Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Wall Street krvácí. Investoři pochybují, že Fed dokáže odvrátit inflaci

Wall Street krvácí. Investoři pochybují, že Fed dokáže odvrátit inflaci
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Hlavní index Wall Street ve čtvrtek prudce klesá. Včerejší méně jestřábí tón Fedu investory nepřesvědčil, že centrální bankéři dokáží odvrátit inflaci. Indexy klesly o tři a více procent, píše agentura Reuters.

Reklama

Šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell na středeční tiskové konferenci, na níž oznámil zvýšení základní úrokové sazby o 50 bazických bodů do pásma 0,75 až 1,00 procenta, vyloučil, že by Fed na příštím zasedání přikročil k razantnějšímu navýšení sazeb. Mohlo se zdát, že růst o 75 bazických bodů je téměř zapovězen. 

Trh si nicméně vyslaný signál interpretuje jinak, soudě podle vývoje na finančních trzích. Investoři ztrácí důvěru v to, že Fed dokáže odvrátit prudce rostoucí inflaci, která je v USA nejvyšší za 40 let. Přiklání se k tomu, že centrální bankéři budou muset na červnovém zasedání přijmout drastičtější opatření, razantněji zpřísnit měnovou politiku, čímž přišlápnou brzdu americké ekonomiky. 

„Je více lidí, kteří pochybují, že Fed dokáže odvrátit inflaci bez toho, aniž by poškodil ekonomiku, říká Jake Dollarhide, generální ředitel investiční společnosti Longbow Asset Management.

Wall Street je ale pod tlakem nejen kvůli nejistým krokům Fedu. Svou daň si vybírá také konflikt na Ukrajině, smíšené čtvrtletní zisky reportované některými BigTechy i pandemické uzavírky v Číně. Tento koktejl obav zastínil všeobecně lepší než očekávanou čtvrtletní reportovací sezónu.

Dow Jones, hlavní index Wall Street, ve čtvrtek oproti středečnímu závěru ztratil přes 1000 bodů (-3,2 procenta), když zavřel na 32 997,97 bodu. Ještě hůře na tom byl S&P 500, který odepisal 3,56 procenta na 4146,87 bodu. Technologický Nasdaq propadl o 4,99 procenta na 12 317,69 bodu, což představuje největší jednodenní pokles od září 2020.

Elon Musk sehnal sedm miliard na Twitter. Přispěl šéf Oraclu, Binance i saúdský princ

Musk sehnal sedm miliard na Twitter. Přispěl šéf Oraclu, Binance i saúdský princ

Elon Musk si zajistil přibližně 7,1 miliardy dolarů (asi 159 miliard korun), aby pomohl financovat převzetí společnosti Twitter v hodnotě 44 miliard dolarů (asi bilion korun). Přispěl mu mimo jiné miliardář a šéf společnosti Oracle Larry Ellison, saúdský princ Al-Valíd bin Talál nebo Sequoia Capital, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Jerome Powell, šéf Fed

Nejvyšší růst sazeb za 22 let. Fed brojí proti inflaci a úroky zvyšuje o půl procenta

Americká centrální banka (Fed) rozpoutala úrokovou bitvu proti pádící inflaci. Základní úrokovou sazbu zvýšila o 50 bazických bodů do rozmezí 0,75 procenta až jedno procento. To představuje nejagresivnější navýšení od roku 2000, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Jerome Powell, šéf Fed

Fed rozpoutá úrokovou bitvu, kterou odnese zejména Itálie. A nejspíš i Češi

Již tuto středu večer středoevropského času vystoupí šéf americké centrální banky Jerome Powell a oznámí, jaká opatření nachystal Fed v boji proti dramaticky rostoucí inflaci. Očekává se, že základní sazba půjde nahoru o 0,5 procenta v květnu a o další půlprocento v červnu. Tím se výrazně rozevřou nůžky mezi americkými úroky a evropskými. A to bude velký problém pro ECB a její šéfku Christine Lagardeovou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Index S&P 500 vzrostl v pololetí o 16 procent

Americké akciové trhy letí vzhůru. Nasdaq si za pololetí připsal téměř 33 procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme