Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo chce, ten pracuje. Míra nezaměstnanosti v USA je na dvouletém minimu

Amazon, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Americký trh práce tak pokračuje v příznivém vývoji, ačkoliv se ekonomika potýká s negativními důsledky vysoké inflace, výpadků v dodavatelských řetězcích, války na Ukrajině a rostoucích nákladů na půjčky.

Reklama

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v dubnu zůstala na dvouletém minimu 3,6 procenta. Uvedlo to americké ministerstvo práce. Největší ekonomika světa v dubnu vytvořila zhruba 428 tisíc nových pracovních míst, což je více, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že vznikne asi 391 tisíc míst.

Tvorba pracovních míst v dubnu zůstala na stejné úrovni jako v březnu, kdy ekonomika podle zpřesněných údajů vytvořila také zhruba 428 tisíc míst. Původně ministerstvo oznámilo, že v březnu vzniklo asi 431 tisíc pracovních míst.

Údaje o vývoji trhu práce jsou důležitým ukazatelem pro americkou centrální banku (Fed), která se nyní pomocí zpřísňování měnové politiky snaží omezit inflaci, aniž by uvrhla ekonomiku do recese. Ve středu Fed podle očekávání zvýšil svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do rozmezí 0,75 procenta až jedno procento.

Americká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla v ročním přepočtu o 1,4 procenta po nárůstu o 6,9 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Analytici nicméně ve druhém čtvrtletí očekávají návrat k růstu. Spojené státy by se tak měly vyhnout hospodářské recesi, která se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí poklesu ekonomiky za sebou.

Wall Street krvácí. Investoři pochybují, že Fed dokáže odvrátit inflaci

Hlavní index Wall Street ve čtvrtek prudce klesá. Včerejší méně jestřábí tón Fedu investory nepřesvědčil, že centrální bankéři dokáží odvrátit inflaci. Indexy klesly o tři a více procent, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Nezaměstnanost v dubnu 2022 klesla. Volných pracovních míst ale ubyde, varují odborníci.

Nezaměstnanost v dubnu klesla. Volných pracovních míst ale ubyde, varují odborníci

Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla podle odhadů analytiků na 3,2 procenta z březnových 3,4 procenta. Důvodem je především pokračující obnovování sezonních prací. Válka na Ukrajině a příliv uprchlíků má podle nich na počty nezaměstnaných zatím minimální vliv. Míra nezaměstnanosti je ale nejnižší od začátku pandemie přede dvěma lety. Úřad práce zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti za duben v pondělí.

Přečíst článek

Úřad práce, ilustrační foto

Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU, v celé unii v průměru klesla

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v březnu klesla na 6,2 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v únoru. O desetinu bodu se snížila i v 19 zemích platících eurem, kde se dostala na 6,8 procenta. To je nejnižší hodnota za dobu sledování dat. Oznámil to evropský statistický úřad Eurostat. Nejnižší nezaměstnanost z celé sedmadvacítky států dlouhodobě zůstává v České republice.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šéf Fedu Powell: Je potřeba ještě více zvýšit úrokové sazby. Kvůli silnému trhu práce

Šéf Fedu Powell: Je potřeba ještě více zvýšit úrokové sazby. Kvůli silnému trhu práce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme