Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Blízký východ - informace o tématu

Fiala odsoudil útok Íránu. Češi plně stojí za Izraelem, řekl

Česká republika jednoznačně odsuzuje úterní útok Íránu na Izrael, je to další eskalace napětí na Blízkém východě, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Česko podle něj plně stojí za Izraelem.

Přečíst článek

Analytici: Cena ropy klesá a výhled do konce roku zůstává nejistý

Přečíst článek
Hizballáh útočil na Izrael stovkami raket, označil to za první fázi odvety

„První část odvety“. Hizballáh útočil na Izrael stovkami raket, cílil i na Mossad

Libanonské militantní hnutí Hizballáh vypálilo na Izrael několik stovek raket, když předtím izraelská armáda zasáhla podle svého vyjádření tisíce cílů Hizballáhu na jihu Libanonu. Izraelská armáda tvrdí, že šlo o preventivní operaci s cílem odvrátit chystaný útok Hizballáhu. Ten uvedl, že udeřil v odvetě za červencové zabití svého vysoce postaveného velitele v Bejrútu Izraelem a že první fáze odvety skončila.

Přečíst článek
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Napětí na Blízkém východě škodí Izraeli. Agentura Fitch zemi snížila rating

Ratingová agentura Fitch snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Izraele o jeden stupeň na známku A. Důvodem je zhoršení geopolitických rizik kvůli pokračování války v Pásmu Gazy. Hodnocení dluhu země zůstalo v pásmu střední vyšší kvalita, výhled ratingu je však negativní, což znamená, že by se mohl dále snížit, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Tajemník ruské bezpečnostní rady a exministr obrany Sergej Šojgu a íránský prezident Masúd Pezeškján

Rusové se zapojili do konfliktu na Blízkém východě. Začali vyzbrojovat Írán

Rusko už začalo Íránu dodávat moderní radarové systémy a zařízení na obranu vzdušného prostoru, informoval deník The New York Times (NYT) s odvoláním na dva nejmenované íránské činitele. Podle nich o to požádal Teherán v souvislosti s vyhroceným napětím na Blízkém východě, kde minulý týden zesílily obavy z otevřené konfrontace Íránu a Izraele.

Přečíst článek
Investoři se bojí recese v USA i velké války na Blízkém východě

Dokonalá bouře? Akcie ve světě těžce krvácí. Investoři se bojí recese v USA i velké války na Blízkém východě

Investory naráz svírá hned několik strachů. Z tvrdého přistání americké ekonomiky a tamní recese; ze splasknutí bubliny akciových titulů, jež v uplynulé době šponovalo nadšení z příznivého dopadu umělé inteligence (AI) do jejich ziskovosti; a v neposlední řadě z velké války na Blízkém východě, kde se schyluje k úderu Íránu na izraelské cíle, jejž USA a Izrael jistě nenechají bez odpovědi. Tel Aviv sám uvádí, že nyní válčí hned na několika frontách, a Spojené státy v oblasti Blízkého východu navyšují svoji vojenskou přítomnost.

Přečíst článek
Riziko, že se konflikt v Gaze přelije do Libanonu, roste, varuje šéf unijní diplomacie

Riziko, že se konflikt v Gaze přelije do Libanonu, roste, varuje šéf unijní diplomacie

Riziko, že se konflikt na Blízkém východě přelije na jih Libanonu, je podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella každým dnem vyšší. Borrell to uvedl během jednání unijních ministrů zahraničí v Lucemburku.

Přečíst článek
Členové Rady bezpečnosti OSN hlasují o schválení její první rezoluce schvalující plán příměří v Gaze

Blíží se konec války války v Gaze? Hamás oznámil, že je připraven pozitivně jednat

Hnutí Hamás a Palestinský islámský džihád dnes předaly katarským a egyptským prostředníkům svou první oficiální odpověď na nejnovější návrh dohody o příměří v Pásmu Gazy, oznámily podle agentury Reuters obě palestinské radikální skupiny. Ve společném prohlášení vyjádřily svou „připravenost pozitivně“ jednat s cílem dosáhnout dohody o ukončení války v Gaze.

Přečíst článek
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael reaguje na soud v Haagu: Vedeme spravedlivou válku v souladu s mezinárodním právem

Izrael podle společného prohlášení jeho ministerstva zahraničí a Národní bezpečnostní rady neprováděl a nebude v Rafáhu provádět vojenské operace, které by mohly vést ke zničení palestinské populace, celkově, nebo zčásti, píše server The Times of Israel (ToI). Tel Aviv tak reagoval na rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v Haagu (ICJ), podle něhož má Izrael mimo jiné zastavit ofenzivu v Rafáhu na jihu Pásma Gazy, především aby předešel dalšímu umírání a utrpení palestinských civilistů.

Přečíst článek
zlato

Stanislav Šulc: Zlato opět na rekordu. Svět je příliš rozháraný

Problémy na Blízkém východě sílí. Investoři se tak obracejí k tradičnímu aktivu, od kterého očekávají výnosy, i kdyby se blížil konec světa. Cena, kterou v posledních měsících na vysoké úrovně vyhnaly nákupy centrálních bank, tak pokořila rekord. Paradoxně může zlato i nadále růst.

Přečíst článek
Egypt uvažuje o ochlazení diplomatických styků s Izraelem kvůli Rafáhu

Egypt kvůli Rafáhu zvažuje ochlazení diplomatických styků s Izraelem

Egypt uvažuje o ochlazení diplomatických vztahů s Izraelem kvůli prohlubujícím se vzájemným sporům ohledně války v Pásmu Gazy, nemá však v úmyslu je zcela přerušit. S odvoláním na nejmenované egyptské představitele to napsal deník The Wall Street Journal. Jednou ze zvažovaných možností je podle zdrojů listu odvolání egyptského velvyslance z Tel Avivu.

Přečíst článek
Kolik Češi zaplatí v létě za benzin?

Lukáš Kovanda: Kolik Češi zaplatí v létě za benzin? To záleží na Izraeli a Íránu

Pohonné hmoty jsou nejdražší od loňského podzimu. Růst jejich cen sice v posledních dnech zbrzdil, ba se zastavil, ale otázka zní, na jak dlouho.

Přečíst článek
Reklama

News box

Soudy přestanou rozhodovat od ledna některé spory v senátech s laickými přísedícími, dříve známými jako 👨‍⚖️ soudci z lidu. Znovu o tom rozhodla Sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Petra Pavla. Hlava státu vetovala vládní předlohu se zdůvodněním, že zrušení laických přísedících v tak velkém rozsahu, včetně trestních kauz na okresních soudech, měl předcházet důkladnější rozbor. 
Lidé, kteří byli vážně zasaženi letošními povodněmi,  dostanou od státu mimořádnou finanční pomoc na péči o děti a na bydlení. Sněmovna to jednomyslně schválila ve stavu legislativní nouze, tedy ve zkráceném režimu. Normu nyní dostane k projednání Senát, který má o ní rovněž ve zrychleném režimu rozhodnout příští týden. O
Pražská burza 📈 posílila podeváté v řadě, dnes index PX stoupl o 0,23 procenta na 1631,26 bodu. Index dál vylepšil svá dlouholetá maxima, od minulého týdne je nejsilnější od poloviny června 2008. Vyšší byl naposledy 17. června 2008, kdy dosáhl 1633,60 bodu. Dnes se dařilo zejména energetické společnosti ČEZ, jejíž akcie si připsaly přes procento a půl. Z předních emisí zdražily ještě Moneta Money Bank a pojišťovna VIG, naopak Erste Bank ztratila a cena akcií Komerční banky se oproti pondělí nezměnila. 
Americký dolar se pohybuje kolem 2,5měsíčního maxima. Investoři věří, že 🏛️ americká centrální banka (Fed) bude úrokové sazby snižovat opatrně. V napětí drží měnové trhy těsný volební souboj před listopadovou volbou prezidenta Spojených států. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, je krátce před 17:00 středoevropského letního času téměř beze změny na 104,04 bodu.
Americké úřady kvůli obvinění ze sexuálního vykořisťování zadržely někdejšího šéfa 👕 oděvní společnosti Abercrombie&Fitch Mikea Jeffriese a dva další muže. Informovala o tom agentura AP s tím, že podrobnosti nejsou prozatím dostupné. Dodala, že zadržení přišlo poté, co Jeffries čelil roky obviněním ze sexuálního zneužívání.
Irácké ozbrojené složky zabily vůdce takzvaného Islámského státu (IS) v Iráku. Spolu s ním bylo zabito osm dalších ☝ významných členů této teroristické sítě. Podle agentury AP to dnes oznámil irácký premiér Muhammad Súdání.
Starostové a Spolu ve středních Čechách podepíšou ve čtvrtek 📜 koaliční smlouvu. Stejně jako před čtyřmi lety ji zástupci koaličních uskupení stvrdí v Dienzenhoferových sadech před krajským úřadem, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.
Rusko, Čína a Írán chtějí Američany před nadcházejícími prezidentskými a kongresovými volbami  rozdělit, vyloučeny nejsou ani násilnosti. Dnes to s odvoláním na nejmenovaného představitele amerických tajných služeb napsala agentura Reuters.
Americká zbrojovka Lockheed Martin, která vyrábí například ✈️ stíhačky F-35, zlepšila odhad celoročního zisku a tržeb. Lockheed Martin podobně jako jeho rivalové těží ze silné poptávky po vojenském vybavení, která je důsledkem rostoucího geopolitického napětí, uvedla agentura Reuters. Výsledky podniku bývají považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se po loňském poklesu o 0,1 procenta v letošním roce o 1,1 procenta 📈 zvýší. Ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zlepšil tak svou dubnovou prognózu, ve které na letošek předpovídal české ekonomice růst o 0,7 procenta. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme