospodářský výsledek neuvedli. Podle výroční zprávy ve Sbírce listin Rohlik Group ve finančním roce, který trval od 1. května 2021 do loňského 30. dubna, skončil ve ztrátě 212 milionů korun. Obrat firmy ve stejném období dosáhl 12 miliard korun.

Přečíst článek

Při rozjezdu nové banky Petr Borkovec zatím počítá s klasickými bankovními produkty. Zejména pak s běžnými a spořicí účty, platebními kartami včetně kreditních, virtuálních či půjček. Platby do zahraničí také podle Borkovce půjdou už záhy odesílat, účty v cizích měnách se nicméně objeví v nabídce o něco později.

Vedle vstupu na bankovní trh se Partners také intenzivně rozhlíží v zahraničí. Zaměřuje se nyní na Rumunsko, Polsko a do budoucna nevylučuje ani Španělsko, Německo a případně Chorvatsko.  

Petr Borkovec, zakladatel a manažer ve finančně-poradenské společnosti Partners

Borkovec z Partners: Ekonomika bude za rok k nepoznání. Pandemii neustojí

Češi jsou naivní a impulzivní investoři. A k tomu mají krátkou paměť, míní Petr Borkovec, zakladatel Partners, jedné z nejsilnějších finančně-poradenských firem na trhu. Jinak si totiž nedovede vysvětlit, proč dávají ohromné peníze do všeho možného, včetně kryptoměn, junk dluhopisů či kvazifondů. „Musíme se připravit se na to, že za rok nebude nic jako dřív,“ varuje finančník, který usiluje o získání bankovní licence.

Přečíst článek

Do finanční skupiny Partners patří projekty Partners investiční společnost, penzijní společnost Rentea, pojišťovna Simplea, nemovitostní fond Trigea a NextPage Media, která provozuje například weby Peníze.cz a Finmag.cz nebo časopis Heroine. Tržby skupiny loni stouply o 13 procent na 3,5 miliardy korun. 

Samotná společnost Partners dosáhla loni obratu 2,35 miliardy korun, shodně jako předchozí rok. Její zisk činil 130 milionů korun. Vzhledem k propadu hypotečního trhu se společnosti dařilo v pojištění, výrazně rostly také investice. „Propad úvěrů o 60 procent na 18 miliard korun nahradily jiné segmenty a poradenská část Partners ve výsledku dosáhla podobných celkových čísel jako loni. To lze považovat za úspěch, ale také za varování před přílišnou závislostí na provizních příjmech z hypoték,“ dodal Borkovec.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Borkovec, Partners

Partners banka se rozjede do půl roku. Klientům umožní výběr vlastního poradce. Bude to takový bankovní Tinder, říká Borkovec

Přečíst článek
Petr Borkovec, Partners

Še(s)tři, še(s)tři je heslo i kód nové české banky. Borkovec dotáhl bankovní licenci

Přečíst článek
Petr Borkovec, zakladatel a manažer ve finančně-poradenské společnosti Partners

Borkovec z Partners: Ekonomika bude za rok k nepoznání. Pandemii neustojí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme