Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezaměstnanost v dubnu klesla. Volných pracovních míst ale ubyde, varují odborníci

Nezaměstnanost v dubnu 2022 klesla. Volných pracovních míst ale ubyde, varují odborníci.
ČTK
 ČTK

Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla podle odhadů analytiků na 3,2 procenta z březnových 3,4 procenta. Důvodem je především pokračující obnovování sezonních prací. Válka na Ukrajině a příliv uprchlíků má podle nich na počty nezaměstnaných zatím minimální vliv. Míra nezaměstnanosti je ale nejnižší od začátku pandemie přede dvěma lety. Úřad práce zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti za duben v pondělí.

Reklama

Napětí na trhu práce narůstá s tím, jak se i letos řídnou řady nezaměstnaných, zatímco neobsazených volných pracovních míst nijak viditelně neubývá. S nástupem sezonních prací na jaře lze počítat s dalším poklesem nezaměstnanosti v dalších měsících až pod tři procenta,“ uvedl hlavní ekonom Creditas Petr Dufek.

Úřad práce, ilustrační foto

Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU, v celé unii v průměru klesla

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v březnu klesla na 6,2 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v únoru. O desetinu bodu se snížila i v 19 zemích platících eurem, kde se dostala na 6,8 procenta. To je nejnižší hodnota za dobu sledování dat. Oznámil to evropský statistický úřad Eurostat. Nejnižší nezaměstnanost z celé sedmadvacítky států dlouhodobě zůstává v České republice.

Přečíst článek

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka stály za odhadovaným dubnovým poklesem nezaměstnanosti téměř výhradně sezonní faktory s rozjížděním prací v zemědělství, ve stavebnictví a v některých službách. Situace na domácím pracovním trhu tak podle něj zůstává zatím pozitivní a je i nadále charakterizována vyšším počtem nabízených volných pracovních míst, než počtem nezaměstnaných.

„Na druhé straně začíná zpomalovat tvorba pracovních míst v průmyslu. S ohledem na pravděpodobné zpomalení domácí ekonomiky v letošním roce lze očekávat, že začne postupně klesat i rekordní počet nabízených volných pracovních míst. Volná pracovní místa začnou postupně ubývat i z toho důvodu, že část bude obsazována pracovníky z Ukrajiny,“ uvedl Novák.

Výroba automobilů

Česku se recese vyhne. Podnikatelé jsou optimističtí, spotřebitele ale ovládá strach z inflace

Firmy hledí do budoucna optimisticky, očekávání spotřebitelů jsou ale nejhorší za posledních deset let. Děsí se inflace a zhoršení životní úrovně. „Celkové výsledky dubnových nálad jsou mírně pozitivní, protože dávají naději, že ekonomika navzdory všem negativním zprávám nezabředne do recese,“ komentuje hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht upozornil, že nezaměstnanost v dubnu zřejmě klesla na nejnižší úroveň od začátku pandemie. Ve prospěch nižší nezaměstnanosti bude stejně jako v minulých měsících podle něj působit především sezonnost.

„Vliv války na Ukrajině bude naopak minimální. Několik desítek tisíc uprchlíků sice využilo možnost pracovat v ČR, jako uchazeče ale úřad práce eviduje podle informací z půlky dubna jen nižší stovky z nich. Vzhledem k tomu, že řada příchozích cizinců nastupovala do dlouhodobě neobsazených pracovních míst, bude kromě evidovaných uchazečů v dubnu pravděpodobně klesat i počet volných pracovních míst,“ řekl.

Sándor Bodnárz

Pandemie a migrační vlna zasáhly český pracovní trh. Práce na IČO je na vzestupu, míní odborník

Pracovní trh se dál přehřívá a stále je méně nezaměstnaných než volných míst. A to o několik desítek tisíc. Ukrajinští uprchlíci pomůžou jen někde, myslí si šéf agentury pro nábor specializovaných pracovníků Hays Sándor Bodnár. „Nejvíce volných pracovních míst je v sektoru výroby, dále můžeme zmínit sektor služeb včetně hotelnictví, s patřičným jazykovým vybavením pak také centra sdílených služeb nebo IT sektor,“ uvádí Bodnár.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Česku pracuje nejvíce žen v historii. Nutí je k tomu i rapidní inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme