Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU, v celé unii v průměru klesla

Úřad práce, ilustrační foto
ČTK

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v březnu klesla na 6,2 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v únoru. O desetinu bodu se snížila i v 19 zemích platících eurem, kde se dostala na 6,8 procenta. To je nejnižší hodnota za dobu sledování dat. Oznámil to evropský statistický úřad Eurostat. Nejnižší nezaměstnanost z celé sedmadvacítky států dlouhodobě zůstává v České republice.

Reklama

Lidí bez práce výrazně ubylo proti loňskému březnu, kdy činila nezaměstnanost v EU 7,5 procenta a v eurozóně 8,2 procenta. Hodnota za letošní březen je pro eurozónu nejnižší od roku 1998, kdy začali statistici tento údaj sledovat.

Ekonomikám zemí unie se tak jednoznačně daří překonávat důsledky pandemie na trhu práce, i když s ekonomickým výkonem jako takovým to není až tak valné,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. 

Výroba automobilů

Česku se recese vyhne. Podnikatelé jsou optimističtí, spotřebitele ale ovládá strach z inflace

Firmy hledí do budoucna optimisticky, očekávání spotřebitelů jsou ale nejhorší za posledních deset let. Děsí se inflace a zhoršení životní úrovně. „Celkové výsledky dubnových nálad jsou mírně pozitivní, protože dávají naději, že ekonomika navzdory všem negativním zprávám nezabředne do recese,“ komentuje hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Z členských zemí mělo podle Eurostatu nejnižší nezaměstnanost Česko (2,3 procenta), následované Německem (2,9 procenta) a Polskem (tři procenta). Největší podíl nezaměstnaných byl naproti tomu ve Španělsku (13,5 procenta), v Řecku (12,9 procenta) a v Itálii (8,3 procenta).

„Asi nelze čekat, že by se na první pozici Česka vzhledem k výraznému náskoku od ostatních za poslední měsíce něco mohlo změnit,“ míní Dufek. I když nezaměstnanost v ČR dál klesá, některé problémy přetrvávají. „Jde především o výraznější nezaměstnanost mladých do 25 let. Míra této nezaměstnanosti je trojnásobná ve srovnání s celkovou nezaměstnaností,“ dodal. Bez práce je tak 6,9 procenta mladých, což znamená necelých 20 tisíc. Menší podíl nezaměstnaných u nejmladší generace má jen Německo (5,5 procenta).

Sándor Bodnárz

Pandemie a migrační vlna zasáhly český pracovní trh. Práce na IČO je na vzestupu, míní odborník

Pracovní trh se dál přehřívá a stále je méně nezaměstnaných než volných míst. A to o několik desítek tisíc. Ukrajinští uprchlíci pomůžou jen někde, myslí si šéf agentury pro nábor specializovaných pracovníků Hays Sándor Bodnár. „Nejvíce volných pracovních míst je v sektoru výroby, dále můžeme zmínit sektor služeb včetně hotelnictví, s patřičným jazykovým vybavením pak také centra sdílených služeb nebo IT sektor,“ uvádí Bodnár.

Přečíst článek

V celé EU bylo v březnu bez práce 13,374 milionu lidí, z čehož 11,274 milionu připadá na země používající společnou měnu euro. V porovnání s únorem ubylo v unii 85 tisíc nezaměstnaných a v eurozóně 76 tisíc. Mírně ubylo i nezaměstnaných mezi mladými lidmi do 25 let, i když v této věkové skupině zůstává nezaměstnanost dlouhodobě nad celkovým průměrem. Z únorových 14 procent se v EU i v eurozóně v březnu tento údaj snížil na 13,9 procenta.

Eurostat ve svých výpočtech vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech. V případě Česka Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR.

Podle těch míra nezaměstnanosti v Česku v březnu klesla na 3,4 procenta z únorových 3,5 procenta. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Úřad práce - ilustrační foto

Pracují již všichni, kdo chtějí. Trh práce se dál přehřívá

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,4 procenta. Bez práce bylo 252 873 lidí, zhruba o 10 500 méně než v předchozím měsíci. Zaměstnavatelé nabízeli 360 168 volných míst, jejich počet tak mírně klesl. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v březnu byla nezaměstnanost v Česku 4,2 procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nezaměstnanost v EU je nejnižší za poslední rok. A Česko je na tom stále nejlépe

Nezaměstnanost v EU je nejnižší za poslední rok. A Česko je na tom stále nejlépe

Přečíst článek
Česko premiantem Evropy. Má nejnižší nezaměstnanost

Česko premiantem Evropy, má nejnižší nezaměstnanost. Nejhůř je ve Španělsku a Řecku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme